13.4 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Τριάντα χρόνια Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας

Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας

Οι εργασίες της 30ης επετειακής Γενικής Συνέλευσης της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο.) ολοκληρώθηκαν με την Προσκυνηματική επίσκεψη των συνέδρων στο Ιερό Κοινόβιο Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Ορμύλιας και στο Κέντρο «Παναγία η Φιλανθρωπινή».

Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης συμμετείχαν εκπρόσωποι 19 κοινοβουλίων, και συγκεκριμένα από την Αίγυπτο, Αιθιοπία, Αλβανία, Αρμενία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Γεωργία, Ελλάδα, Ιορδανία, Ιράν, Κύπρο, Ουγγαρία, Ουγκάντα, Παλαιστίνη, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Σουδάν. Επιπλέον, συμμετείχαν εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών και ακαδημαϊκοί.

Η επίσημη κήρυξη έναρξης των εργασιών έγινε από τον Αντιπρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Αθανάσιο Μπούρα, που μετέφερε και τις θερμές ευχές του προέδρου της Βουλής κ. Κωνσταντίνου Τασούλα, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι οργανισμών και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Χαιρετιστήρια μηνύματα ανέγνωσαν εκπρόσωποι της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, ο Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου καί Βιάννου κ. Ανδρέας, της Α.Μ. του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου, ο Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος και της Α.Μ. του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου, ο Μητροπολίτης Ζάμπιας κ. Ιωάννης. Επιπλέον, χαιρετισμό απηύθυνε ο Καθηγούμενος της Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας, Γέροντας Ελισαίος, και ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ κ. Χρυσόστομος Σταμούλης.

Στη λήξη της τελετής έναρξης ο Γενικός Γραμματέας προσέφερε στους επισήμους αριθμημένα ανάτυπα χαλκογραφίας του Παναγίου Τάφου που τυπώθηκαν ειδικά για την επετειακή 30η ΓΣ της ΔΣΟ.

Οι εργασίες της Γενικής Συνέλευσης ξεκίνησαν με την Ειδική Θεματική Συνεδρίαση «Ο ρόλος των χριστιανικών αξιών στην Ευρώπη και τον Κόσμο: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις».

Μετά την αναλυτική ενημέρωση για την πορεία του διαλόγου για το «Μέλλον της Ευρώπης» από τον Σύμβουλο της ΔΣΟ δρ Κώστα Μυγδάλη, εισηγήσεις στη θεματική ενότητα ανέπτυξαν οι παρευρισκόμενοι σύνεδροι – βουλευτές και ακαδημαϊκοί.

Στο περιθώριο της συνέλευσης ο ΓΓ της ΔΣΟ είχε συναντήσεις με τον εκπρόσωπο της «Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Μεσογείου» (PAM) κ. Hadzi Milorad Stosic, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα της ΚΣ του «Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου» κ. Asaf Hajiyev.

Κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκαν εκλογές των οργάνων της Δ.Σ.Ο. Επικεφαλής και Γενικός Γραμματέας επανεκλέχθηκε το Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, δρ Μάξιμος Χαρακόπουλος, ενώ νέος πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του θεσμού, μετά από σχετική πρόταση του Γενικού Γραμματέα εξελέγη ο Πολωνός βουλευτής κ. Ευγένιος Τσικβίν, ο οποίος αντικαθιστά τον μέχρι πρότινος προεδρεύοντα, μέλος της Ρωσικής Κρατικής Δούμα, κ. Σεργκέι Γκαβρίλοφ. Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας εξελέγη ο κ. Ιωάννης Σαρακιώτης.

Την Διεθνή Γραμματεία της Δ.Σ.Ο. απαρτίζουν: Ioan Vulpescu (Ρουμανία), Radomir Tcholakov (Βουλγαρία), Πανίκος Λεωνίδου (Κύπρος), Aleksey Chepa (Ρωσία), Dirar Aldaoud (Ιορδανία), Sisak Gabrielyan (Αρμενία).

Η σύνθεση της Επιτροπής Οικονομικών: Αθανάσιος Δαβάκης (Ελλάδα), Ηλίας Μυριάνθους (Κύπρος), Hrachya Hakobyan (Αρμενία).

Ο Γενικός Γραμματέας, μετά τον λεπτομερή απολογισμό του έργου της προηγούμενης περιόδου εισηγήθηκε η επόμενη Γενική Συνέλευση να είναι αναθεωρητική, ώστε να καταστεί πιο αποτελεσματική η λειτουργία του διεθνούς θεσμού.

Προς τούτο πρότεινε τη συγκρότηση Επιτροπής τροποποίησης του Καταστατικού με την ακόλουθη σύνθεση: Πρόεδρος: Πανίκος Λεωνίδου (Κύπρος), μέλη: Αθανάσιος Δαβάκης (Ελλάδα), Alexandr Cotric (Σερβία), Mile Talevski (Βόρεια Μακεδονία), Irakli Kadagishvili (Γεωργία), Elias Bou Saab (Λίβανος).

Τέλος, ανανεώθηκε η θητεία των Συμβούλων της Δ.Σ.Ο.: Δρ. Κώστας Μυγδάλης, κ. Alexandr Fomenko.

Η επετειακή Συνέλευση της ΔΣΟ ολοκληρώθηκε με ειδική εκδήλωση για τα 30 χρόνια δράσης του θεσμού κατά την οποία, σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα, μίλησαν εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας που ήταν παρόντες στην ιδρυτική πράξη που έλαβε χώρα στην Ορμύλια της Χαλκιδικής, το 1993.

Η Συνέλευση υιοθέτησε Διακήρυξη που εισηγήθηκε ο ΓΓ της ΔΣΟ.

Διακήρυξη 30 χρόνια Δ.Σ.Ο.: Απέναντι σε νέες προκλήσεις, Μπροστά σε νέες προοπτικές

Εμείς, μέλη αντιπροσωπειών κοινοβουλίων που συμμετέχουμε στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (Δ.Σ.Ο) ή ομάδες βουλευτών ή μεμονωμένες κοινοβουλευτικές προσωπικότητες, λαβόντες μέρος στην επετειακού χαρακτήρα 30η Γενική Συνέλευση, που συνήλθε στην Χαλκιδική από 29 Ιουνίου ως 1 Ιουλίου 2023, με θέμα: «30 Χρόνια Δ.Σ.Ο.: Απέναντι σε νέες προκλήσεις, μπροστά σε νέες προοπτικές», όντας ο μοναδικός διεθνής κοινοβουλευτικός θεσμός με ενεργό ρόλο στην προαγωγή των αξιών της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης στο σύγχρονο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γίγνεσθαι, Σεβόμενοι το καταστατικό και διακηρυκτικό πλαίσιο που διέπει επί τριάντα συναπτά έτη, από την ιδρυτική Συνεδρίαση στην Ορμύλια το 1993, τη θεσμική δομή και λειτουργία της Δ.Σ.Ο., Αξιολογώντας την μέχρι τώρα δράση της Δ.Σ.Ο., αλλά και την ανάγκη ρεαλιστικής προσαρμογής της για την αποτελεσματική επιδίωξη των καταστατικών σκοπών της και τη διαχείριση των προκλήσεων του Μέλλοντος, Συμβάλλοντας στην προσπάθεια εδραίωσης των αρχών και των κανόνων του διεθνούς δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και ενισχύοντας τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της δράσης της προς το σκοπό της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, τον πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου και την ανάδειξη των ιστορικών και θρησκευτικών καταβολών των ευρωπαϊκών λαών, Παρακολουθώντας με ανησυχία τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες που έχουν επέλθει από τις αλλεπάλληλες κρίσεις οικονομικής, μεταναστευτικής, υγειονομικής και ενεργειακής φύσεως στην Ευρώπη και τον Κόσμο και αναγνωρίζοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας σε διακοινοβουλευτικό και διακυβερνητικό επίπεδο για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος, Υιοθετούμε την παρούσα Διακήρυξη με στόχο α) τον καθορισμό των προτεραιοτήτων πάνω στις οποίες επιθυμούμε να χαραχτεί η μελλοντική πολιτική πορεία της Δ.Σ.Ο. και να αναβαθμιστεί η θεσμική λειτουργία και το πεδίο δράσης της τις επόμενες δεκαετίες και β) προκειμένου να καταστήσουμε γνωστές τις απόψεις μας προς όλους τους ορθόδοξους, προς όλους τους χριστιανούς και προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως:

I) Διεθνής Ειρήνη και Ασφάλεια, Δικαιώματα του Ανθρώπου και Βιώσιμη Ανάπτυξη: Καταγγέλλουμε τη συνεχιζόμενη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Γεωργίας και της Παλαιστίνης, την εισβολή στην Ουκρανία και τον αποκλεισμό του διαδρόμου Lachin στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, που έχει προκαλέσει ανθρωπιστική κρίση. Καλούμε δε τα εμπόλεμα μέρη στο Σουδάν για αποκλιμάκωση των συγκρούσεων και την επικράτηση της ειρήνης. Καλούμε εν γένει σε ειρηνική διευθέτηση των συγκρούσεων σε κάθε σημείο του πλανήτη, βάσει των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπιστικών αξιών.

Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή απειλής ή χρήσης βίας που στρέφεται κατά κράτους ή ανθρώπων είτε προέρχεται από κρατικούς είτε από μη κρατικούς δρώντες. Ο πόλεμος και η τρομοκρατία είναι φαινόμενα καταστροφικά που θέτουν εμπόδια στην ευημερία της Ανθρωπότητας. Επίσης, καταδικάζουμε κατά τρόπο απερίφραστο πράξεις βεβήλωσης και καταστροφής ιερών θρησκευτικών συμβόλων, όπου και από όποιον γίνονται, όπως πρόσφατα συνέβη με την καύση του Κορανίου στη Σουηδία. Δηλώνουμε την αντίθεση μας προς κάθε καταστροφή έμμεση ή άμεση και κάθε είδους επίθεση ενάντια σε ιστορικά θρησκευτικά μνημεία.

Σε αυτό το πλαίσιο, λαμβάνει χώρα και η εκστρατεία της Δ.Σ.Ο. για την παρουσίαση του Τόμου «Αγία Σοφία: Οι Ναοί της του Θεού Σοφίας ανά τον Κόσμο», με σκοπό όχι απλώς τη διάσωση της υλικής υπόστασης του μνημείου, αλλά και της πολιτιστικής του αξίας για την Ανθρωπότητα και τον Παγκόσμιο Πολιτισμό. Η διατήρηση αυτών των μνημείων είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης της κοινής ανθρώπινης ιστορίας. Θεωρούμε την κοινοβουλευτική διπλωματία και την παροχή καλών υπηρεσιών των διεθνών κοινοβουλευτικών θεσμών ως αξιόπιστη και αποτελεσματική μέθοδο ειρηνικής επίλυσης των διαφορών. Αναδεικνύουμε την σημασία του διαθρησκειακού και διομολογιακού διαλόγου στην δημιουργία ενός κλίματος αλληλοκατανόησης, με βάση την αρχή της ετερότητας και το σεβασμό του δικαιώματος της απρόσκοπτης άσκησης των θρησκευτικών ελευθεριών.

Εκφράζουμε την ανησυχία μας για την αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών που προκαλούν, μεταξύ άλλων, οι ένοπλες συρράξεις και η φτώχεια και τονίζουμε την ανάγκη για διεθνή συνεργασία με στόχο την εξάλειψη των αιτίων που οδηγούν στη μετανάστευση και τη διαχείριση του φαινομένου αυτού σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Προωθούμε πολιτικές και ψηφίσματα που δίνουν προτεραιότητα στη βιώσιμη ανάπτυξη, σε ευθυγράμμιση με την παγκόσμια ατζέντα, αντλώντας έμπνευση από τις αρχές της χριστιανικής παράδοσης.

ΙΙ) Κοινοβουλευτισμός, Δημοκρατικοί Θεσμοί και Κράτος Δικαίου: Υπερασπιζόμαστε την ενδυνάμωση του Κοινοβουλευτισμού ως στοιχείο απαραίτητο για την αρχή της διάκρισης των λειτουργιών και των δημοκρατικών θεσμών σε όλες τις χώρες του Κόσμου. Τασσόμαστε υπέρ της εδραίωσης της συμμετοχικής Δημοκρατίας, με την άμεση συμπερίληψη των πολιτών και της κοινωνίας στη δημοκρατική διακυβέρνηση. Ενθαρρύνουμε τις Εκκλησίες και άλλους θρησκευτικούς δρώντες να επιδιώκουν τη στενή συνεργασία με τους κοινοβουλευτικούς με στόχο την ειρήνη και την ευημερία. Μια τέτοια πρακτική μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση των συμμετοχικών συστημάτων και στην ανάδειξη των δημοκρατικών αξιών. Επιδιώκουμε διαχρονικά την ενδυνάμωση των εθνικών κοινοβουλίων και τον αντιπροσωπευτικό, εποπτικό και νομοθετικό τους ρόλο και στηρίζουμε την αξιοποίηση των μέσων που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες για την προσαρμογή του κοινοβουλευτικού έργου στην ψηφιακή εποχή.

ΙΙΙ) Διεθνής Συνεργασία και Διαθεσμικές Σχέσεις: Επενδύουμε στην ανάπτυξη διαθεσμικής συνεργασίας με άλλους Διεθνείς και Ευρωπαϊκούς Κοινοβουλευτικούς Θεσμούς, με σκοπό να επιτευχθούν οι κοινοί μας στόχοι. Ενδιαφερόμαστε να επεκτείνουμε τη συνεργασία μας με οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών και κοινωνικούς χώρους που έχουν ως σημείο αναφοράς του πεδίου δράσης τους τις χριστιανικές αξίες. Στοχεύουμε στην δημιουργία συνεργατικών σχέσεων με οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών που σχετίζονται με τις άλλες μονοθεϊστικές θρησκείες (Ισλάμ, Ιουδαϊσμός), μέσω των οποίων προάγουμε την πολιτιστική και θρησκευτική ποικιλομορφία και ταυτόχρονα επιχειρούμε να αναδείξουμε το κοινό αξιακό υπόβαθρο των διαφορετικών θρησκευτικών καταβολών ως σημείο αρμονικής συνύπαρξης. Καλλιεργούμε τακτικές επαφές με τις ηγεσίες και εκπροσώπους των Εκκλησιών του Χριστιανικού Κόσμου, καθώς πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι πολιτικοί και οι θρησκευτικοί δρώντες πρέπει να συνεργάζονται από κοινού για την ευημερία των πολιτών και των πιστών.

IV) Θεσμική Αρχιτεκτονική: Εκτιμούμε ότι οι καταστατικοί στόχοι της Οργάνωσης μας παραμένουν επίκαιροι, όμως πρέπει να αναδείξουμε νέες οργανωτικές δυνατότητες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του μέλλοντος. Αποφασίζουμε την έναρξη διαβούλευσης για τη μερική τροποποίηση των καταστατικών κειμένων και την επικαιροποίηση ορισμένων θεσμικών λειτουργιών της Οργάνωσης μας, ώστε να αντιμετωπίζει τη σύγχρονη πραγματικότητα.

V) Ο Ρόλος των Χριστιανικών Αξιών στην Ευρώπη και τον Κόσμο: Αναδεικνύουμε και προβάλλουμε αδιαλείπτως τις χριστιανικές αξίες στον δημόσιο πολιτικό λόγο και ενισχύουμε τον ρόλο που μπορούν να παίξουν στη διαμόρφωση πολιτικών και κοινωνικών προτύπων.

Υπενθυμίζουμε ότι το έτος 2025, η ημερολογιακή σύμπτωση του κοινού εορτασμού του Πάσχα από όλες τις Χριστιανικές Εκκλησίες και Ομολογίες και της συμπλήρωσης 1700 ετών από την A’ Οικουμενική Σύνοδο στην Νίκαια της Βιθυνίας αποτελεί σημαντική ευκαιρία ανάδειξης των Χριστιανικών Αξιών. Χαιρετίζουμε την πρόσφατη πρωτοβουλία της Δια-Κοινοβουλευτικής Ένωσης (IPU) να συγκαλέσει την Κοινοβουλευτική Διάσκεψη για τον Διαθρησκειακό Διάλογο, στο Μαρακές, προκειμένου να συζητήσει, μεταξύ άλλων, το ζήτημα της θέσης των θρησκευτικών αξιών στο σύγχρονο κόσμο και αποδεχόμαστε το Ανακοινωθέν του Μαρακές, που υιοθετήθηκε στις 15 Ιουνίου 2023. Εκφράζουμε δε την ικανοποίησή μας για τη σταθερή συνεργασία που έχουμε στο πεδίο της ανάδειξης του ρόλου των κοινοβουλευτικών και θρησκευτικών αξιών στον πολιτικό χώρο και την προαγωγή διαθρησκειακού διαλόγου.

Διαπιστώνουμε την αδυναμία της ΕΕ να αναγνωρίσει και να καταγράψει την χριστιανική καταβολή των ευρωπαϊκών λαών και την δυνατότητα τους να συμβάλλουν στην νέα ευρωπαϊκή προοπτική. Πληροφορηθήκαμε την προ ετών πρωτοβουλία της ΕΕ για τη διεξαγωγή του Διαλόγου για το Μέλλον της Ευρώπης και συντρέξαμε προκειμένου και εκτός των άλλων, να καταγραφούν οι χριστιανικές αξίες και να αναδειχθεί η συνεισφορά τους στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Διαπιστώσαμε, όμως ότι οι προσπάθειες που καταβάλλονται από ορισμένους κύκλους της ΕΕ και από χώρους επιστημονικής γνώσης για αποχρωματισμό της Ευρώπης από τις χριστιανικές αξίες, κυριαρχούν στην Τελική Έκθεση της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.

Η απλή, έστω, αναφορά στις χριστιανικές αξίες – διαχρονικός πυλώνας του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής- απουσιάζει από το εν λόγω κείμενο. Διαπιστώνουμε ακόμη την αδυναμία των Ευρωπαϊκών Χριστιανικών Εκκλησιών να αντιληφθούν το πολιτικό διακύβευμα μιας τέτοιας εξέλιξης. Εκτιμούμε ότι η προσπάθεια αυτή είναι αντίθετη προς τις πολιτικές απόψεις των μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτικών σχηματισμών και ενδεχομένως να οδηγήσει στο μέλλον σε μια αποδυνάμωση των όρων του Άρθρου 17 της ΣΛΕΕ. Σήμερα, εδώ από την Χαλκιδική, 30 χρόνια μετά την ίδρυση της Δ.Σ.Ο., δηλώνουμε την πρόθεση μας για ενεργότερη συμμετοχή στις διεθνείς υποθέσεις και περαιτέρω ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας και συμπράξεων, ώστε να γίνει καθολικά αποδεκτός ο ρόλος των χριστιανικών αξιών στην οικοδόμηση ενός Μέλλοντος με άξονα τη Δημοκρατία και την Ειρήνη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ