17.2 C
Athens
Κυριακή, Ιανουάριος 12, 2025

Εκδήλωση του Συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής για τα 50χρονα του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο

Με την δέουσα επισημότητα και μέσα σε ένα πολυπληθές ακροατήριο, την Τετάρτη 27η Σεπτεμβρίου 2023, παρά τις άσχημες καιρικές συνθήκες, πραγματοποιήθηκε σημαντική  συνάντηση κορυφής μεταξύ της Ιστορίας, Επιστήμης, Πολιτισμού προς τιμήν της επετείου των 50 ετών ορισμού της ΕΔΡΑΣ του Πανεπιστημίου Κρήτης το Ρέθυμνο, στο εμβληματικό κτίριο του πρώτου Πανεπιστημίου του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους  και  το πρώτο της Βαλκανικής χερσονήσου, κάτω από τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως, λίγα βήματα από το σημείο  όπου δίδασκε ο Απόστολος Παύλος τους Αθηναίους, στην υπέροχη οικία Κλεάνθη – Σάουμπερτ, επί της οδού Θόλου 5 στην Πλάκα.

Ο  ιστορικός σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «ΤΟ ΑΡΚΑΔΙ» δια του πρόεδρου αυτού  κου Γεωργίου Βλατακη, Άρχοντος Νομοφύλακος  της ΜτΧΕ, επέλεξε όπως πάντα εύστοχα  και κατάφερε να συγκεντρώσει τους θρύλους  – Καθηγητές του Πανεπιστημίου Κρήτης, εορτάζοντας καθηκόντως τα 50 έτη από ιδρύσεως του Παν. Κρήτης αλλά κυρίως την 50κονταετία του ορισμού της έδρας του στο Ρέθυμνο, που συνέπιπτε με την 27η Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος του συλλόγου των αποδήμων Ρεθυμνίων της Αττικής κος Γεώργιος Βλατάκης  είναι αυτός που μοναδικά ανέδειξε το θέμα του εορτασμού της επετείου των 50 ετών εκ της ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Κρήτης  και υπενθύμισε την ημερομηνία τόσο της ίδρυσης όσο και της καθιέρωσης της έδρας του, την οποία  η πλειονότητα αγνοούσε.

Υψηλές παρουσίες προσκεκλημένων τίμησαν την πρόσκληση που τους απέστειλε ο πρόεδρος του συλλόγου Ρεθυμνίων Αττικής κος Γ. Βλατάκης, τιμώντας τόσο τον ίδιο όσο και την επέτειο των 50 ετών καθορισμού της έδρας του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο.

Η Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα ο Οικουμενικός ημών Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος απέστειλε εκπρόσωπο του τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λαοδικείας κ. Θεοδώρητο, διευθυντή του εν Αθήναις Πατριαρχικού Γραφείου,

ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος απέστειλε τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Θεολόγο Αλεξανδράκη, ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών,

ο πρωθυπουργός κος Κυριάκος Μητσοτάκης εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και Βουλευτή  Ρεθύμνου κο Ιωάννη Κεφαλογιάννη,

επίσης παρέστησαν, ο Γενικός Γραμματέας του  Υπουργείου Παιδείας και τ. πρύτανης του Παν. Κρήτης κ. Οδυσσέας Ζώρας, ο βουλευτής Ρεθύμνου ΚΙΝΑΛ κ. Μανώλης Χνάρης, ο Αντιπρύτανης του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρήστος Καραγιάννης & κοσμήτωρ της Θεολογικής Σχολής ΕΚΠΑ, ο αναπλ. καθηγητής αρχαίας Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Θράκης που ιδρύθηκε μαζί με το Παν. Κρήτης κ. Ηλίας Πετρόπουλος, ο οποίος είναι πρόεδρος του τμήματος Γλωσσολογίας, Φιλολ. & Πολιτισμού Παρευξείνιων χωρών και διδάσκει την ποντιακή διάλεκτο στο Πανεπιστήμιο, η  ερίτιμος κα Βαρβάρα Τερζάκη Παλληκάρη, ιδρυτικό μέλος του Παν. των Ορέων – εμπνεύστρια και συντονίστρια της Αποστολής Πηνελόπη Gandhi, η Ιερή τέχνη της Υφαντικής στην  Κρήτη και συζ. του τ. πρύτανη του Παν. Κρήτης  καθηγητή Ιωάννη Παλληκάρη, η ομοτ. Καθηγ.  Βυζαντινής Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ κα Μαρία Κωνσταντουδάκη Κιτρομηλίδη κά.

Δια στόματος του Γενικού Γραμματέως του Υπουργείου Παιδείας κυρίου Οδυσσέα Ζώρα και τέως Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος παρέστη ως ένας εκ των ομιλητών της εκδήλωσης, αποκάλεσε τους  ομιλητές  Θρύλους του Πανεπιστημίου Κρήτης απευθυνόμενος φυσικά στους:

– Ελλογ. Πέτρο  Θέμελη, ομοτ. καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας στο Παν. Kρήτης, τ. Αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων (1984-2003)

–  Ελλογ. Χριστόφορο Χαραλαμπάκη, Ακαδημαϊκό, ομοτ. Καθηγ. Γλωσσολογίας ΕΚΠΑ

–  Ελλογ. Βάλτερ Πούχνερ, ομοτ. Καθηγ. θεατρικών σπουδών και Επίτ. Kαθ. ΕΚΠΑ, τ. πρόεδρο τμήματος φιλολογίας Παν. Κρήτης (1987) αλλά και στην

– ερίτιμο Ασπασία Παπαδοπεράκη, την φημισμένη Κρητικιά γλύπτρια η οποία φιλοτέχνησε το έμβλημα του Παν. Κρήτης αλλά και της Ιατρικής Σχολης του Παν. Κρήτης.

Ο πρόεδρος κος Βλατάκης προσέφερε αναμνηστικά μετάλλια στους κους καθηγητές για την τιμητική αυτή παρουσία τους καθώς και δύο λευκώματα του συλλόγου με αναφορές  στον Ερωτόκριτο και την κρητική διάλεκτο.

Η μουσική μπάντα των polis ensemble με παραδοσιακά όργανα μάγεψε το κοινό παίζοντας τον «Κρητικό» του Ν. Σκαλκώτα,  το «Ταξίδι» του Χατζιδάκι, «Στο ‘πα και στο ξαναλέω στο γιαλό μη κατεβείς»  και άλλα τραγούδια, ενώ προσφέρθηκε κρητικό κέρασμα.

Το Πανεπιστήμιο Κρήτης  για τους Ρεθεμνιώτες αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικής μας ύπαρξης, ως γέννημα της προσπάθειας των γονιών και των παππούδων μας, που γαλούχησε γενιές των παιδιών μας, άνοιξε νέους ορίζοντες εμπνέοντας την αγάπη μας για την γνώση που εγγυάται την προκοπή.

Είμαστε ευγνώμονες που υπάρχει το Πανεπιστήμιο στο Ρέθυμνο, το οποίο αποτελεί ένα πολυτιμότατο εργαστήριο οικουμενικής παιδείας και συνεργασίας.

Είθε λοιπόν το Πανεπιστήμιο Κρήτης για πολλά χρονιά ακόμη να προσφέρει το πολύτιμο έργο του ποτίζοντας τις ψυχές των νέων ανθρώπων με γνώσεις και ανθρωπιά. Ευχόμενοι «αιέν αριστεύειν και υπείροχον έμμεναι άλλων, μηδέ γένος πατέρων αισχυνέμεν» (Ιλιάδα, Ζ, 208).

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ