10.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης χθες στην Θεσσαλονίκη και από σήμερα στον Βόλο

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος επισκέπτεται από το απόγευμα της Πέμπτης, 22 Ιουνίου 2023, την Θεσσαλονίκη, μετά τριήμερη επίσκεψή του στην Γενεύη, όπου παρέστη και ομίλησε κατά την εναρκτήρια προσευχή στο πλαίσιο των εργασιών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών.

Στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης “Μακεδονία” τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν ο Ποιμενάρχης της περιοχής Σεβ. Μητροπολίτης Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, καθώς και οι Σεβ. Μητροπολίτες Μιλήτου κ. Απόστολος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Αμορίου κ. Νικηφόρος, και ο Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος Αθανασίου, η Ευγεν. κ. Κατερίνα Τσαπικίδου, Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΞ, ο Αντιστράτηγος κ. Σπυρίδων Σκλάβος, Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Μετά την άφιξή του ο Παναγιώτατος επισκέφθηκε τον Σεβ. Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο, με τον οποίο είχαν εγκάρδια αδελφική συνάντηση, παρουσία των μελών της Πατριαρχικής Συνοδείας και κληρικών της Ι. Μητροπόλεως.

Το ίδιο βράδυ, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ανταποκρινόμενος σε σχετική πρόσκληση του Προέδρου και των μελών του Δ.Σ. της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, τίμησε με την υψηλή του παρουσία την Τελετή Αποφοίτησης των μαθητών των δύο Λυκείων της Σχολής (Τάξης 2023), που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της. Κατά τη διάρκεια της τελετής απονεμήθηκε ο τίτλος του Επιτίμου Καθηγητού Περιβαλλοντικής Επιστήμης στον Παναγιώτατο, ο οποίος, ακολούθως, απηύθυνε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, όπου, μεταξύ άλλων, επεσήμανε:

“Όπως γνωρίζετε, το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπήρξε η πρώτη χριστιανική Εκκλησία, η οποία αντέδρασε ενώπιον της οικολογικής κρίσης, ανέδειξε τις συνέπειες της πίστης και του ήθους της Ορθοδοξίας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, και χαρακτήρισε την καταστροφή της φύσης ως «αμαρτία». Την επίσημη έναρξη των οικολογικών πρωτοβουλιών της Μεγάλης Εκκλησίας σηματοδοτεί η Πατριαρχική και Συνοδική Εγκύκλιος κατά την εορτή της Ινδίκτου, της εκκλησιαστικής δηλαδή Πρωτοχρονιάς, του έτους 1989, με την οποία η 1η Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε ως Ημέρα προστασίας του περιβάλλοντος. Στα χρόνια της δικής μας Πατριαρχίας ακολούθησαν ποικίλες δράσεις, διεθνή συνέδρια, περιβαλλοντικά σεμινάρια, διαλέξεις, εννέα διεπιστημονικά και διαθρησκειακά συμπόσια εν πλω με διεθνή συμμετοχή, και πολλές άλλες συναφείς δραστηριότητες. Οι οικολογικές πρωτοβουλίες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως συνεχίζονται και σήμερα με νέες δράσεις, με έμφαση στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, και με τον τονισμό των κοινωνικών επιπτώσεων της οικολογικής κρίσης.”

Την Παρασκευή το πρωί θα αναχωρήσει για την πόλη του Βόλου, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Ι. Μητρόπολη Δημητριάδος και Αλμυρού, κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Ποιμενάρχου της Σεβ. Μητροπολίτου κ. Ιγνατίου, του Εξοχ. Περιφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Κωνσταντίνου Αγοραστού και του Εντιμ. Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέως Μπέου.

Προηγουμένως, στα Τέμπη, ο Παναγιώτατος, παρουσία του επιχωρίου Σεβ. Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου, θα τελέσει Τρισάγιο, στο σημείο του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος, υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των θυμάτων αυτού. 

Το απόγευμα της Κυριακής ο Παναγιώτατος θα μεταβεί προσκυνηματικώς στην Ι. Μονή Αγάθωνος της Ι. Μητροπόλεως Φθιώτιδος, μετά από εγκάρδια πρόσκληση του Ποιμενάρχου της Σεβ. Μητροπολίτου κ. Συμεών. Κατά την εκεί ολιγόωρη παραμονή του θα τιμηθεί από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος για το πολυσχιδές έργο του στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος.

Τον Παναγιώτατο συνοδεύουν οι Σεβ. Μητροπολίτες Κασσανδρείας κ. Νικόδημος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος, Σμύρνης κ. Βαρθολομαίος, οι Πανοσιολ. Μ. Εκκλησιάρχης κ. Αέτιος, Διευθυντής του Ιδιαιτέρου Πατριαρχικού Γραφείου, και Διάκονος κ. Οικουμένιος Αμανατίδης, Κωδικογράφος της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο Ιερολ. Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ευλόγιος Τσάτσας, και οι Εντιμ. κ. Νικόλαος-Γεώργιος Παπαχρήστου, Διευθυντής του Πατριαρχικού Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας, και Σταύρος Ραφαηλίδης, γραμματέας του Συνοδικού Γραφείου.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ