11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ: “Τurkcell – Η τέχνη στην επικοινωνία” (ΦΩΤΟ ΚΑΙ ΒΙΝΤΕΟ)

Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018, στην αίθουσα «ΜΕΛΙΝΑ» του Δήμου Αθηναίων τα εγκαίνια του πρώτου σταθμού της διαπολιτισμικής εικαστικής έκθεσης με τίτλο: «TURKCELL – Η Τέχνη στην Επικοινωνία». 
Η έκθεση διοργανώθηκε από τον Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ίμβρου (Ε.Π.Σ.Ι.) στο πλαίσιο της γενικότερης συνεργασίας και προσφοράς του μέσα από την Εκπαίδευση και τον Πολιτισμό και το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός αφιερώνεται ως αντίδωρο στην τουρκική εταιρία επικοινωνίας «TURKCELL» χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία της οποίας το Ελληνικό Γυμνάσιο-Λύκειο Ίμβρου απέκτησε πρότυπες αθλητικές και πολιτιστικές εγκαταστάσεις τον Μάιο του 2017. 
Η διαπολιτισμική έκθεση «TURKCELL – Η Τέχνη στην Επικοινωνία» είναι μία κορυφαία καλλιτεχνική συνύπαρξη 50 σημαντικών Ελλήνων και Τούρκων εικαστικών δημιουργών, οι οποίοι θα ακολουθήσουν αμφίδρομες επικοινωνιακές διαδρομές μεταξύ Αθήνας και Κωνσταντινούπολης, Θεσσαλονίκης και Σμύρνης, προτού καταλήξουν στην Ίμβρο, με όχημα την Τέχνη τους. Διακεκριμένα ονόματα της ζωγραφικής, της γλυπτικής και της φωτογραφίας αποδίδουν μέσα από το προσωπικό τους ύφος την έννοια της Επικοινωνίας και προσφέρουν απλόχερα στο εικαστικό κοινό το μήνυμα του «Επικοινωνείν». 
«Θέλαμε να πούμε ένα έμπρακτο “ευχαριστώ” με ένα δώρο… πολιτισμού», εξήγησε στην εφημερίδα «Καθημερινή» ο κ. Κυριάκος Πεταλίδης, ο καλλιτεχνικός επιμελητής με καταγωγή από τη Σμύρνη, που ανέλαβε να φέρει εις πέρας το φιλόδοξο πρότζεκτ. Εκείνος εμπνεύστηκε τον θεματικό άξονα της έκθεσης, που κρίνεται ομολογουμένως ως εύστοχος, καθώς απευθύνεται σε μια εταιρεία επικοινωνίας θίγοντας ταυτόχρονα έμμεσα την προσπάθεια επικοινωνίας των δύο λαών. «Φιλοδοξούμε να αναδείξουμε κάθε δυνατή μορφή επικοινωνίας, εξ ου και η έκθεση περιλαμβάνει από δύο τρομπέτες σε… ανοικτό διάλογο μέχρι μια γυναίκα αγανακτισμένη από τα γράμματα που της στέλνει ο Τούρκος αγαπημένος της», επισημαίνει ο κ. Πεταλίδης, «έχουμε πενήντα έργα από Έλληνες και τριάντα από Τούρκους». Η αναλογία δεν σχετίζεται με την προθυμία των καλλιτεχνών – κάθε άλλο. «Είναι εξαιρετικά δύσκολη η διακρατική μεταφορά έργων τέχνης, καθώς η Τουρκία δεν είναι Ε.Ε.», διευκρινίζει ο ίδιος. «Επιλέξαμε καλλιτέχνες από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, αντίστοιχου βεληνεκούς» προσθέτει.

Τα περίπτερα του Ανδρέα Finch, ειδικά κατασκευασμένα για την έκθεση.
Την εκδήλωση χαιρέτισαν: ο Κωνσταντινουπολίτης Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο CEO της TURKCELL Kaan Terzioglu, ο ιδρυτής, τ.Πρόεδρος και εκπρόσωπος στην έκθεση του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ιμβρίων Λάκης Βίγκας, ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Ιμβρίων Αθηνών Γιώργος Παπαθεοδώρου και ο δημοσιογράφος και διοργανωτής της έκθεσης Κυριάκος Πεταλίδης. 
Στην κάμερα της διαδικτυακής τηλεόρασης της Νέας Σμύρνης www.nstv.gr δηλώσεις για το έννοια και την αξία της διαπολιτισμικής έκθεσης, αλλά και για την χορηγία της TURKCELL στα ιμβριακά σχολεία έκαναν ο Kaan Terzioglu, ο Λάκης Βίγκας, ο Γιώργος Παπαθεοδώρου, ο Κυριάκος Πεταλίδης και η γνωστή τραγουδίστρια και επισκέπτρια της έκθεσης Σοφία Βόσσου. 
Δείτε τους χαιρετισμούς και τις δηλώσεις τους στο βίντεο που ακολουθεί.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ