17.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

2η Ημέρα του Οικουμενικού Πατριάρχου στην Ισλανδία (φωτό)

Ι. Μητρόπολις Σουηδίας
Την Παρασκευή, 13 Οκτωβρίου 2017, δεύτερη ημέρα της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου στην Ισλανδία, πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εργασιών του Διεθνούς Συνεδρίου του Αρκτικού Κύκλου, στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου Harpa, στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας. 
Στο συνέδριο συμμετείχαν 2000 άτομα από 80 χώρες του κόσμου, άνθρωποι των Τεχνών, της Επιστήμης, της Πολιτικής, των Επιχειρήσεων, της σύγχρονης τεχνολογίας, που τους συνδέει η ιδιαίτερη ευαισθησία τους για το οικολογικό ζήτημα και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Tην έναρξη των εργασιών κήρυξε, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου, ο επί 20ετία διατελέσας Πρόεδρος της Ισλανδίας Εξοχ. κ. Ólafur Ragnar Grímsson, ο και διοργανωτής του εν λόγω συνεδρίου, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό και καλωσόρισε τους παρισταμένους, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην τιμητική παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου και των λοιπών υψηλών προσκεκλημένων και ομιλητών. 
Τον λόγο στη συνέχεια έλαβαν ο Πρωθυπουργός της Ισλανδίας Εξοχ. κ. Bjarni Benediktsson και ο νυν Πρόεδρος της Ισλανδίας Εξοχ. κ. Guðni Th. Jóhannesson, οι οποίοι εξήραν τη σπουδαιότητα της διοργάνωσης του συνεδρίου στην Ισλανδία και της προβολής που λαμβάνει η χώρα τους, χάριν της παρουσίας τόσων εξεχουσών προσωπικοτήτων απ’ όλο τον κόσμο. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης παρακολούθησε, μεταξύ άλλων, τις εισηγήσεις της Εξοχ. κ. Ségolène Royal, Πρέσβεως της Γαλλίας για θέματα αφορώντα τον Αρκτικό και τον Ανταρκτικό Πόλο, των Εντιμ. κ.κ. Lin Shanqing και Gao Feng, Υπευθύνων σε θέματα Ωκεανολογίας και Αρκτικής εκ μέρους της Κίνας, του Εξοχ. κ. Vladimir Barbin, Πρέσβεως της Ρωσίας με ευθύνη σε θέματα της Αρκτικής, του Εξοχ. κ. Keiji Ide, Υπουργού Εξωτερικών της Ιαπωνίας υπευθύνου σε θέματα της Αρκτικής, του Εξοχ. κ. Kim Young-jun, Πρέσβεως και Υπευθύνου του Υπουργείου Εξωτερικών της Κορέας σε θέματα της Αρκτικής, της κ. Patricia Espinosa, Γραμματέως των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα κλιματικής αλλαγής, και του κ. Adnan Z. Amin, Γεν. Διευθυντού της Διεθνούς Εταιρείας ανανεώσιμης ενέργειας IRENA. 
Το πρωί της ιδίας, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. Βαρθολομαίου με τον Εξοχ. Πρωθυπουργό της Ισλανδίας κ. Bjarni Benediktsson, στις εγκαταστάσεις του συνεδριακού κέντρου Harpa. 
Ο Παναγιώτατος παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του ιδίου και του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την προστασία του περιβάλλοντος, αναφέρθηκε στις συναντήσεις του με εκκλησιαστικούς και πολιτικούς ηγέτες σε όλο τον κόσμο και στην διοργάνωση διεθνών συνεδρίων, που αποκλειστικό σκοπό έχουν την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για το οικολογικό ζήτημα, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την διαφύλαξη της Δημιουργίας.
Μεταξύ άλλων, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στις διώξεις των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, εκφράζοντας τοιουτοτρόπως την αμέριστη συμπαράστασή του, επισημαίνοντας μάλιστα το γεγονός ότι οι διώξεις των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, οι καταστροφές σπιτιών και ναών, ενέχει τον κίνδυνο να εκκενωθεί η ευρύτερη περιοχή από τη χριστιανική παρουσία.
Ο κ. Bjarni Benediktsson συνεχάρη τον Παναγιώτατο για την ευαισθησία του υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη μελλοντική τεχνολογία, λέγοντας ότι η τεχνογνωσία θα μπορούσε να συμβάλλει τα μέγιστα στην επίλυση του οικολογικού προβλήματος, ώστε να αναστραφεί η παγκόσμια περιβαλλοντική υποβάθμιση. Στο τέλος της συναντήσεως, η οποία διήρκεσε 20 λεπτά, οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν συμβολικά δώρα. 
Τον Οικουμενικό Πατριάρχη συνόδευσαν στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας κ. Κλεόπας και ο Ιερολ. Αρχιδιάκονος Δρ. Ιωάννης Χρυσαυγής.
Αμέσως μετά, ο Παναγιώτατος κάθισε στο γεύμα που παραχώρησε ο Εξοχ. Πρωθυπουργός της Ισλανδίας κ. Bjarni Benediktsson προς τιμήν των συμμετεχόντων στο συνέδριο. 
Το απόγευμα της ιδίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ανταποκριθείς στην επίσημη πρόσκληση του πρώην Προέδρου της Ισλανδίας, Εξοχ. κ. Ólafur Ragnar Grímsson, ήταν ο κεντρικός ομιλητής στο Διεθνές Συνέδριο του Αρκτικού Κύκλου, παρουσία εκπροσώπων Κυβερνήσεων από πολλές χώρες του κόσμου, Οργανισμών, Πανεπιστημίων και Οικολογικών Ιδρυμάτων. 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μίλησε περί της σπουδαιότητος και επιδράσεως της θρησκείας στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την οικολογική κρίση στην εποχή μας, υπογραμμίζοντας την σπουδαιότητα να διαλεχθούν μεταξύ τους οι πνευματικοί ηγέτες, οι επιστήμονες και οι πολιτικοί, εστιάζοντας την αναφορά τους στην κλιματική αλλαγή.
“Αν θέλουμε να αναθεωρήσουμε τη στάση μας σε αυτό που βλέπουμε, θα πρέπει να αναθεωρήσουμε τη στάση μας ως προς το πως το βλέπουμε”, δήλωσε ο Παναγιώτατος.
“Πρέπει να αλλάξουμε τη νοοτροπία μας για το πως κατανοούμε και συμπεριφερόμαστε έναντι του κόσμου που μας περιβάλλει, το πως χρησιμοποιούμε τη γνώση και τις ικανότητές μας, να τον καταστήσουμε βιώσιμο και να τον ενισχύσουμε παντοιοτρόπως”. 
Αμέσως μετά την ομιλία του, ο Πατριάρχης παρακολούθησε την συζήτηση που ακολούθησε με θέμα: “ROADMAP: DEMOCRATIZING CLIMATEACTION”, με ομιλητές την κ. Laurene Powell Jobs, Ιδρύτρια και Πρόεδρο του οργανισμού EmersonCollective, τον κ. Peter Seligmann, Πρόεδρο του Conservation International, τον κ. Christoph Wolff, Διευθυντή του Ιδρύματος European Climate Foundation, και τον Εξοχ. Πρωθυπουργό των ΝήσωνCook του Ειρηνικού κ. Henry Puna. 
Στο περιθώριο του συνεδρίου, ο Πατριάρχης δέχθηκε σε ακρόαση σημαίνουσες προσωπικότητες από την διεθνή κοινότητα, σε χώρο που του παραχώρησε ο διοργανωτής του συνεδρίου.
Το απόγευμα της ιδίας, ο Πατριάρχης ξεναγήθηκε στο Εθνικό Μουσείο της Ισλανδίας, όπου υπάρχουν εκθέματα θρησκευτικού και πολιτιστικού περιεχομένου από τον 10 μ.Χ. αι. και έπειτα. 
Το ίδιο βράδυ, ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος της Ισλανδίας κ. κ. David Bartimej Tencer παρέθεσε δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχου στις εγκαταστάσεις της Επισκοπής του. Παρόντες, εκ μέρους της Ρωμαιοκαθολικής Επισκοπής, ήταν οι κληρικοί Patrik Breen, Jakob Rolland και Peter Vosicky, και στην συνοδεία του Πατριάρχου ήταν ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας, ο Παν. Αρχιμ. κ. Αλέξανδρος Λουκάτος Ι. Προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Όσλο Νορβηγίας, ο Ιερολ. Αρχιδιάκονος Δρ. Ιωάννης Χρυσαυγής, ο Εντιμ. κ. Rafn Alexander Sigurdsson, Επίτιμος Πρόξενος της Ελλάδος στην Ισλανδία, και οι κ.κ. Χρήστος Αναστασιάδης και Πέτρος Bazgarlo. Στο τέλος της συναντήσεως, αντηλλάγησαν συμβολικά δώρα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ