13 C
Athens
Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου, 2022

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΒΕΛΓΙΟΥ (21-25 ΜΑΪΟΥ 2017)


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΕΛΓΙΟΥ
ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΛΙΤΑΝΕΙΑ ΤΗΣ ΜΠΡΥΖ 
Στην μεγάλη λιτανεία της Bruges παρέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ Αθηναγόρας, συνοδευόμενος υπό του Αρχιδιακόνου του π. Φιλαδέφλου Καφαλή, το μεσημέρι της Πέμπτης, 25 Μαΐου 2017.

Παλαιό έθιμο της πόλης ορίζει την περιφορά του “Αγίου Αίματος”, την Πέμπτη της Αναλήψεως στους δρόμους και τα σοκάκια της μεσαιωνικής πόλης της Φλάνδρας, στο βορειοδυτικό Βέλγιο.

Κατά την Ρωμαιοκαθολική παράδοση, το “Άγιο Αίμα”, ύφασμα εμποτισμένο με το Αίμα του Σωτήρος Χριστού, δωρήθηκε από το Βατικανό στην πόλη της Bruges τον 13ο αιώνα και από τότε οι άρχοντες της πόλης, κλήρος και λαός καθιέρωσαν τη λιτάνευσή του την πρώτη Δευτέρα του Μαΐου, η οποία τα τελευταία χρόνια μεταφέρθηκε την Πέμπτη της Αναλήψεως για να συμπίπτει με την κρατική αργία. Η λιτανεία ξεκινάει από την Βασιλική του Αγίου Αίματος, όπου αρχικά παρουσιάζονται σκηνές από τη ζωή του Χριστού και στη συνέχεια η λιτανευτική πομπή, η οποία διασχίζει όλη την πόλη για να καταλήξει στην πλατεία του Δημαρχείου όπου ο Ρωμαιοκαθολικός Επίσκοπος ευλογεί τον λαό κρατώντας τη λειψανοθήκη.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου, ανταποκρινόμενος στη ευγενή πρόσκληση του Ρωμαιοκαθολικού Επισκόπου της Μπρύζ, αφού παρακάθησε στο εόρτιο γεύμα που παρετέθη στην Επισκοπή συμμετείχε στον εορτασμό, αφενός μεν για να είναι ζωντανή η ορθόδοξη παρουσία στο σημαντικό αυτό γεγονός της πόλεως της Bruges, αφετέρου δε για να συνεχίσει τις καλές σχέσεις με την τοπική Εκκλησία, επ’ αγαθώ των Ορθοδόξων της περιοχής. Ο Μητροπολίτης Βελγίου είναι ο ιδρυτής της Ορθοδόξου Ενορίας Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Μπρύζ και χρημάτισε πρώτος ιερατικώς προϊστάμενος της. 

Ο Βασιλεύς του Βελγίου Φίλιππος συνάντησε
τους Εκπροσώπους των αναγνωρισμένων Θρησκειών στο Βέλγιο  
Την Τρίτη 23 Μαΐου 2017, η Αυτού Μεγαλειότης ο Βασιλεύς του Βελγίου Φίλιππος, δέχθηκε σε ακρόαση στο Μεγάλο Παλάτι των Βρυξελλών, τους αρχηγούς των έξι αναγνωρισμένων θρησκειών από το Βελγικό κράτος καθώς και τους εκπροσώπους της Λαϊκότητας.

Την Ορθόδοξο Εκκλησία εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας, μόνιμος εκπρόσωπος όλων των Ορθοδόξων του Βελγίου έναντι του κράτους. Μεταξύ των υπολοίπων παρουσιών διακρίθηκαν ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Μαλινών και Βρυξελλών, Καρδινάλιος κ. Jozef De Kesel και o Επίσκοπος κ. Guy Harpigny (της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας), ο Πάστορας Steven Fruite της Προτεσταντικής Εκκλησίας και ο Δρ. Geert Lorein της Ευαγγελικής Εκκλησίας, ο Αγγλικανός Εκπρόσωπος Jack McDonald και εκπρόσωποι της Ιουδαϊκής Θρησκείας και του Ισλάμ. 

Στην επίσημη αυτή ακρόαση, η οποία διήρκεσε περίπου δύο ώρες, ο Βασιλιάς και οι εκπρόσωποι των θρησκειών αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με το ρόλο τον οποίο μπορούν να διαδραματίσουν οι θρησκείες στην συνύπαρξη σε μια φιλόξενη κοινωνία, όπου υπάρχει χώρος για όλους και τον καθένα ξεχωριστά, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της αποδοχής και του σεβασμού των δημοκρατικών αξιών. Ειπώθηκε το πόσο σημαντικό είναι ότι κάθε άνθρωπος έχει την ταυτότητά του, ακόμα και στο θρησκευτικό επίπεδο, αλλά από την άλλη πλευρά την ανάγκη να εργαστούμε σκληρότερα για την κοινωνική συνοχή, αντί να ζούμε με τη νοοτροπία του γκέτο. Για το λόγο αυτό πρέπει να προωθήσουμε το ρόλο της οικογένειας, καθώς και του μαθήματος των θρησκευτικών, τα οποία μπορούν όχι μόνο να διατηρήσουν τους δικούς τους νέους στην παράδοση, αλλά να βοηθήσουν επίσης στην ανακάλυψη του πλούτου και των υπολοίπων παραδόσεων. Σημειώθηκε, επίσης, ότι μαζί, οι θρησκείες, πρέπει να σταθούν ενάντια σε κάθε τρομοκρατική ενέργεια.

Η Αυτού Μεγαλειότης εξέφρασε την ευχή και επιθυμία του για τη συνέχεια του διαλόγου αυτού, ο οποίος θα μπορούσε να καθιερωθεί μία με δύο φορές το χρόνο, όπως προ καιρού υπήρξε συνάντηση και με εκπροσώπους των νέων της κάθε θρησκείας. Παρομοίως εξέφρασε την επιθυμία της συνάντησης των αρχηγών των διαφόρων θρησκειών με τους νέους. 

Η μνήμη των Αγίων Κωνσταντίνου
και Ελένης στο Βέλγιο 
Με λαμπρότητα εόρτασε την εφέστιο πανηγύρι της η Ενορία των Αγίων Θεοστέπτων Βασιλέων και Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη μεσαιωνική πόλη της Bruges, στο βορειοδυτικό Βέλγιο.
Την Κυριακή, 21 Μαΐου, τελέσθηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Βελγίου και Εξάρχου Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρα, τον οποίο πλαισίωναν ιερείς και διάκονοι της Μητροπόλεως Βελγίου και φιλοξενούμενοι κληρικοί.
Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στη θεραπεία του τυφλού και την αναδημιουργία του ανθρώπου από τον Αναστημένο Χριστό, ο οποίος και εν τοις πράγμασιν είναι η ζωή και το φως του κόσμου.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος θέλοντας να τιμήσει δύο ιερείς της Μητροπόλεως, οι οποίοι προσέφεραν πολλά στην επαρχία της Φλάνδρας και την εκεί παρουσία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, τους μέχρι χθες Οικονόμους π. Θεόφιλο και Βαρθολομαίο, τους προχείρισε σε Πρωτοπρεσβυτέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ακολούθησε δεξίωση και εορταστικό γεύμα αγάπης.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ