16 C
Athens
Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ: “Οφείλουμε ευγνωμοσύνη στην Κοινότητα Bose”

Καταληκτήριοι λόγοι της Α. Θ. Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου Α΄ κατά την πρώτη συνεδρία του 25ου Διεθνούς Οικουμενικού Συνεδρίου Ορθοδόξου Πνευματικότητος 
Monastero di Bose 
6 Σεπτεμβρίου 2017 
Εδώ και πολλά χρόνια παρακολουθώ από μακριά, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο αυτά τα συμπόσια τα επιστημονικά τα οποία διεξάγονται σ΄ αυτόν τον ευλογημένον χώρον της Κοινότητος του Μπόζε, και πάντοτε χαίρομαι και συγκινούμαι διότι επιλέγονται θέματα σχετιζόμενα με την ορθόδοξη πνευματικότητα. Γι΄ αυτό ανέφερα στην ομιλία μου προηγουμένως ότι εμείς οι Ορθόδοξες Εκκλησίες οφείλομεν ιδιαιτέραν ευγνωμοσύνην εις την Κοινότητα Μπόζε, διότι αυτόν τον θησαυρό που διαθέτει η Ορθόδοξος Εκκλησία μας μεταξύ άλλων, δηλαδή την πνευματικότητα, αυτά τα συμπόσια, επιστημονικά και πνευματικά, την διαδίδει, την μεταδίδει σε όλους όσοι συμμετέχουν ή διαβάζουν τα πρακτικά αυτών των συνεδρίων, όταν εκδίδονται. 
Είπα και προηγουμένως ότι οι δεσμοί μας με την Κοινότητα του Μπόζε είναι πνευματικοί, είναι γνησίως αδελφικοί (προσωπικώς έχω έλθει πολλές φορές εδώ) και εκτιμώ αυτούς τους ανοικτούς ορίζοντες που διέπουν τας σκέψεις και τας πράξεις των μελών της Αδελφότητος του Μπόζε. Μελετούν και γνωρίζουν τους Πατέρας της Αδιαιρέτου Εκκλησίας• με τις εκδόσεις των και με τα συνέδριά των προσπαθούν να μεταδώσουν αυτήν την σοφίαν των Πατέρων της Αδιαιρέτου Εκκλησίας εις τον σημερινό κόσμο, εις τους πιστούς αμφοτέρων των Εκκλησιών, Καθολικής και Ορθοδόξου, και τους είμεθα πράγματι ευγνώμονες. 
Μερικοί πατέρες και ο π. Έντζο Μπίανκι, ο φίλτατος, έχουν επισκεφτεί επανειλημμένως το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Κωνσταντινούπολη, αλλά και την Καππαδοκίαν και άλλα προσκυνήματα της καθ΄ ημάς Ανατολής, και αυτές αι επισκέψεις, όπως και αι ιδικές μας επισκέψεις, εμού προσωπικώς και μελών της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως εδώ, αμοιβαίως ενισχύουν τας σχέσεις μας, και εύχομαι και εις το μέλλον αυτή η αλληλοπεριχώρησις να συνεχισθεί και να ενταθεί.
Τον π. Έντζο τον συγχαίρουμε για μια ακόμη φορά που είχε τη πρωτοβουλία της ιδρύσεως αυτής της λίαν αγαπητής Κοινότητος. Τον ευχαριστούμε και τον συγχαίρουμε για ό,τι προσέφερε όλα αυτά τα χρόνια της ηγουμενίας του, και τον συγχαίρουμε διότι οικειοθελώς, πρόσφατα, απεσύρθη από την διοίκησιν της μονής, της αδελφότητος, και παρέδωσε την σκυτάλη στον πατέρα Λουτσιάνο. Τώρα που έχει περισσότερο ελεύθερο χρόνο είμεθα βέβαιοι ότι με την σοφία και την πείρα που απέκτησε όλα αυτά τα χρόνια θα μπορεί να γράψει περισσότερα κείμενα, άρθρα και βιβλία, με τα οποία θα διαφωτίσει πολλούς νέους θεολόγους και όχι μόνον. 
Επικαλούμεθα επί τον ίδιον, επί το έργον του, και επί την προσφιλή αδελφότητα εδώ την χάριν του Θεού και το άπειρον αυτού έλεος, επί τω κοινώ αγαθώ των Εκκλησιών μας. Εις εσάς όλους που είχα την ευκαιρία να συναντήσω χθες το βράδυ και σήμερα εύχομαι όλα τα καλά του Θεού, όπως συνήθιζε να λέει ο προκάτοχος της Αυτού Μακαριότητος, ο Πατριάρχης Παρθένιος. Σας εύχομαι όλα τα καλά του Θεού, να συνεχίσετε μέχρι και το Σάββατο επιτυχώς το συνέδριό σας, τας εισηγήσεις, τας ακροάσεις, και να απέλθετε όλοι εντεύθεν με γαλήνην ψυχής. 
Άλλωστε αυτός ο τόπος για όσους τον επισκέπτονται χαρίζει γαλήνη και ειρήνη, διότι εδώ υπάρχει μια γνησία πνευματικότης. Δεν ξέρω κατά πόσον η πνευματικότης της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας επηρέασε την πνευματικότητα της Κοινότητος Μπόζε, πάντως εδώ, το αισθάνεται κανείς όταν έρχεται, ότι βασιλεύει η αγάπη κυρίως, η ειρήνη, η γαλήνη, και η πνευματικότης. 
Ο Θεός μαζί σας! 
Είθε να ξανασυναντηθούμε εδώ ή στην Κωνσταντινούπολη ή κάπου αλλού! 
Ευχαριστώ.

Απομαγνητοφώνηση: π. Luigi d’Ayala Valva

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ