10.5 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ενισχυμένος ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος μετά την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για το Ουκρανικό

Έριξαν τους τόνους οι διαφωνούντες Ιεράρχες. Την Τετάρτη ανακοίνωση για το ζήτημα της Εκκλησίας Ουκρανίας 
Παρά τις έντονες αντιδράσεις του τελευταίου μήνα από τους Μητροπολίτες Λεμεσού, Κύκκου, Ταμασού, Επίσκοπο Αμαθούντος, αλλά και τον Μητροπολίτη Μόρφου στην απόφαση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β’ να μνημονεύσει τον Μητροπολίτη Κιέβου Επιφάνιο, όλοι οι Ιεράρχες προσήλθαν με πνεύμα καταλλαγής στην σημερινή έκτακτη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, η οποία συγκλήθηκε από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο με μοναδικό θέμα το εκκλησιαστικό ζήτημα της Ουκρανίας. 
Το πνεύμα καταλλλαγής επιβεβαιώνεται από την δήλωση του εκπροσώπου της Συνόδου, Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου ότι Α) οι συζητήσεις έγιναν σε ”πνεύμα αγάπης και ενότητας, Β) ” δόθηκαν εξηγήσεις και λύθηκαν οι παρεξηγήσεις”, που δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα Γ) μετά την συνεδρίαση όλα τα μέλη της Συνόδου παρακάθισαν σε κοινή τράπεζα. 
Εξάλλου, όταν ο ageliaforos ρώτησε τον Μητροπολίτη Πάφου κατά πόσον τέθηκε θέμα διαγραφής του άρθρου 81 του Καταστατικού Χάρτη για την έκκλητο προσφυγή Ιεραρχών ενώπιον του Οικουμενικού Πατριαρχείου, η απάντηση ήταν ότι αναφέρθηκε ακροθιγώς. Σε άλλη ερώτηση μας, αν υπάρχει περίπτωση ο Αρχιεπίσκοπος να ανακαλέσει την απόφασή του για αναγνώριση της Εκκλησίας Ουκρανίας, ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος συνέστησε υπομονή μέχρι μεθαύριο Τετάρτη, οπότε θα υπάρξει η επίσημη θέση της Ιεράς Συνόδου. οι Ιεράρχες θα καταλήξουν σε ομόφωνη απόφαση.
Εξερχόμενος της Αρχιεπισκοπής ο Μητροπολίτης Κύκκου παρέπεμψε στα όσα είπε ο Μητροπολίτης Πάφου και πρόεθεσε ότι συμφωνήθηκε μορατόριουμ δηλώσεων. Επίσης, ο Μητροπολίτης Ταμασού είπε ότι η συνεδρίαση “ήταν ειρηνική και ψυχοθεραπευτική”. 

Ο ageliaforos πληροφορείται ότι η συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου άρχισε με εισήγηση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, η οποία κράτησε περίπου μία ώρα. Ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε ότι πληροφορήθηκε όλη την αλήθεια για το Ουκρανικό τον περασμένο Μάρτιο, όταν πήγε στην Κωνσταντινούπολη και συζήτησε διεξοδικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ανέφερε ότι είδε πολλά αυθεντικά έγγραφα για τα θέματα, που εγγείρει το Πατριαρχείο Μόσχας, τα οποία δείχνουν ποιός έχει δίκαιο και στα οποία μπορούν να ανατρέξουν τα μέλη της Συνόδου. Είπε ότι είχε παραπληροφορηθεί από το Πατριαρχείο Μόσχας και ότι, όταν έμαθε όλη την αλήθεια, αποφάσισε ότι δεν μπορεί να σιωπήσει και ότι έπρεπε να πάρει θέση. Γι΄αυτό, τόνισε συντάχθηκε με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και προχώρησε στην μνημόνευση του Μητροπολίτη Κιέβου Επιφανίου. 
Επίσης, επεσήμανε ότι αυτοί, που διαφώνησαν θα έπρεπε να τον επισκεφθούν στο γραφείο του και να συζητήσουν σε πνεύμα αδελφικής αγάπης και να λάβουν τις απαντήσεις που ήθελαν, αντί να καταφύγουν σε επιζήμιες δημόσιες δηλώσεις. Η Εκκλησία Κύπρου, υπογράμμισε, στήριζε, στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και δεν θα ανεχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης και μείωσης του κύρους του. 
Αναφορικά με την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας να διακόψει την Ευχαριστιακή Κοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, όπως μας λέχθηκε, ο Αρχιεπίσκοπος θεωρεί ότι η απόφαση είναι και αντιεκκλησιαστική, αλλά και εναντίον της ενότητας της Εκκλησίας Κύπρου. 
Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, αν και σημείωσε ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα έπρεπε προηγουμένως να είχε αναφέρει στην Σύνοδο ότι ο Αρχιεπίσκοπος θα έπρεπε να την είχε ενημερώσει για την μνημόνευση του Κιέβου Επιφανίου, τόνισε ότι επί της ουσίας συμφωνεί με όσα εξέθεσε στην εισήγηση του και διαβεβαίωσε για την στήριξη του προς τον Αρχιεπίσκοπο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Επίσης, φέρεται να είπε σε σχέση με το Κυπριακό ότι έχουν γίνει πολλά, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η Μόσχα ενεργεί στη βάση των δικών της συμφερόντων. Ως εκ τούτου, τόνισε, δεν πρέπει να επιτραπεί η διατάραξη των προαιώνιων σχέσεων της Εκκλησίας Κύπρου με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. 
Υπέρ του Αρχιεπισκόπου συνηγόρησαν οι Μητροπολίτες Κηρυνείας, Κιτίου, Κωνσταντίας και άλλοι παρόλο, που δεν μίλησαν διεξοδικά. 
Οι Μητροπολίτες Λεμεσού και Κύκκου μίλησαν σε ήπιους τόνους, ενώ ο Ταμασού Ησαΐας εξέφρασε, παρά τις διαφορετικές του απόψεις, τον απόλυτο σεβασμό του προς τον Αρχιεπίσκοπο, ζήτησε την κατανόηση του και παρακάλεσε να διαγραφούν ορισμένες οξείς τοποθετήσεις, που διατύπωσε σε βάρος του. 
Ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος επέμεινε ότι ως κανονικό Μητροπολίτη Κιέβου αναγνωρίζει τον κ. Ονούφριο, ο οποίος υπάγεται στο Πατριαρχείο Μόσχας. 
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι οι Μητροπολίτες Λεμεσού, Κύκκου και Ταμασού κατέθεσαν υπομνήματα, με τις θέσεις τους. Το ίδιο έκανε και ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστοφόρος, το υπόμνημα του οποίου, κατά τις ίδιες πληροφορίες, κρίνεται θετικό για τον Αρχιεπίσκοπο. 
Με την τροπή, που πήρε η χθεσινή συνεδρίαση, φαίνεται ότι θα αποφευχθεί η ψηφοφορία. Μάλιστα, όπως λένε οι πληροφορίες ο Μητροπολίτης Κύκκου, εισηγήθηκε ότι αυτή πρέπει να αποφευχθεί και είναι αυτός που παρότρυνε όλα τα μέλη της Συνόδου, πράγμα που έγινε, να προσέλθουν στην κοινή τράπεζα για να μην υπάρχει αμφιβολία για το πνεύμα ενότητας, που επικράτησε στην συνεδρίαση της Συνόδου.

Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην απόφαση-ανακοίνωση, που θα εκδοθεί αύριο, θα στηρίζεται ο Αρχιεπίσκοπος στο θέμα της συμπόρευσης του με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, στην μνημόνευση του Μητροπολίτη Κιέβου Επιφανίου και θα δηλώνεται ότι η Εκκλησία Κύπρου στηρίζει απαρασάλευτα τα δίκαια της Πρωτόθρονης Εκκλησίας Κωνταντινουπόλεως. Ο Αρχιεπίσκοπος, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν επιθυμεί να μειώσει τους Ιεράρχες, που τον επέκριναν. Επιθυμεί την καταλλαγή και έτσι η απόφαση – ανακοίνωση είναι πολύ πιθανόν να είναι ομόφωνη. Στην αντίθεση περίπτωση, ανέφερε έγκυρη πηγή η μειοψηφία οφείλει να σεβαστή την πλειοψηφία, σύμφωνα και με την αρχή ”κρατείτω η των πλειόνων ψήφος”. 

Στην χθεσινή συνεδρίαση έλαβε για πρώτη φορά μέρος ο νέος Επίσκοπος Αρσινόης Παγκράτιος, στην χειροτονία του οποίου (24 10.2020) ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος μνημόνευσε τον Μητροπολίτη Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιο. 
Εκκλησία και πανδημία 
Στην συνεδρίαση της Τετάρτης η Ιερά Σύνοδος θα συζητήσει και για το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, ιδιαίτερα ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων. Θα εξεταστεί το θέμα των ιερών Ακολουθιών, σε συννενόηση με την κυβέρνηση, και αναλόγως των μέτρων που θα ισχύουν. Η Εκκλησία, αναφέρουν οι πληροφορίες, θέλει να συμβάλει στην αναχαίτιση της πανδημίας. 
ΦΩΤΟ: Α. Βικέτος

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ