14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Η Παιδεία του Γένους στην Ίμβρο: “Πότε από το χρέος μη κινούντες”

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2023, το απόγευμα, παρέστη και ομίλησε σε μια μεγάλη επετειακή εκδήλωση για τα 10 χρόνια από την επαναλειτουργία της Ομογενειακής Παιδείας στην Ίμβρο, με τίτλο: “Η αναγέννηση και το μέλλον της Παιδείας στην Ίμβρο”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε, με τη συμμετοχή πολύ κόσμου, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Συλλόγου Προστασίας, Αλληλεγγύης και Βιώσιμης Ανάπτυξης Ίμβρου, στους Αγίους Θεοδώρους.

Τιμήθηκε ο τέως Διευθυντής του Γυμνασίου – Λυκείου κ. Ιωακείμ Καμπουρόπουλος, Άρχων Ευταξίας της Μ.τ.Χ.Ε., για τη συνολική προσφορά του στην αναγέννηση της Ελληνικής Παιδείας στην Ίμβρο.

Η εκδήλωση είχε ως αφορμή την επέτειο των 10 ετών από την επαναλειτουργία του Δημοτικού Σχολείου Ίμβρου, του οποίου νέος διευθυντής είναι ο κ. Στυλιανός Μπερμπέρης, Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συνδέσμου Ίμβρου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποστήριξης Ρωμαίικων Κοινοτικών Ιδρυμάτων και Πρόεδρος της Μεγαλωνύμου Κοινότητος Σταυροδρομίου, κ. Γεώργιος Παπαλιάρης.

Παρέστησαν, επίσης, ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου κ. Κύριλλος και ο Μητροπολίτης Σουηδίας Κλεόπας.

Παραθέτουμε στη συνέχεια τον χαιρετισμό του κ. Στυλιανού Μπερμπέρη και τον χαιρετισμό του κ. Γεωργίου Παπαλιάρη. Επίσης, παραθέτουμε χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με ελληνικούς χορούς, που παρουσίασαν μαθητές της Ίμβρου.

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,

Σεβασμιότατοι Αρχιερείς, 

Σεβαστοί Πατέρες

Εξοχώτατε κύριε Πρέσβη, 

Ελλογιμώτατοι άρχοντες οφφικιάλιοι, 

Αξιότιμοι πρόεδροι των συλλόγων, των κοινοτήτων και των εκκλησιαστικών επιτροπών, 

Εκλεκτοί καθηγητές και δάσκαλοι των εκπαιδευτηρίων της Ίμβρου, 

Αγαπητοί συμπατριώτες, γονείς και κηδεμόνες, 

Λατρευτά μας παιδιά

16 Σεπτεμβρίου 2023 συμπληρώσαμε 10 χρόνια από την επαναλειτουργία του πρώτου ελληνικού σχολείου μετά από την άδικη παύση μισού αιώνος. Ευχής έργο. 

Όλα αυτά τα πέτρινα χρόνια η απουσία μειονοτικής εκπαίδευσης δεν μας αποθάρρυνε να ελπίζουμε για ένα καλύτερο αύριο. όπως και έγινε. Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου.  Με κοινό όραμα να αποκατασταθούν οι αδικίες του παρελθόντος, ως ρωμαίικη οικογένεια εργαστήκαμε όλοι μαζί και καταφέραμε να έχουμε ελληνική εκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες. 

Σήμερα αφορμή της επετειακής αυτής εκδήλωσης αισθανόμαστε την ανάγκη ως φορέας που έχει την εποπτεία των εκπαιδευτηρίων να ευχαριστήσουμε και να τιμήσουμε από καρδιάς τους πρωτεργάτες αυτού του δύσκολου εγχειρήματος. Χωρίς την ακράδαντη πίστη, μεθοδική εργατικότητα και συνεργασία των πρωτεργατών και των εμπλεκόμενων φορέων δεν θα τα είχαμε καταφέρει. 

Οι Σύλλογοι της διασποράς με επικεφαλής την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη ο Πάρις Ασανάκης και ο Παύλος Σταματίδης εργάστηκαν με σθένος σε συνεργασία με τον Λάκη Βίγκα, την ιδρύτρια του δημοτικού Άννα Κουτσομάλλη και την πρώτη διευθύντρια Παρασκευή Μπερμπέρη Κατακάλου για την επαναλειτουργία του Δημοτικού κυριολεκτικά από τις στάχτες. Στη συνέχεια η προσπάθειες αποκορυφώθηκαν με την έναρξη εργασιών για την επαναλειτουργία του γυμνασίου και του λυκείου με επικεφαλής τον Μάκη Καμπουρόπουλο. Όλο το εγχείρημα από την πρώτη στιγμή είχε τον προστάτη Άγιο της: τον Πατριάρχη μας. Χωρίς τις ευλογίες και καίριες παρεμβάσεις του το εγχείρημα δεν θα είχε πετύχει. Εκφράζουμε την βαθιά ευγνωμοσύνη μας σε όλους ξεχωριστά και υποσχόμαστε ότι θα υπηρετήσουμε το κοινό όραμα μας, “Πότε από το χρέος μη κινούντες”.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ οφείλουμε στην Ελληνική Πολιτεία μέσο των εκπροσώπων αυτής για την στήριξη της προσπάθειας μας και στα εκκλησιαστικά βακούφια της Πόλης αλλά και τους ιδιώτες που πιστεύουν και στηρίζουν οικονομικά τα εκπαιδευτήρια μας.

Σε λίγο θα ακούσουμε από τους ίδιους τις καταθέσεις και τις εμπειρίες τους όπως ακριβώς τις βίωσαν. Πολύτιμη και σημαντική η μέχρι τώρα βιωματική εμπειρία της δεκαετίας. Οι επιτυχίες, τα λάθη, οι δυσκολίες, οι πολύτιμες εμπειρίες αποτελούν για μας πυξίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Ίσως το ποιο κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι πώς μπορεί να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα και το μέλλον όχι μόνο της εκπαιδευτικής αναγέννησης, αλλά συνολικά της κοινοτικής μας αναγέννησης στον τόπο μας υπό τις παρούσες συνθήκες. 

Το κλειδί για την επιτυχία είναι στα χέρια μας. Πίστη, συνεργασία και εργατικότητα σε ένα όραμα που θα μας ενώσει όλους. Σε ένα όραμα που θα γίνει τρόπος ζωής και συνύπαρξης στη νέα κοινωνική πραγματικότητα που αναδύεται σε μια πολυπολιτισμική και ραγδαία αναπτυσσόμενη Ίμβρο, όπου κατεξοχήν ως το αλάτι της γης αυτής, καλούμαστε να καταθέσουμε το δικό μας παρόν και την δική μας πρόταση. Χωρίς φόβους και ενδοιασμούς, με εξωστρέφεια και αυτοπεποίθηση. 

Αυτό προϋποθέτει επένδυση στην εκπαίδευση και στην ανασύσταση της κοινοτικής ζωής, αλλά και στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας. Καθότι ο ελληνισμός πάντοτε αποτελούσε μια πανανθρώπινη πρόταση ζωής με κύριο άξονα τον πολιτισμό μέσα από την κοινοτική ζωή όπως ακριβώς πορεύτηκαν οι πρόγονοι μας. 

Ιστορικά πιστεύω ότι με την λειτουργία των σχολείων καταφέραμε να αναστρέψουμε την φθίνουσα πορεία. Αλλά φοβάμαι ότι από μόνο του δεν φθάνει. Αντιθέτως τη δεύτερη δεκαετία χωρίς να εφησυχαστούμε με αυτά που πετύχαμε, πρέπει να λειτουργήσουμε ποιο οργανωμένα, ποιο μεθοδικά σε όλους τους τομείς μαζί ενωμένοι (οι εγγύς και οι μακράν) σε ένα κοινό όραμα της αύξησης των παλιννοστούντων και την καλύτερη οργάνωση της κοινοτικής ζωής.

Στέλιος Μπερμπέρης
Πρόεδρος Ε.Π.Σ.Ι και Διευθυντής του Δημοτικού Σχολείου Ίμβρου

Χαιρετισμός Προέδρου του ΣΥ.Ρ.Κ.Ι. κ. Γιώργου Παπαλιάρη στην εκδήλωση για την συμπλήρωση 10 χρόνων από την επανέναρξη λειτουργίας των ελληνικών σχολείων στην Ίμβρο

Ίμβρος, 26 -10-2023

Παναγιώτατε Πάτερ και Δέσποτα,
Σεβασμιώτατε,         

Εξοχότατε κύριε Πρέσβη,   

Εκλεκτοί παρόντες.

Πριν δέκα ακριβώς χρόνια, τέτοιες μέρες,  το Ελληνικό Δημοτικό των Αγίων Θεοδώρων συμπλήρωνε τις πρώτες εβδομάδες επαναλειτουργίας του στο ανακαινισμένο  κτίριο του παλιού σχολείου του χωριού, όπου κάποτε φοίτησε και ο νεαρός Δημήτριος Αρχοντώνης. Τον προηγούμενο χρόνο είχε δοθεί η άδεια λειτουργίας από τις αρχές και είχε ανακαινιστεί το κτίριο εκ βάθρων. Μια εκπαιδευτικός, Δασκάλα και Διευθύντρια συνάμα, η Βούλα Μπερμπέρ- Κατάκαλου και τρία παιδάκια ήταν όλο και όλο το δυναμικό του σχολείου. Ωστόσο η συμβολική δύναμη της εικόνας και του μηνύματος ήταν τεράστια και απηχούσε πολύ πέρα από το νησί της Ίμβρου. Ο σπόρος είχε ριζώσει και το δεντράκι της ελληνικής εκπαίδευσης άρχισε να ξεπροβάλλει  και πάλι στα χώματα της Ίμβρου, αδύνατο αρχικά αλλά υγιές και με προοπτικές ανάπτυξης.

Δύο χρόνια αργότερα ξεκίνησε στα Αγρίδια η λειτουργία του Γυμνασίου-Λυκείου της Ίμβρου και έτσι συμπληρώθηκε η δυνατότητα για ολοκληρωμένη ελληνόφωνη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πάλι στο νησί. Σύντομα ο συνολικός αριθμός των μαθητών των σχολείων  πολλαπλασιάστηκε και τα τελευταία χρόνια έχει σταθεροποιηθεί σε έναν ικανοποιητικό αριθμό μαθητών γύρω στους 50 με 55.

Ο ΣΥ.Ρ.Κ.Ι., ως συντονιστικός φορέας των ελληνορθόδοξων Κοινοτήτων της Τουρκίας στάθηκε καθηκόντως αφενός,  με σταθερότητα και ενθουσιασμό αφετέρου, ένθερμος συμπαραστάτης στο σπουδαίο αυτό εγχείρημα. Συνέβαλε με την εμπειρία και την τεχνογνωσία του στην εξεύρεση χορηγιών όσο και στην επίλυση επιμέρους ζητημάτων που προέκυπταν  στην πορεία υλοποίησης του έργου, ενώ παράλληλα  υποστήριξε τον νέο φορέα που στήθηκε για να θέσει υπό την ομπρέλα του τα σχολεία, τον Εκπαιδευτικό και Πολιτιστικό Σύνδεσμο Ίμβρου, τον ΕΠΣΙ. Τα δέκα χρόνια που μεσολάβησαν η συνεργασία ΣΥΡΚΙ και ΕΠΣΙ , και συνεπώς με τα σχολεία της  Ίμβρου, έγινε πιο βαθιά και πιο στερεή, έτσι ώστε τελικά οι δύο σύνδεσμοί να λειτουργούν συμπληρωματικά για το καλό του νησιού και της ειδικότερα της ομογενειακής εκπαίδευσης σε αυτό.

Το μικρό, μα και συγχρόνως τεράστιο βήμα για την επανέναρξη της ελληνικής εκπαίδευση στην Ίμβρο δεν ξεκίνησε από το πουθενά.  Είναι αποτέλεσμα πολλής δουλειάς, πάθους και πίστης από ανθρώπους που και φορείς που πίστεψαν στο όραμα, αλλά και είχαν τη δύναμη να το υλοποιήσουν.

Πρώτα από όλα το πίστεψαν και πάλεψαν για αυτό οι ίδιοι οι Ίμβριοι, με επικεφαλής τον Πρώτο των Ιμβρίων, τον μικρό Δημήτριο Αρχοντώνη του Δημοτικού των Αγίων Θεοδώρων που είναι σήμερα ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Η επιθυμία, η ευλογία και η  ποικιλότροπη συμπαράστασή του υπήρξαν αποφασιστικές για το εγχείρημα.

Το μεγάλο βάρος της προετοιμασίας το είχαν στην Ελλάδα οι Ίμβριοι της διασποράς και οι σύλλογοί τους. Ο Σύλλογος Ιμβρίων της Αθήνας και η Ιμβριακή Ένωση Μακεδονίας Θράκης της Θεσσαλονίκης έδωσαν την μεγάλη μάχη στην Ελλάδα, αλλά και προς τις τουρκικές αρχές για την ίδρυση των σχολείων. Έκτοτε αποτελούν σταθερούς συμπαραστάτες του έργου των σχολείων και τροφοδότες τους με μαθητές. Εδώ πρέπει να αναφερθούμε στον μεγάλο αγώνα που έδωσαν και δίνουν οι Πρόεδροι των Συλλόγων, ο Πάρης  Ασανάκης και στη συνέχεια ο Γεώργιος Παπαθεοδώρου στην Αθήνα και ο Παύλος Σταματιάδης στη Θεσσαλονίκη

Την ίδια στην Ίμβρο, την πολλή δουλειά την ανάλαβε ο ΕΠΣΙ, ο οποίος οργανώθηκε με πρώτο Πρόεδρο, τον αγαπητό Άρχοντα Λάκη Βίγκα, ένα πρόσωπο που πίστεψε και βοήθησε πολύ στην υπόθεση της Ίμβρου, αλλά και οι δύο διευθυντές των σχολείων, η Βούλα Μπερμπέρη που προαναφέραμε και ο Ιωακείμ (Μάκης) Καμπουρόπουλος, ενώ οφείλουμε να αναφερθούμε σε κάποια ακόμη πρόσωπα όπως η Μαρία Μπαχτσέ και η Άννα Κουτσομάλη, που υπήρξε αρχικά εκπρόσωπος του Ιδρυτή για το δημοτικό.

Η εκπαίδευση στην Ίμβρο βρήκε έναν ακόμη μεγάλο συμπαραστάτη με την άφιξη και την ενθρόνιση στο νησί του  νυν Μητροπολίτη Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου, το 2020. Σεβασμιώτατε η προσφορά σας στο νησί είναι ανεκτίμητη και η αγάπη με την οποία έχετε περιβάλει τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου έχει βοηθήσει αφάνταστα στο σπουδαίο έργο αναγέννησης της παιδείας  που βιώνει η Ίμβρος και τα παιδιά της

Οφείλω επίσης να μνημονεύσω και να ευχαριστήσω τις αρχές τις χώρας μας που έδωσαν την δυνατότητα και διευκόλυναν την αναγέννηση των σχολείων μας, αναγνωρίζοντας έμπρακτα τα λάθη προηγούμενων εποχών  που στέρησαν από τα ρωμιόπουλα της Ίμβρου το δικαίωμά τους για εκπαίδευση στη γλώσσα τους και γλώσσα των προγόνων τους

Εξοχότατε κύριε Πρέσβη, στο πρόσωπό σας θα ήθελα να ευχαριστήσω και την ελληνική πολιτεία που υποστήριξε και υποστηρίζει  διαχρονικά τα ζητήματα της ομογενειακής παιδείας, ενίσχυσε και ενισχύει ενεργά και αποφασιστικά το εγχείρημα για την αναγέννηση της παιδείας στην Ίμβρο, με τρόπους πολλούς και αποτελεσματικούς.

Ευχαριστίες οφείλουμε και στους γονείς, Ίμβριους ή απόγονους Ιμβρίων που επέστρεψαν, εγκαταστάθηκαν στο νησί,  εμπιστεύτηκαν και εμπιστεύονται τα σχολεία μας για την εκπαίδευση των παιδιών τους. Οι μαθητές μας είναι η ζωή των σχολείων μας, το αύριο, το μέλλον της Ίμβρου. Το σχολείο όμως το αγάπησαν και το στήριξαν και όλοι οι Ίμβριοι που ζουν στο νησί, ακόμη και αν δεν έχουν παιδιά στα σχολεία, γιατί διακρίνουν την αποφασιστική σημασία που είχε για την αναγέννηση της Ρωμιοσύνης στο νησί η ύπαρξη σχολείων.

Σχολείο δεν υπάρχει χωρίς μαθητές και χωρίς δασκάλους. Οι δάσκαλοι των σχολείων της Ίμβρου επιτέλεσαν και επιτελούν ένα έργο σπουδαίο μέσα στις ιδιαίτερες δυσκολίες που έχει η υπηρεσία σε ένα ακριτικό νησί. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που έχουν τα σχολεία μας. Οφείλουμε να τους ευχαριστήσουμε και να τους συγχαρούμε.

Κοντά σε δασκάλους και μαθητές, κοντά στην Ίμβρο και τα σχολεία της ήταν και οι δύο Συντονιστές Εκπαίδευσης των δέκα αυτών χρόνων, τους οποίους ευχαριστούμε, ο Σταύρος Γιωλτζόγλου και ο Γιάννης Γιγουρτσής.

Τέλος σημαντική ήταν και είναι η συμβολή των χορηγών στην πρόοδο και την επιτυχία των σχολείων και της εκπαίδευσης. Πολλοί οι επώνυμοι και ανώνυμοι χορηγοί που συνέβαλαν στην επιτυχία του εγχειρήματος, καθότι χωρίς την υλική-οικονομική υποστήριξη, οι καλές προθέσεις όλων θα έμεναν μόνο προσθέσεις. Από την ομάδα των επώνυμων χορηγών θα ξεχωρίσω την Ι. Μονή Βατοπαιδίου, τον Άρχοντα Αθανάσιο Μαρτίνο, την εταιρία Turkcell κ.α.

Θέλω να κάνω μια ιδιαίτερη αναφορά στον Μάκη Καμπουρόπουλο, ο οποίος ανέλαβε με την άφιξη του στην Ίμβρο το 2014 ένα τεράστιο βάρος, και την εκ βάθρων ανακατασκευή του κτιρίου του Λυκείου στα Αγρίδια και την οργάνωση και στελέχωση Γυμνασίου και Λυκείου και την Προεδρία του ΕΠΣΙ και εν συνεχεία τη Διεύθυνση του Σχολείου. Επρόκειτο για ένα άθλο που τον έφερε με επιτυχία εις πέρας και για τον οποίο οι Ίμβριοι και όλοι εμείς που αγαπάμε την Ίμβρο του χρωστάμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.

Σήμερα είναι ημέρα που τιμάμε τον Μάκη για την προσφορά του, με αφορμή την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής του  θητείας,  και δικαίως, εφόσον η πρώτη δεκαετία της αναγεννημένης ελληνικής εκπαίδευσης στην Ίμβρο συνδέεται στενά με την δική του παρουσία. Του ευχόμαστε υγεία και κάθε καλό στο νέο κύκλο που άνοιξε στην ζωή του.

Παναγιώτατε,

Κυρίες και κύριοι

Εύχομαι να είμαστε υγιείς και να συναντηθούμε και πάλι σε παρόμοιες ευχάριστες επετείους στην Ίμβρο του Πατριάρχη μας, μαζί με εσάς Παναγιώτατε κοντά μας, πατέρα και ποιμενάρχη μας.

Σας ευχαριστώ όλους για την προσοχή σας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ