Ο κ. Βαρθολομαίος εκλέχτηκε πέρσι από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για να ποιμάνει τους Ορθοδόξους Ρωμιούς και τους ομόδοξους από άλλες χώρες, που διαβιούν στην μεγαλούπολη της Τουρκίας. Η χειροτονία του είχε γίνει στο Φανάρι από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και η ενθρόνιση του πάλι από τον Πατριάρχη, στις 24 Σεπτεμβρίου 2016, στον ανακαινισμένο μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Βουκόλου στην Σμύρνη, τον οποίο από τριετίας οι τουρκικές Αρχές παραχωρούν ορισμένες φορές τον χρόνο για την τέλεση Ιερών Ακολουθιών.
Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος λειτούργησε στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου Καρύτση, ο οποίος ήταν κατάμεστος. Συλλειτουργοί του οι αρχιμανδρίτες Νικόλαος, καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Ιάκωβος, ο πρεσβύτερος Λουκάς και ο διάκονος Θεόδωρος. Επίσης συλλειτούργησε ο π. Πέτρος Μελιδώνης, ο οποίος έλκει την καταγωγή από την Σμύρνη και είναι μέλος της Ενώσεως Σμυρναίων.
Ο Μητροπολίτης επικεντρώθηκε στην ρίζα του ευσεβούς Γένους, στις ρήσεις της παράδοσης, στο χρέος και στην ευθύνη. Δηλαδή, όπως είπε, «πόθεν προερχόμεθα, ποίοι είμεθα, ποιά τα επιτεύγματα του παρελθόντος, που πορευόμαστε σήμερα».
Αναφέρθηκε στην προσφορά της Μητροπόλεως Σμύρνης κατά την διάρκεια των αιώνων, στα περίφημα σχολεία, στους συλλόγους, στο θαυμαστό Γραικικό Νοσοκομείο του Αγίου Χαραλάμπους και στον τύπο της Σμύρνης, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην έκδοση «Εφημερίδος των Λαών της Ανατολής, η οποία πρόβαλε την συναδέλφωση των λαών, όπως έπρατταν οι Σμυρναίοι και διακήρυσσαν σε όλους τους μη Ορθοδόξους συμπολίτες τους. «Αυτή είναι η Ρίζα μας, αυτό το δικό μας φρόνημα. Συγχρόνως αυτό είναι το χρέος και η ευθύνη των Σμυρναίων και σήμερα», τόνισε και υπογράμμισε ότι (στην πολιτισμική Σμύρνη) ο Ορθόδοξος Χριστιανός Σμυρνιός «είχε ανακαλύψει και εφάρμοζε στην πράξη το μυστικό της συνύπαρξης μετά του ετέρου».
Θα συνεχίσουμε , διαβεβαίωσε, να εκπέμπουμε από την Σμύρνη «φως ειρήνης, φως αγάπης, φως Χριστού προς όλους τους ανθρώπους». Επίσης, μετέφερε την πατρική ευλογία και τις ευχές του Οικουμενικού Πατριάρχη.
Ο κ. Βαρθολομαίος ευχαρίστησε την Ένωση Σμυρναίων για την μνημειώδη σειρά «Μικρασιατικά Χρονικά» και την εφημερίδα « Μικρασιατική Ηχώ», τις πολλές εκδόσεις για την Σμύρνη και τις εκδόσεις του Σωματείου για τη Σμύρνη, κυρίως όμως για τη συσπείρωση των Σμυρναίων κάτω από τη στοργική θαλπωρή της. Επίσης, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο για την ευλογία του να λειτουργήσει στην Αθήνα.
Ο πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων κ. Γιώργος Αρχοντάκης σε χαιρετισμό του είπε ότι η παρουσία του Μητροπολίτη Σμύρνης «δίνει απέραντη χαρά, μεγάλη τιμή και άφατη συγκίνηση». Μέχρι πριν ένα χρόνο είπε ουδείς τολμούσε να σκεφτεί ότι θα μπορούσε να συμβεί ένα τέτοιο γεγονός, δηλ. η Σμύρνη να αποκτήσει και πάλι Μητροπολίτη. «Και όμως το θαύμα έχει πια συντελεστεί».
Ο κ. Αρχοντάκης διαβεβαίωσε τον Μητροπολίτη Σμύρνης ότι η ΄Ενωση Σμυρναίων θα είναι συνεχώς και παντοιοτρόπως δίπλα του.
Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους του πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών ο καθηγητής κ. Δημήτριος Λινός, ο οποίος είπε ότι το Πανεπιστήμιο αρχίζει συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Σμύρνης.
Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ο Μητροπολίτης Ν. Σμύρνης κ. Συμεών, ο βουλευτής της Ν.Δ. κ. Γ. Κουμουτσάκος, ο τ. βουλευτής κ. Τάσος Νεράντζης, καθηγητές Πανεπιστημίου, άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) κ. Λουκάς Χριστοδούλου και εκπρόσωποι μικρασιατικών σωματείων.
Το «Αθηναϊκό Χορωδιακό Σύνολο» υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημήτρη Καραβέλη απέδωσε μικρασιατικά τραγούδια.
Ο πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων δώρισε στον Μητροπολίτη Σμύρνης ποιμαντορική ράβδο και αυτός προσέφερε στην ΄Ενωση Σμυρναίων γκραβούρα της Σμύρνης, πριν το 1922, με ιδιόχειρη αφιέρωση.
ΠΗΓΗ : ΑΠΕ-ΜΠΕ