«Οι Ρωμιοί Αρχιτέκτονες της Πόλης στην περίοδο του εκδυτικισμού», είναι ο τίτλος αυτής της σπουδαίας περιοδεύουσας έκθεσης και ενός βιβλίου που σκιαγραφούν το έργο των αρχιτεκτόνων της ελληνορθόδοξης κοινότητας, μετά τις μεταρρυθμίσεις του Τανζιμάτ και Ισλαχάτ (Διατάγματα 1839 και 1856).
Η ιδέα της πρωτοποριακής αυτής έκθεσης και του συλλογικού τόμου ανήκει στον ομογενή Λάκη Βίγκα, Άρχοντας Μ. Χαρτοφύλακα της Μ.τ.Χ.Ε, του οποίου ο πατέρας ήταν αρχιτέκτων. Ως πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τον Σύνδεσμο Αποφοίτων Ζωγραφείου, με τη συνδρομή Ελλήνων και Τούρκων ειδικών επιστημόνων και με τις χορηγίες του Οργανισμού Istanbul 2010 – Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννου Σ. Λάτση.
Η έκθεση αυτή ξεκίνησε το ταξίδι της το 2010 και ανθεί και φέρει κι άλλο το 2017!
Αυτές τις μέρες παρουσιάζεται στην Κολωνία της Γερμανίας.
Παραθέτουμε στη συνέχεια την σχετική ομιλία του Λάκη Βίγκα, που πραγματοποίησε την Παρασκευή 24 Νοεμβρίου στο Yunus Emre Enstitüsü – Türkisches Kultur zentrum στην Κολωνία της Γερμανίας, όπου φιλοξενείται η σχετική έκθεση.
Keynote Address by Laki Vingas – Yunus Emre Enstitusu – Turkisches Kulturzentrum Koln, 24112017 by Panagiotis Andriopoulos on Scribd