13.7 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας προεξήρχε της πανηγύρεως για τον Πολιούχο Λαρίσης

Με την Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία η οποία τελέστηκε τη Δευτέρα, 15 Μαΐου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου, κορυφώθηκαν στη Λάρισα οι λατρευτικές και πανηγυρικές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της μνήμης του Πολιούχου της πόλεως, Αγίου Αχιλλίου του Μυροβλύτου και Θαυματουργού.

Την ημέρα αυτή, οι απανταχού της Οικουμένης Λαρισαίοι έχουν στραμμένο το μυαλό τους στον Ιερό Ναό του Πολιούχου και Προστάτου της Λαρίσης. Ημέρα χαρμόσυνος για τη Θεσσαλική πρωτεύουσα, ημέρα που όλοι οι πιστοί προσέρχονται ευλαβικά στον Άγιό τους για να ανάψουν ένα κεράκι και να καταθέσουν τα αιτήματά τους, ελπίζοντας στη βοήθεια του Αγίου, ο οποίος δεν εγκατέλειψε ποτέ αυτό τον ευλογημένο λαό.

Η πανηγυρική Θεία Λειτουργία τελέστηκε με την αρμόζουσα μεγαλοπρέπεια στον φερώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό. Με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος,  Μάνης κ. Χρυσόστομος, Φθιώτιδος κ. Συμεών και Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος.

Τη διακονία του θείου λόγου ανέλαβε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε, πρωτίστως, τον οικείο Ποιμενάρχη, Σεβασμιώτατο κ. Ιερώνυμο, για την τιμητική πρόσκληση να προεξάρχει των θρησκευτικών τελετών του Πολιούχου της των Λαρισαίων Εκκλησίας, αναφέρθηκε στο πρόσωπο του τιμωμένου Αγίου εστιάζοντας ιδιαιτέρως στο χάρισμα της πατρότητας του Αγίου Αχιλλίου. Μεταξύ άλλων, τόνισε: «Αν με ρωτούσατε να σας περιγράψω το κατ᾽ εξοχήν χάρισμα του Αγίου Αχιλλίου, θα έκανα αναφορά στην πατρότητά του, η οποία αποτελεί απαύγασμα της εξωστρέφειάς του, δηλαδή της αυτοταπεινώσεώς του, της αυτοελαττώσεώς του, της αυτομειώσεώς του. Γιατί, αγαπητοί μου αδελφοί, η πατρότητα είναι μία κατάσταση που σε κάνει να καταργείς τον εαυτό σου και να προσφέρεσαι θυσιαστικώς. Η πατρότητα συνιστά κατάργηση της φιλαυτίας και της εσωστρέφειας. Ο Άγιος Αχίλλιος πορεύθηκε στη ζωή του δίχως να προσβλέπει στη δόξα των ανθρώπων και στην πνευματική εξ ουρανού ανταμοιβή. Έγινε Άγιος, είναι Άγιος στη συνείδηση όλων μας, αλλά ο σκοπός της ζωής του δεν ήταν αυτή καθεαυτή η αγιότητα ή η απόκτηση των αρετών, αλλά η καλλιέργεια της αγάπης του Θεού, που ενσαρκώνεται στο πρόσωπο του πλησίον. Πέτυχε στην ποιμαντική του αποστολή εδώ στη Λάρισα, διότι ήταν πιστός και όχι θρησκευόμενος, διότι είχε ενσυνείδητα εντάξει τον εαυτό του στο σώμα της Εκκλησίας, διότι δεν πίστεψε ποτέ ότι η Εκκλησία σώζει ταχυδακτυλουργικά με αυτά που κάνει και λέει, αλλά διότι είχε βεβαία την πεποίθηση ότι η Εκκλησία σώζει με αυτό που είναι – και είναι κοινωνία προσώπων».

Κατακλείοντας, ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας υπογράμμισε ότι «απαιτείται να αποκτήσουμε το ήθος του Αγίου Αχιλλίου, ο οποίος, προσευχόμενος κάθε βράδυ, παρακαλούσε τον Θεό και έλεγε: “αν δεν σωθεί ο κόσμος, να μην σωθούμε ούτε κι εμείς”. Ναι, αγαπητοί μου αδελφοί. Αυτό έλεγε ο Άγιος Αχίλλιος. Αν δεν σωθούν όλοι οι Λαρισαίοι, να μη σωθώ ούτε κι εγώ. Αν δεν μπουν όλοι οι Λαρισαίοι στον Παράδεισο, να μη μπω ούτε κι εγώ».

Μετά την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε πανηγυρική Δοξολογία, ενώ ο Σεβαμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου, στη σύντομη προσλαλιά του, ευχαρίστησε τους Αρχιερείς που αποδέχθηκαν την πρόσκλησή του και τίμησαν με την παρουσία τους τον Άγιο Αχίλλιο και την πόλη της Λάρισας, εξαιρέτως δε τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο, ο οποίος «προσήλθε στη θεσσαλική πρωτεύουσα από την μακρινή Ωκεανία για να προσκυνήσει τον Μυροβλύτη μας Άγιο και να συνεορτάσει με όλο τον ευσεβή λαό την “ακλόνητη βακτηρία” της πόλεως μας».

Παρόντες ήταν όλοι οι πολιτικοί και στρατιωτικοί Άρχοντες της πόλεως και του Νομού Λαρίσης, που τίμησαν με την παρουσία τους την Εύηχο Σάλπιγγα της Εκκλησίας και συμπροσευχήθηκαν ενώπιον των Ιερών Λειψάνων του Αγίου, μαζί με πλήθη πιστών, τόσο από τη Λάρισα, όσο και από την ευρυτέρα περιοχή της Θεσσαλίας.

Σημειώνεται ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος μετέβη όπισθεν του Ιερού Βήματος και τέλεσε τρισάγιο στον τάφο του μακαριστού Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κυρού Ιγνατίου, με τον οποίον συνδεόταν πνευματικώς και προσευχήθηκε για την ανάπαυση της ψυχής του.

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα τελέστηκε στη Λάρισα το απόγευμα της Κυριακής, 14 Μαΐου, ο Πολυαρχιερατικός Εσπερινός επί τη εορτή του Πολιούχου της, Αγίου Αχιλλίου, κατά τον οποίο χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών, ενώ τον θείο λόγο κήρυξε εμπνευσμένα ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος, αναφερθείς στο πρόσωπο του Αγίου Αχιλλίου και στην Αναστάσιμη χαρά που πρέπει να έχουμε καθημερινά στη ζωή μας.

Συγχοροστάτησαν ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, Ελασσώνος κ. Χαρίτων και Μάνης κ. Χρυσόστομος, προσκεκλημένοι του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερωνύμου.

Μετά το τέλος του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε η Λιτανεία των χαριτοβρύτων Λειψάνων του Αγίου Αχιλλίου μέχρι την Κεντρική πλατεία της πόλεως, παρουσία χιλιάδων Λαρισαίων.

Στην ομιλία του, στην κεντρική πλατεία της Λάρισας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιερώνυμος, αφού ευχαρίστησε τους Αγίους Αρχιερείς για την παρουσία τους και αφού παρουσίασε το βιογραφικό τους και την προσφορά τους στις τοπικές κοινωνίες των Μητροπόλεων όπου διακονούν, εξαίροντας την σημαντική προσωπικότητα του καθενός, αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της Λάρισας, τόσο για όλη τη χώρα καθώς βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας, όσο και για τη Θεσσαλία ειδικότερα, με αφορμή το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη, καθώς και το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της Λάρισας αντέδρασαν αμέσως, έτσι ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των θυμάτων και να εξυπηρετηθεί το κοινωνικό σύνολο με το να υπάρχει άμεση ανταπόκριση στη μεγάλη και τραγική ανάγκη που ενέσκηψε στην πόλη. Συνάμα, εξήρε την ανταπόκριση της πόλης στην πρόσκληση για προσφορά, για αλληλεγγύη και συναλληλία προς τους γονείς των θυμάτων, καθώς έγιναν πολλά και σπουδαία που αναδεικνύουν το ήθος της πόλης. «Ήθος που εν πολλοίς οφείλεται στην παρακαταθήκη και το παράδειγμα του Πολιούχου της, Αγίου Αχιλλίου», όπως επισήμανε, «αλλά και στην προστασία που χαρίζει στον τόπο Του καθώς η χάρη Του μας σκεπάζει όλους».

Παρόντες ήταν οι πολιτικοί και στρατιωτικοί άρχοντες του τόπου, οι οποίοι έδωσαν ένα μήνυμα ενότητας με την παρουσία τους, καθώς και πλήθος πιστών Λαρισαίων, μαζί με τον Ιερό Κλήρο της Μητροπόλεως Λαρίσης Τυρνάβου και πολλούς κληρικούς, που συρρέουν από κάθε γωνιά της Ελλάδας, προσεύχονται στον Άγιο Αχίλλιο και προσκυνούν από την Παρασκευή το απόγευμα, που άνοιξε η ιερά λάρνακα, τα ιερά και χαριτόβρυτα λείψανα του Μυροβλύτου Αγίου, Πολιούχου της Λάρισας.

Περισσότερες φωτογραφίες:

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ