Με τη συμμετοχή πλήθους πιστών και κληρικών, πραγματοποιήθηκε και εφέτος ο Εσπερινός της παραμονής της εορτής της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Ευρωμεσογειακό Κέντρο Νεότητος (ΕΚΝ) της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης (ΟΑΚ), όπου εορτάζει το παρεκκλήσιο του Κέντρου, αφιερωμένο στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού.
Τον Εσπερινό ετέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο οποίος κατά το κήρυγμά του ανέπτυξε τη σημασία της εορτής της Μεταμόρφωσης στο σύγχρονο παραμορφωμένο κόσμο μας, κάνοντας λόγο για την έννοια του φωτός. Αναφερόμενος δε στη σημασία της μεγάλης αυτής εορτής για την Εκκλησία μας, ο Μητροπολίτης μας και Πρόεδρος του Ιδρύματος, μίλησε για την ανάγκη των ανθρώπων να ζήσουν την εμπειρία που βίωσαν στο όρος Θαβώρ οι μαθητές του Κυρίου, ο Πέτρος, ο Ιάκωβος και ο Ιωάννης. Τέλος, ο Σεβασμιώτατος παραλλήλισε το όρος Θαβώρ με την Εκκλησία και την ορθόδοξη πίστη μας, εκεί όπου κάθε πιστός μπορεί να βιώσει τη θεία εμπειρία της Μεταμορφώσεως.
Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και τους φίλους του Ιδρύματος για την αγάπη τους και τη συμμετοχή τους στην ακολουθία του Εσπερινού, αναφερόμενος στο όραμα του ΕΚΝ, ώστε να λειτουργήσει και πάλι το Κέντρο Νεότητας με νέους και νέες από την Κρήτη, αλλά και όλο τον κόσμο και υπογραμμίζοντας ότι «στον αέναο κύκλο της ανθρώπινης ιστορίας η Εκκλησία απαντά με ένα νέο όραμα για τη ζωή και την κίνηση των πάντων, που προσανατολίζουν την Ιστορία σε υπέρβαση των ορίων της, απέναντι στην παραμόρφωση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και τις συνεχείς μεταρρυθμίσεις, η Εκκλησία απαντά με τη μεταμόρφωση της ζωής του κάθε ανθρώπου και κατ’ επέκταση του κόσμου, απέναντι στην επιβαλλόμενη λιτότητα, η Εκκλησία απαντά με το λιτό βίο των Χριστιανών και απέναντι στην καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος με το σεβασμό των αγαθών της φύσης για όσα μας δίνει και όταν μας τα δίνει».
Του Εσπερινού προηγήθηκε ο Αγιασμός του νέου λεωφορείου του Αννουσάκειου Θεραπευτήριου –Ιδρύματος της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, δωρεά φίλου του Ιδρύματος, ο οποίος επιθυμώντας να παραμείνει ανώνυμος, χάρισε τούτη τη δυνατότητα στους τροφίμους του Ιδρύματος, διευκολύνοντάς τους με αυτόν τον τρόπο στις μετακινήσεις τους, καθώς και στην κοινωνικοποίηση και στην ενεργό συμμετοχή τους στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής.
Η εορτή της Μεταμορφώσεως αποτελεί μία ευκαιρία για όλους εμάς, ώστε να δούμε την έννοια του φωτός από παράδοξο φαινόμενο της ανθρώπινης τεχνολογίας που μετατρέπεται στα ανθρώπινα χέρια ως φως καταστροφής (Χιροσίμα, 6 Αυγούστου 1946), ως κατανόηση όχι της ουσίας τους φωτός, αλλά ως σχέση του ανθρώπου με το Φως! Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος αποτελεί για την ΟΑΚ μία από τις σπουδαιότερες εορτές του έτους, με συμβολική, μα και οντολογική διάσταση.
Εκ της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης