Στις 23 Αυγούστου 2024, αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Γουίνιπεγκ, Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, επισκέφθηκε τον Καθεδρικό Ναό της Αναστάσεως του Χριστού UGCC στο Κίεβο και συναντήθηκε με τον Πατέρα και τον Προϊστάμενο του UGCC, Σβιατοσλάβ.
Στην αντιπροσωπεία που έφτασε στην Ουκρανία με την ευκαιρία της 33ης επετείου της ανεξαρτησίας, εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ήταν επίσης ο Μητροπολίτης Πισιδίας Ιώβ, ο Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριάρχη στην Ουκρανία, Επίσκοπος Κομάνων Μιχαήλ και ο Πατριαρχικός Διάκονος Επιφάνιος.
Ο Μακαριώτατος Σβιατόσλαβ υποδέχθηκε θερμά τους εκπροσώπους του Οικουμενικού Πατριαρχείου χαρακτηρίζοντας την επίσκεψή τους ιστορική. «Θέλω να εκφράσω την υιική μου ευγνωμοσύνη στον Παναγιώτατο για τον σεβασμό του προς την Εκκλησία μας και τη σχέση που έχουμε οικοδομήσει μαζί του και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία», είπε ο Προϊστάμενος του UGCC.
Ο Μητροπολίτης Πισιδίας Ιώβ σημείωσε ότι ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος τους έστειλε στην Ουκρανία μετά από πρόσκληση του Προέδρου με την ευκαιρία της 33ης επετείου της ανεξαρτησίας για να βοηθήσουν σε αυτή τη δύσκολη περίοδο του πολέμου. «Σκοπός της επίσκεψής μας είναι να προωθήσουμε την κατανόηση, την ειρήνη και την ενότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία. Ο Παναγιώτατος Πατριάρχης Βαρθολομαίος μας έχει ζητήσει επανειλημμένα να σας επισκεφτούμε, Μακαριώτατε, για να μεταφέρουμε την αγάπη και τους αδελφικούς μας χαιρετισμούς. Χαιρόμαστε που μπορέσαμε να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε ιδέες, δουλεύοντας για την εκπλήρωση της προσευχής του Κυρίου: «Για να είναι όλοι ενωμένοι», σημείωσε ο μητροπολίτης Ιώβ.
Μετά από μια σύντομη προσευχή στον Καθεδρικό Ναό, τα μέλη της αντιπροσωπείας επισκέφτηκαν το μπουντρούμι του ναού, που χρησιμεύει ως καταφύγιο για τους κατοίκους του Κιέβου από την αρχή του πολέμου πλήρους κλίμακας, και προσευχήθηκαν στην κρύπτη για την ανάπαυση του δούλου του Θεού Λούμπομιρ Χουσάρ. Ο Μακαριώτατος Σβιατόσλαβ έδειξε επίσης στους προσκεκλημένους τους χώρους της Πατριαρχικής Κουρίας, που κατά τη διάρκεια του πολέμου έγινε κέντρο κοινωνικής υπηρεσίας, καθώς και τη νέα συνοδική αίθουσα.
Κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης, που διεξήχθη σε κλίμα αδελφικής αγάπης, συζητήθηκαν σημαντικά θέματα ενδοεκκλησιαστικού διαλόγου σε παγκόσμιο και τοπικό επίπεδο, οι σχέσεις κράτους-εκκλησίας στην Ουκρανία, ο ρόλος της Εκκλησίας στην ουκρανική κοινωνία κ.ά. Ο Μακ. Σβιατόσλαβ επέστησε την προσοχή στις κύριες προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι Εκκλησίες στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Τόνισε την ανάγκη να αγωνιστούμε πρώτα για τους ναούς των ανθρώπινων ψυχών και εξέφρασε φόβους για την εκκοσμίκευση μετά τον πόλεμο. Ο επικεφαλής του UGCC σημείωσε επίσης τον σημαντικό ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην ενίσχυση της ικανότητας για διάλογο μεταξύ των χριστιανών.
Ξεχωριστά, ο Μακαριώτατος Σβιατόσλαβ ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο για την υποστήριξη της έκκλησης για ανταλλαγή κρατουμένων «όλοι για όλους». «Είναι ηθικό μας καθήκον να ελαφρύνουμε τα δεινά όσων παραμένουν αιχμάλωτοι», τόνισε.