13.8 C
Athens
Τρίτη, 24 Δεκεμβρίου, 2024

Οικουμενικός Πατριάρχης: Η Πόλη μας προσκαλεί να συνυπάρξουμε δημιουργικά

Η Α.Θ. Παναγιότης ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, το απόγευμα της Τρίτης, 23 Μαΐου, τίμησε με την υψηλή παρουσία του τα επίσημα εγκαίνια του ανακαινισμένου εκ βάθρων και αναβαθμισμένου κτηρίου της Αστικής Σχολής Γαλατά, που πλέον θα λειτουργεί ως Πολιτιστικό Κέντρο της Ομογένειας, καθώς και της πρώτης σημαντικής εκθέσεως που φιλοξενείται σε αυτό, υπό τον τίτλο «Aziz İstanbul», στην οποία παρουσιάζονται ελαιογραφίες και ακουαρέλες, που απεικονίζουν την Πόλη του 18ου και 19ου αιώνα, και προέρχονται από την συλλογή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Αθανασίου & Μαρίνας Μαρτίνου, καθώς και χριστιανικά κειμήλια, από τη συλλογή του Μουσείου Sadberk Hanım του Ιδρύματος Vehbi Koç.

Ο Παναγιώτατος, στην ομιλία του, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Άρχοντα Έξαρχο κ. Αθανάσιο Μαρτίνο, Πολιτικό Διοικητή του Αγίου Όρους, και τη σύζυγό του κ. Μαρίνα, για την ανακαίνιση του ιστορικού κτηριακού συγκροτήματος της Ομογένειας. «Τα ονόματά τους θα μείνουν χαραγμένα εις τον αιώνα, στη συνείδηση και τη μνήμη της Ρωμιοσύνης, εδώ στην ιστορική κοιτίδα της», τόνισε, και τους ευχαρίστησε όλως ιδιαιτέρως, όπως και τους επίσης παρισταμένους κ. Rahmi Koç και την αυταδέλφη του κ. Semahat Arsel, για την πρωτοβουλία και τη συμβολή τους στην πραγματοποίηση της πρώτης εκθέσεως στο νέο αυτό πολιτιστικό χώρο.

«Σήμερα αρχίζει μία νέα εποχή για το Βακούφιο της Αστικής Σχολής Γαλατά, η οποία διασώζει το πνεύμα της παιδείας και του πολιτισμού, που εκπροσωπούσε και εξέφραζε αυτό το ομογενειακό εκπαιδευτικό ίδρυμα. Το νέο Πολιτιστικό Κέντρο θα μας θυμίζει την παρουσία και την πορεία της Ρωμιοσύνης εδώ στην Πόλη των Πόλεων. Θα αισθανόμαστε υπερήφανοι για όσα κληρονομήσαμε από τους προγόνους μας, για τα ιδρύματα και τους ναούς μας, για τα ιδανικά και τις αξίες που ενσάρκωναν. Σήμερα, οι εξελίξεις και η πληθυσμιακή συρρίκνωση της Ομογενείας έχουν δημιουργήσει νέες καταστάσεις και πολλές απαιτήσεις σε εμάς που παραμένουμε στην πατρώα γη και καλούμαστε να διαχειριστούμε την πολύτιμη αυτή παρακαταθήκη. Και είναι βέβαιον, ότι η δικαιολογημένη εγκαύχηση για τους προγόνους μας, για το σθένος και την εμπιστοσύνη τους στις δυνάμεις και στο μέλλον της Ρωμιοσύνης, δεν επαρκεί. Είναι όμως έναυσμα και ώθηση για να τα κρατήσουμε τα ιδρύματά μας ανοικτά, με λειτουργία, η οποία, σε άλλη μορφή, διαφυλάσσει το πνεύμα, που αυτά άλλοτε εξέφραζαν. Σίγουρα, υπάρχουν λύσεις, υπάρχουν τα πρόσωπα και μπορούν να βρεθούν τα μέσα, για να ανταποκριθούμε σε αυτό το χρέος. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, να έχουμε κοινούς στόχους και, βεβαίως, να δημιουργήσουμε δυνατότητες συνεργασίας, τις οποίες σαφώς προσφέρει η μεγάλη Πόλη στην οποία ζούμε. Η Πόλη μας, χώρος συμβίωσης ανθρώπων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο, μας προσκαλεί να συνυπάρξουμε δημιουργικά, να ανακαλύψουμε την αξία και τη δύναμη της επικοινωνίας, της διαπολιτισμικότητας, της συνεργασίας και της αλληλεγγύης. Η Πόλη πρέπει να καταστεί πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης των διαφορετικών, να ακτινοβολεί στα πέρατα της οικουμένης τον «πολιτισμό της αλληλεγγύης», τις κοινές παγκόσμιες αξίες, οι οποίες βρίσκονται στον πυρήνα των μεγάλων θρησκειών και των πολιτισμών.

Αυτές οι θεμελιώδες αξίες υπάρχουν. Δεν πρέπει να δημιουργηθούν, αλλά να ανακαλυφθούν και να προβληθούν ως η κοινή ηθική και πνευματική κληρονομιά ολόκληρης της ανθρωπότητας. Έχει ορθώς τονισθεί εκ μέρους σπουδαίων συγχρόνων ανθρώπων του πνεύματος, ότι, παράλληλα με τον αγώνα μας για τη διάσωση και καλλιέργεια της ιδιαίτερης πολιτισμικής ταυτότητας και της πνευματικής ιδιοπροσωπίας μας, οφείλουμε να ενδιαφερόμαστε για την προβολή των οικουμενικών, παγκοσμίων αξιών, που αποτελούν έκφραση της ενότητας του ανθρωπίνου γένους».

Και ο Πατριάρχης συνέχισε:

«Εμείς προσωπικά, και με την ιδιότητα ως εκπροσώπου του αρχαιοτέρου πνευματικού θεσμού στην Πόλη αυτή, του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, αγωνιζόμαστε για αυτόν τον σκοπό, για τη δική μας παράδοση, με σεβασμό προς τις άλλες παραδόσεις, και προς τις κοινές θεμελιώδεις αξίες, οι οποίες αποτελούν εγγύηση για ένα ειρηνικό μέλλον για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Με αυτές τις προσδοκίες, προωθούμε τον διάλογο και τη συνεργασία μεταξύ των θρησκειών, μεριμνούμε, με πολλές πρωτοβουλίες, για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, για την υπέρβαση του θρησκευτικού φονταμενταλισμού, για την ειρήνη, την καταλλαγή και τη συνεργασία. Τα προβλήματα λύνονται με κοινή προσπάθεια, με αμοιβαία εμπιστοσύνη, με πίστη στην ανθρώπινη προσπάθεια, και με εμπιστοσύνη στην πρόνοια του Θεού, που φωτίζει τον νού και κρατύνει τη βούλησή μας. Κλεισμένοι στον μικρόκοσμό μας, δεν ωφελούμε κανένα, ούτε καν τον εαυτό μας.

Σας ευχαριστούμε όλους για την παρουσία σας και τη συμμετοχή σας στη χαρά μας για την νέα σελίδα που ανοίγει σήμερα για το Ίδρυμά μας, για τη νέα ελπίδα. Πολλές ευχαριστίες απευθύνουμε προς τους οργανωτές και συντονιστές αυτής της ωραίας εκδήλωσης. Χαιρόμαστε για την Έκθεση και εκφράζουμε, ακόμη μια φορά, τις ολοκάρδιες ευχαριστίες μας προς το ζεύγος Μαρτίνου και την οικογένεια Koç».

Ο Πατριάρχης, στην ομιλία του, απηύθυνε ευχαριστίες και προς τους συνεργάτες του ζεύγους Μαρτίνου, με επί κεφαλής τον κ. Γρηγόριο Πενέλη, και την εταιρεία Tabanlıoğlu για την υπεύθυνη και ταχύτατη διεκπεραίωση του έργου, αλλά και προς την Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Αστικής Σχολής Γαλατά κ. Μαίρη Κομοροσάνο, και τα μέλη αυτού για τη θετική συμβολή και τη συνεργασία τους κατά τη διάρκεια των ανακαινιστικών εργασιών.

Προηγουμένως τον Παναγιώτατο προσφώνησαν η κ. Μαίρη Κομοροσάνο, και ο μέγας ευεργέτης κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, ενώ για την έκθεση μίλησε η κ. Hülya Bilgi.

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος, μαζί με το ζεύγος Μαρτίνου, τον κ. Rahmi Koç και την κ. Semahat Arsel περιηγήθηκαν στην Έκθεση.

Στα εγκαίνια του νέου Πολιτιστικού Κέντρου της Ομογένειας παρέστησαν Ιεράρχες του Θρόνου, κληρικοί της Πατριαρχικής Αυλής, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδος και της Ουκρανίας στην Πόλη, κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου και κ. Roman Nedilskyi, παράγοντες της Ομογένειας, εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, και πλήθος άλλων προσκεκλημένων.

Φωτό: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ