11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: ΑΝΑΛΕΚΤΑ


Πασχάλης Βαλσαμίδης 
Επίκουρος Καθηγητής
Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης 
ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 
Μητροπολίτης Νικαίας Κωνσταντίνος, Ανάλεκτα, Εκδ. Οικ. Κ. και Μ. Αντ. Σταμούλη, Θεσσαλονίκη 2017, σσ. 408. 
Ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος συνεχίζει τη διακονία του και το ποιμαντικό του έργο στη Μεγάλη του Χριστού Εκκλησία και συμμετέχει σε ακολουθίες, διαλέξεις και ομιλίες. Επίσης την περίοδο αυτή είναι μέλος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
Τελευταία ετοίμασε έναν καλαίσθητο τόμο με πολύ μεράκι, που περιέχει λόγους, ανακοινώσεις, ομιλίες και προσφωνήσεις, τις οποίες εκφώνησε κατά καιρούς. Στον πρόλογο του βιβλίου, σε ηλικία 88 χρονών, γράφει «Σκοπός αυτού του βιβλίου δεν είναι να συμπεριληφθεί ο γράφων στη χάρτινη αθανασία αλλά η ανταπόκρισις στην επιθυμία φίλων και μαθητών του να αφήσῃ ένα μικρό δείγμα γραφής κατά την 67χρονη διακονία του στη Μητέρα Εκκλησία». 
Ο Σεβασμιώτατος αφιερώνει τον τόμο στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με αισθήματα αγάπης, εκτίμησης και σεβασμού με τον οποίο συνδέεται με ειλικρινή φιλία από πολλών χρόνων. 
Ο τόμος αρχίζει με τα περιεχόμενα (σσ. 5-10) και συνεχίζει με τον πρόλογο (σ. 11), στον οποίο ο Σεβασμιώτατος εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν να παρουσιάσει το βιβλίο του. Στη συνέχεια ο τόμος χωρίζεται σε τρία μέρη: 
Ο Γέρων Νικαίας Κωνσταντίνος (φωτ. αρχείου: Ν. Μαγγίνας)
Στο πρώτο μέρος (σσ. 5-8) δημοσιεύονται είκοσι πέντε λόγοι που εκφωνήθηκαν κατά την εορτή των Τριών Ιεραρχών, της Ορθοδοξίας στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι, σε ενθρονίσεις μητροπολιτών, σε χειροτονίες, στις επισκέψεις του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στους ναούς της Μητροπόλεως Δέρκων (Θεραπειά, Γενή Μαχαλέ, Μακροχώρι) κ. α. Οι είκοσι τέσσερις είναι γραμμένοι στην ελληνική και ένας στην τουρκική γλώσσα. 
Στο δεύτερο μέρος του τόμου (σσ. 8-9) περιέχονται δέκα ανακοινώσεις που αναφέρονται σε διάφορες περιστάσεις, όπως στην ποιμαντική, τη λειτουργική, στο διάλογο Ορθοδοξίας και Ισλάμ και αλλού, από τις οποίες οι επτά είναι γραμμένες στη γαλλική γλώσσα, μία στην αγγλική και δύο στην ελληνική. 
Στο τρίτο μέρος (σσ. 9-10) υπάρχουν δώδεκα προσφωνήσεις που απευθύνονται κυρίως προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο με αφορμή την επέτειο της συμπλήρωσης εικοσαετούς Πατριαρχίας και στα ονομαστήριά του. Το πόνημα του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Νικαίας Κωνσταντίνου κλείνει με τον εορτασμό της συμπλήρωσης εικοσιπενταετούς Πατριαρχίας (1991-2016) του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου στον Οικουμενικό Θρόνο. 
Ο τόμος του Σεβ. Μητροπολίτου Γέροντος Νικαίας Κωνσταντίνου περιέχει πλούσιο και αξιόλογο επιλεγμένο υλικό που είναι γραμμένο στην ελληνική, γαλλική, αγγλική και τουρκική γλώσσα με φαναριώτικο πνεύμα. Πιστεύουμε ότι ο τόμος είναι πολύ χρήσιμος και μπορεί να αξιοποιηθεί από επιστήμονες, ιεροκήρυκες, φοιτητές και από απλούς ανθρώπους που διψούν να διαβάσουν πνευματικά, εκκλησιαστικά και ιστορικά κείμενα που γράφτηκαν στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 
Τέλος, ο Θεός να χαρίζει στον Σεβασμιώτατο υγεία, δύναμη και Έτη Πολλά να συνεχίσει το θεάρεστο έργο του.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ