18.2 C
Athens
Δευτέρα, 28 Οκτωβρίου, 2024

Η Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βέλγιο στην ιστορική ενορία της Αμβέρσας

Την ιστορική και μεγαλώνυμο ενορία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμβέρσας επισκέφθηκε η Πρέσβυς της Ελλάδος στο Βέλγιο κυρία Σοφία Γραμματά, το απόγευμα της Πέμπτης 24 Οκτωβρίου 2024, στα πλαίσια της παρουσίας της σε διεθνή έκθεση για τον τουρισμό στην πόλη. 

Την κυρία Πρέσβυ υποδέχθηκε ο ιερατικώς προϊστάμενος της ενορίας Αρχιμανδρίτης Φιλάδελφος Καφαλής, ενώ παρόντες πέραν των ιερέων της ενορίας ήταν εκπρόσωποι της Ελληνικής Κοινότητος Αμβέρσας, εκπρόσωποι του Σχολείου Ελληνικής γλώσσας ιδιωτικής πρωτοβουλίας “Όραμα”, μέλη των εκκλησιαστικών συμβουλίων και Έλληνες επιχειρηματίες της πόλης. 

Μετά την υποδοχή τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στα πλαίσια της επικείμενης επετείου της εθνικής εορτής της Ελλάδος, και στην συνέχεια ο ιερατικώς προϊστάμενος απηύθυνε τον προσήκοντα χαιρετισμό αναφερόμενος στην ιστορία της ενορίας και στην σημερινή της δράση και προσφορά για τους απόδημους Έλληνες της μεγαλούπολης της Αμβέρσας. 

Στην αντιφώνησή της η κυρίας Πρέσβυς ευχαρίστησε για την θερμή υποδοχή και αναφέρθηκε στα ιστορικά δεδομένα της εποχής που η Ελλάδα κλήθηκε να λάβει μέρος στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την επίθεση του Άξονα εκ μέρους της Ιταλίας, στο μεγαλείο της ελληνικής ψυχής που αντιτάχθηκε στην τυραννία και ευχήθηκε τα μηνύματα της αγάπης στην πατρίδα, της ανδρείας και της υπεράσπισης της ελευθερίας να εμπνέουν την νέα γενιά. 

Ακολούθησε δεξίωση όπου η Πρέσβυς είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για θέματα που απασχολούν την ομογένεια στο μεγάλο λιμάνι του Βελγίου, την κατάσταση της Ελληνικής Κοινότητας και την ανάγκη ενίσχυσης της εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας για τα μικρά ελληνόπουλα. 

Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου οι Έλληνες της Αμβέρσας, μετά την Θεία Λειτουργία, τέλεσαν επίσημη Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, μετά την οποία προβλήθηκε ντοκιμαντέρ για το ρόλο της Εκκλησίας στους αγώνες της Γένους, ενώ τα παιδιά του κατηχητικού απήγγειλαν ποιήματα για να τιμήσουν τους ήρωες προγόνους τους.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ