Φως Φαναρίου
Την Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2024 στην Κρητική Εστία στο Παγκράτι (Αθήνα), πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Πρακτικά γερμανικών δικαστηρίων για εγκλήματα πολέμου στην Κρήτη», της αστικής μη κερδοσκοπικής Εταιρείας ίδρυσης και διοίκησης του Μουσείου της Μάχης της Κρήτης, της κατοχής και της αντίστασης.
Πρόεδρος της Εταιρείας είναι ο Δρ Αλέξανδρος Παπαδερός, συνιδρυτής και επί σειρά ετών διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κρητικής Εστίας Αντώνης Μυτιληνάκης και ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ και Ακαδημαϊκός Πασχάλης Κιτρομηλίδης.
Για την ξεχωριστή αυτή έκδοση μίλησαν:
Ο Ομότιμος Καθηγητής του ΕΚΠΑ Χάγκεν Φλάισερ
Η Ευτυχία Κατσιγαράκη, Γενική Διευθύντρια ειδικών νομικών ζητημάτων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης
Ο Δρ Γιώργος Η. Ηλιόπουλος, Διδάσκων στο ΕΚΠΑ, μεταφραστής των γερμανικών εγγράφων.
Η κ. Ευτυχία Κατσιγαράκη μετέφερε και τον χαιρετισμό του θείου της Αλέξανδρου Παπαδερού, εμπνευστή και πρωτεργάτη της έκδοσης αλλά και του Μουσείου για την Μάχη της Κρήτης.
Ο Δρ Αλέξανδρος Παπαδερός συνάντησε πρόσφατα στην Κάντανο τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Κρήτη και τού προσέφερε ένα βιβλίο και μαζί ένα δικό του χειρόγραφο κείμενο. Το βιβλίο που εκδόθηκε φέτος στα Χανιά – και παρουσιάστηκε στην Κρητική Εστία – με τίτλο «Πρακτικά Γερμανικών Δικαστηρίων για Εγκλήματα Πολέμου στην Κρήτη», ενώ το κείμενο μεταφρασμένο στα γερμανικά, περιέγραφε την καταστροφή που υπέστη ο τόπος του από τους ναζί, τον Σεπτέμβριο του 1943, δεδομένου ότι ο Λιβαδάς υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα αντιστασιακά κέντρα της περιοχής.
Θυμίζουμε ότι ο Αλέξανδρος Παπαδερός, σπούδασε στη Γερμανία θέλοντας να δει τη Γερμανία με άλλο μάτι, διαχωρίζοντάς την από τις θηριωδίες των ναζί. Αλλωστε, ως παιδί, ο Παπαδερός είχε πάρει μέρος στον αγώνα των Κρητικών ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές. Το χωριό του, ο Λιβαδάς, ήταν ένα από τα τρία χωριά του Ανατολικού Σελίνου Κρήτης που μαζί με το Κουστογέρακο και τη Μονή, έγιναν στάχτη από τους Γερμανούς. Ηταν 1943 και ο Παπαδερός ήταν μόλις 10 ετών.
Η έκδοση με τα Πρακτικά των Γερμανικών Δικαστηρίων για τα εγκλήματα πολέμου στην Κρήτη αποτελεί πραγματική συμβολή στην σύγχρονη ιστορία, καθώς πρόκειται για ανάδειξη αρχειακού υλικού, που φωτίζει άγνωστες πτυχές της Κρητικής αντίστασης.