14.2 C
Athens
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025

Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΒΛΑΓΚΑΣ (ΦΩΤΟ)

Εορταστικό χαρακτήρα είχε η περασμένη Κυριακή, 5 Νοεμβρίου 2017, στον ιερό ναό Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας στην Κωνσταντινούπολη. 
Με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς τελέστηκε Θεία Λειτουργία από τον Μητροπολίτη Σηλυβρίας Μάξιμο, αρχιερατικώς προϊστάμενο της περιφέρειας Κοντοσκαλίου – Υψωμαθείων. 
Στην Θεία Λειτουργία ήταν οι πέντε μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου με τις δασκάλες τους, Χριστίνα και Παναγιώτα. 
Στο κήρυγμα του, μετά το Ευαγγέλιο, ο Μητροπολίτης Μάξιμος αναφέρθηκε στην Καινή Κτίση και στην Βασιλεία του Θεού, που επαγγέλλεται ο Χριστός. «Η Ορθοδοξία, με το να τονίζει και να εικονίζει με την Θεία Ευχαριστία την Βασιλεία του Θεού, έχει μια μελλοντολογία, δηλαδή ότι τα πάντα γίνονται καινά, αλλά αυτό θα γίνει στο μέλλον», τόνισε. Ο Άγιος Μάξιμος, ο ομολογητής, λέει, σημείωσε ο Μητροπολίτης Σηλυβρίας το εξής περίφημο: «Δεν είναι το τέλος από την αρχή, αλλά η αρχή από το τέλος». Δηλαδή, είπε, το τι θα είμαστε στην άλλη ζωή «δεν προδικάζεται από το παρελθόν μας, αλλά θα προδικαστεί κατά την Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου».
Επίσης, ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στην Ευαγγελική περικοπή του πλουσίου και του πτωχού Λαζάρου. Στην άλλη ζωή, σύμφωνα με το Ευαγγελικό ανάγνωσμα, τους χώριζε ένα χάσμα, καθώς ο πτωχός Λάζαρος σώθηκε. «Αυτό το χάσμα είναι ο τρόπος, με τον οποίο ζούμε. Είναι το πνευματικό χάσμα. Στην Βασιλεία του Θεού ζούμε σε κοινωνία με τους αδελφούς μας, ενώ στην Κόλαση ζούμε σε φρικτή απομόνωση, σε φρικτό ατομισμό», επεσήμανε ο κ. Μάξιμος. «Το μέγα πνευματικό χάσμα σήμερα είναι να μην αγαπάς και να μην αγαπάσαι από τους αδελφούς σου», τόνισε. 
Μετά τον καθαγιασμό των Τιμίων Δώρων ο πρωτοψάλτης της περιφέρειας Κοντοσκαλίου – Υψωμαθείων. Παναγιώτης Τζανάκος, απέδωσε το «Άξιον Εστί», το οποίο μελοποίησε ο Κωνσταντίνος Ψάχος, ο οποίος διακόνησε στο αναλόγιο του ναού των Αγίων Θεοδώρων Βλάγκας και άλλων ναών της Πόλης. Ο Ψάχος αναδείχθηκε καθηγητής της Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής και διακρίθηκε κυρίως στην μουσική διδασκαλία και θεωρία. Συνέγραψε επιστημονικά έργα περί της πατρώας Βυζαντινής Μουσικής. Το 1904, επρόκειτο να ιδρυθεί η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής του Ωδείου Αθηνών και δεν υπήρχε κατάλληλος καθηγητής. Οι τότε αρμόδιοι απευθύνθηκαν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να υποδείξει ένα άξιο πρόσωπο. Το Πατριαρχείο συνέστησε τον Ψάχο ως τον πλέον κατάλληλο. 
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας οι μικροί μαθητές και δασκάλες τους μετέλαβαν των Αχράντων Μυστηρίων και τελέστηκε Αγιασμός. Ο Μητροπολίτης Μάξιμος έδωσε ως ευλογία τους μαθητές επιστήθιο Σταυρό, προσφορά της εφοροεπιτροπής του Ναού.
Ο Μητροπολίτης Μάξιμος ευχήθηκε ευλογημένη και καρποφόρα την νέα σχολική χρονιά και προέτρεψε τις δασκάλες να διδάσκουν τους μικρούς μαθητές «εν παιδεία και νουθεσία Κυρίου» και με σεβασμό στην προσωπικότητα των μαθητών.
Ακολούθησε δεξίωση στην αίθουσα του ναού, στην διάρκεια της οποίας τραγούδησαν οι μικροί μαθητές. 
 Α. ΒΙΚΕΤΟΣ

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ