18.8 C
Athens
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΜΙΛΗΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

Γιώργος Ξεινός
Παρουσίαση του βιβλίου 
Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ
ΕΝΑΣ ΜΕΓΑΛΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ
Μητροπολίτου Μιλήτου Αποστόλου 
στο περιοδικό «Ιμβριώτικα» 
Στις εκατόν είκοσι σελίδες της επιμελημένης αυτής έκδοσης της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Αναστασίας Φαρμακολυτρίας (2017), περιλαμβάνεται σε τρεις γλώσσες (ελληνικά, αγγλικά και ρωσσικά) διευρυμένη ομιλία του Σεβ. Μητροπολίτη Μιλήτου κ. Αποστόλου για την προσωπικότητα και το έργο του Πατριάρχη Βαρθολομαίου την οποία πραγματοποίησε στο Σύλλογο Μουσικοφίλων «Βυζαντινόν Αναλόγιον» Καλαμαριάς. 
Ο υπότιτλος «Ένας μεγάλος Πατριάρχης» σηματοδοτεί ευθύς εξ αρχής το περιεχόμενο του βιβλίου, στο οποίο ο συγγραφέας του θέλει να αναδείξει το ανάστημα και το διαμέτρημα του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. 
Προκειμένου λοιπόν να καταδείξει τις παραμέτρους της προσωπικότητας Tου, ξεκινά την αφήγησή του από την παιδική ηλικία, τις σπουδές, τη και τη θητεία Tου στη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία μέχρι την ανάρρησή Tου στον Οικουμενικό Θρόνο. Σκοπός της περιγραφής αυτής της διαδρομής είναι να υπογραμμισθεί ότι η άνοδος του Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο αξίωμα του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως δεν υπήρξε μια συγκυριακή τυχαία επιλογή, αλλά μια βαθμιαία ωρίμανση μιας χαρισματικής προσωπικότητας, η οποία μπορούσε όχι μόνο να αναλάβει τις ευθύνες του αξιώματος, αλλά διέθετε και την δυναμική ανταπόκρισης στις οξείες και ταχύτατες εξελίξεις των επερχομένων καιρών. 
Από μιας αρχής ο νέος Πατριάρχης φανέρωσε τα σημεία της πολιτείας και την οπτική, που θα καθόριζαν το ύφος της πατριαρχίας Του. Με επίγνωση της βαθιάς πνευματικότητάς του το Φανάρι – χωρίς δισταγμό – άνοιξε το βήμα του πέρα από το κατώφλι του Κάστρου του Πετρίου. Ο Κόσμος γνώρισε τις αιώνιες αξίες του και αναγνώρισε τον Οικουμενικό του ρόλο και σημασία αρχών του.
Από την αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων ως την διευθέτηση καίριων και ζωτικών ζητημάτων της εκκλησιαστικής και εν γένει της θρησκευτικής ζωής, μια ευρύτατη κλίμακα απαιτήσεων της εποχής απασχόλησαν την 25ετή θητεία του Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Από τα διοικητικά ήθη ως την ηθική του περιβάλλοντος και τη «Συνάντηση με το Μυστήριο», ο πλατύς ορίζοντας Του οδήγησε την Ορθοδοξία στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, τη πραγματοποίηση της οποίας είχε θέσει ως στόχο Του. Η σύνοδος που παραδειγματικά οργανώθηκε, παρά τις σπασμωδικές αντιδράσεις μιας μυωπικής μειοψηφίας, που αδυνατούσε να συλλάβει το πραγματικό νόημα της ή καιροφυλακτούσε για ίδια οφέλη. 
Αυτόν τον Πατριάρχη, τον πρόεδρο της άψογης διεξαγωγής της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου, σκιαγραφεί στο βιβλίο του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μιλήτου κ. Απόστολος, στοχεύοντας στην καταγραφή του διαμετρήματος της σπάνιας προσωπικότητάς Του, η οποία λαμπρύνει τον Οικουμενικό Θρόνο και προβάλει τον λόγο και τον ρόλο της Μεγάλης Εκκλησίας. 
Το αξιοσημείωτο στο βιβλίο αυτό είναι ότι στη μικρή του έκταση κατορθώνει να ξεδιπλώσει με πληρότητα την πλουσιότατη 25ετή δράση του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, η οποία έθεσε σε μια νέα τροχειά τα διορθόδοξα πράγματα και τις σχέσεις με τους ετερόδοξους και αλλόθρησκους.
Χωρίς περιττές λεπτομέρειες και δαιδαλώδεις διαδρομές ο συγγραφέας του με ενάργεια και σαφήνεια εκθέτει τη σημαντική 25ετη δράση στο ελληνικό, αγγλόφωνο και ρωσσόφωνο κοινό, προσφέροντας στον σύγχρονο υπεραπασχολημένο αναγνώστη να σχηματίσει την εικόνα του Μεγάλου Πατριάρχη.
Διαβάστε την αρχική μορφή της ομιλίας, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ εδώ

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ