Σήμερα, Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2024, Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στην Μελβούρνη της Αυστραλίας (Margaret Court Arena, Olympic Blvd), προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου.
Για μοναδική χαρά και συγκίνηση, έκανε λόγο ο Οικουμενικός Πατριάρχης, κ.κ. Βαρθολομαίος, αναφερόμενος στην παρουσία του κοντά στην Ομογένεια στους Αντίποδες, με την ευκαιρία και των εορτασμών της 100ής επετείου της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας.
Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότης, κ.κ. Βαρθολομαίος, το πρωί της Κυριακής, προεξήρχε στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία στο Margaret Court Arena στη Μελβούρνη, ενώ στη συνέχεια παρακολούθησε, παρουσία και του πρωθυπουργού, Anthony Albanese, την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε προς τιμήν του στην παραπλήσια Kia Arena.
Πλήθος ομογενών, κάθε ηλικίας, εκμεταλλεύτηκε τον ηλιόλουστο καιρό και παρευρέθηκε στην εκδήλωση, παρά τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω Μαραθωνίου που δυσκόλεψαν την πρόσβαση στην Arena.
Από νωρίς το πρωί, πολλοί είχαν φτάσει με λεωφορεία από τις ενορίες τους, περνώντας τον απαραίτητο έλεγχο ασφαλείας.
Με κατάνυξη παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία που ξεκίνησε από τις 7.30πμ. και ολοκληρώθηκε περί τις 12μμ. ενώ στη συνέχεια, οι περισσότεροι έπιασαν μία θέση και στην Kia Arena.
Ιδιαίτερη στιγμή αποτέλεσε η ανάγνωση του «Πιστεύω» και του «Πάτερ Ημών» από τον πρέσβη της Ελλάδας στην Καμπέρα, Σταύρο Βενιζέλο.
Μεταξύ των πιστών ήταν η Αναστασία, με τα παιδιά της, Γιάννη και Δήμητρα, και τη φίλη της, Άννα. Όπως μας είπαν ανήκαν στην ενορία του Αγίου Νικολάου στο Yarraville.
«Είναι τιμή μας που μας επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης», δήλωσε η Αναστασία στον «Νέο Κόσμο». «Η παρουσία του εδώ μας φέρνει μία διαφορετική αύρα. Νιώθουμε ευλογημένοι».
Πολλοί επίσημοι εκπρόσωποι κυβερνήσεων (ομοσπονδιακής και πολιτειακών), άλλων Εκκλησιών, διπλωματικών Αρχών, κοινοτήτων, οργανισμών, σχολείων, ενοριών και συλλόγων τίμησαν την εκδήλωση, όπως και αρκετοί μαθητές.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τον λόγο πήρε αρχικά ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας, Μακάριος, ο οποίος δήλωσε πόσο τιμητική και χαρμόσυνη είναι η παρουσία του Προκαθήμενου της Ορθοδοξίας τους Αντίποδες και ειδικά στη Μελβούρνη, αυτές τις ημέρες.
Ο κ.κ. Μακάριος έκανε ξεχωριστή αναφορά σε όλους τους Ποιμενάρχες της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας πριν από αυτόν (Χριστόφορο, Τιμόθεο, Θεοφύλακτο, Ιεζεκιήλ, Στυλιανό), αλλά και τον Πατριάρχη Γρηγόριο τον 7ο που θεμελίωσε την Αρχιεπισκοπή.
Επισήμανε τις προσπάθειες που κατέβαλαν όλοι οι κληρικοί, αλλά και όλοι οι Έλληνες μετανάστες στην Αυστραλία ώστε η Αρχιεπισκοπή, παρά τα όποια προβλήματα προέκυπταν κατά καιρούς, να προχωρά.
Μίλησε για το «σαράκι της διχόνοιας» το οποίο κατά καιρούς κατατρώει τον Ελληνισμό, αλλά, υπογράμμισε ότι όλοι οι προκάτοχοί του κατάφεραν να παραδώσουν σταθερότητα.
Αναφερόμενος στην παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη στη Μελβούρνη, τόνισε πως «σήμερα η μεγαλούπολη και ελληνοπρεπέστατη Μελβούρνη, Παναγιώτατε Δέσποτα, η ξακουστή πόλη των Ελλήνων της Πέμπτης Ηπείρου, το καύχημα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας, λαμπροφορεί. Διότι άπαντες, κλήρος και λαός, ανέμεναν αυτήν την επίσκεψη με αδημονία πολλή και αγάπη… αλλά και πίστη και αφοσίωση προς την Εκκλησία».
«Καλώς ήρθατε στην ελληνοπρεπέστατη Μελβούρνη Παναγιώτατε», κατέληξε ο κ.κ. Μακάριος, ευχόμενος πολλά έτη με υγεία στον Οικουμενικό Πατριάρχη.«Εσαεί ευγνώμονες».
Στη συνέχεια, ο Πρώτος της Ορθοδοξίας, χαιρέτησε όλους τους παρευρισκόμενους και ειδικά το ευσεβές ποίμνιον.
Έκανε λόγο για μία μοναδική και ευλογητή ευκαιρία, του ίδιου, αλλά και των εκλεκτών συνοδών του, να είναι “εδώ εις την μεγαλούπολη Μελβούρνη”.
“Την πόλη της ελληνικής Ομογενείας… για την οποία αγάλλεται η Αγία του Χριστού μεγάλη Εκκλησία και χαίρει η καρδία του Πατριάρχου βλέπουσι τα τέκνα στη λατρευτική αυτή σύναξη”.
“Είναι πράγματι σπάνια και εξαιρετική η περίσταση”, πρόσθεσε.
Πρόκειται για “χαρά και συγκίνηση μοναδικές, παρά το κοπιώδες και το ασύνηθες των αποστάσεων το οποίο όμως δεν κατάφερε να δημιουργήσει χάσμα και αποξένωση μεταξύ των ενταύθα ομογενών και της πνευματικής των μητρός, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου”.
«Αυτήν την καρδιακή εγγύτητα και τη στενή σχέση και τον αραγή σύνδεσμο ψηλαφούμε με την επίσκεψή μας αυτή», επισήμανε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, συμπληρώνοντας ότι ο κ.κ. Μακάριος, απεστάλη ως Ποιμενάρχης από τη μητέρα Εκκλησία ως «πιστός και φρόνιμος οικονόμος» της ετοιμασίας της Οδού του Κυρίου στην Πέμπτη Ήπειρο.
«Αυτήν την αφοσίωση στην εκκλησία ατενίζουμε και στα πρόσωπά σας, τέκνα και αδελφοί», συνέχισε. «Πάντοτε συνδεδεμένοι με την Ιερά Αρχιεπικοπή Αυστραλίας και τον εκλεκτό Ποιμενάρχη σας αποτελείται το ευσεβές και αφοσιωμένο πλήρωμα της Εκκλησίας μας εδώ».
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έκανε πιο αναλυτική αναφορά σε όλους τους προκατόχους του κ. Μακαρίου, με τελευταίο τον αείμνηστο Στυλιανό, για τον οποίο είπε ότι άφησε ανεξίτηλο σημάδι στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας.
«Αδελφοί και τέκνα εν Κυρίω ηγαπημένα, την πίστην και την παράδοση των Αποστόλων, των Αγίων Πατέρων των Μαρτύρων και των Οσίων την οποία διεφύλαξαν οι αείμνηστοι πρωθιεράρχες της Ιεράς Ταύτης Αρχιεπισκοπής και εκληροδότησαν άμωμον και άσπιλον εις τον νυν Αρχιερεύοντα … αυτήν την παράδοση κρατείτε και φυλάττετε δια να την παραδώσετε αλώβητον και αμίαντον εις τους επιγενομένους» έως τη συντέλεια του Κόσμου και τη Δευτέρα Παρουσία του Κυρίου», τόνισε και καταλήγοντας εξέφρασε για ακόμα μία φορά τη χαρά και τη συγκίνησή του για τα αισθήματα αγάπης και την τιμή που του επεφύλασσαν οι πιστοί.