9.8 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Κυριακή των Βαΐων στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου με τον Πατριάρχη

Κυριακή των Βαΐων (9 Απριλίου 2023) στον Ι. Ναό Αγίου Γεωργίου στους Αγίους Θεοδώρους Ίμβρου, χοροστατούντος του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου, με τη συμμετοχή Μητροπολιτών, ιερέων, ιερομονάχων, διακόνων και πολλών πιστών.

 Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΝ

Σε έντονα συγκινησιακά ατμόσφαιρα εορτάσθηκε η Κυριακή των Βαΐων στον τόπο καταγωγής του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου, στο χωριό των Αγίων Θεοδώρων της Ίμβρου.

Ο Παναγιώτατος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία, στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, συγχοροστατούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Ίμβρου και Τενέδου κ. Κυρίλλου, Μοσχονησίων κ. Κυρίλλου, και Μύρων κ. Χρυσοστόμου.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Ιερολ. Πατριαρχικός Διάκονος κ. Ιερώνυμος Σωτηρέλης.

Εκκλησιάστηκαν ο Θεοφιλ. Επίσκοπος Στοβίων κ. Ιάκωβος, βοηθός του Σεβ. Μητροπολίτου Στρωμνίτσης κ. Ναούμ, της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, με κληρικούς και λαϊκούς από τη Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε., και πιστοί από τους Αγίους Θεόδωρους και άλλα χωριά της νήσου, αλλά και Ίμβριοι και φίλοι της Ίμβρου από το εξωτερικό.

Μετά την Απόλυση, ο Παναγιώτατος χειροθέτησε στο οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου τους Οσιολ. Ιερομόναχους κυρίους Κύριλλο Delovski και Ανατόλιο Lazeski, αδελφούς της Ιεράς Μονής Τίμιου Προδρόμου Bigorski της Ι. Αρχιεπισκοπής Αχρίδος. Επίσης, χειροθέτησε στο οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου τους Αιδεσιμολ. Πρεσβύτερους κυρίους Αλέξανδρο Dimoski, Boban (Ελευθέριο) Mitevksi, και Συμεών Kanturski, και απένειμε το ίδιο οφφίκιο στους Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβυτέρους κυρίους Νικόλαο Hristoski, Dimche Gjorgjieski, και Κύριλλο Jovanski, κληρικούς διαφόρων Επαρχιών της Ι. Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην είσοδο του Χριστού στα Ιεροσόλυμα και στις προσδοκίες του λαού που τον υποδέχθηκε με επευφημίες, «διότι πιστεύει ότι είναι παντοδύναμος, ότι μπορεί να του ικανοποιήση το ενδόμυχο αίτημά του να κυριαρχήση επί της γης, ώστε να απολαμβάνη τις τιμές και τη δόξα αυτού του κόσμου».

Και στη συνέχεια, σε άλλο σημείο της ομιλία του, επεσήμανε:

«Το σημερινό γεγονός και κυρίως η μετατροπή του φρονήματος του λαού από το “ωσαννά” στο “σταύρωσον” θέτει ενώπιόν μας μία πρόκληση: μήπως κι εμείς τελικά θαυμάζουμε ένα Θεό που μπορεί να μας κάνη δυνατούς, παρέχοντάς μας μια δύναμη είτε κοσμική είτε πνευματική για ίδιον συμφέρον; Τι σημαίνει ν᾽ αγαπήσωμε πραγματικά τον Χριστό και τον Σταυρό Του και να υμνήσωμε την Ανάστασή Του; Προχωρούμε προς το Πάσχα, το οποίο γίνεται όμορφο και ουσιαστικό, όταν ανασταίνεται μέσα μας όλος ο άνθρωπος. Αυτό σημαίνει ότι ο καθένας από μας θα πρέπει να στερηθή ένα κομμάτι του εαυτού του, για να το δώση στον αδελφό του, θα πρέπη να περιορίση τον χώρο του, για να μπορή ν᾽ αναπνέη πιο άνετα ο πλησίον του, θα πρέπει να αρνηθή τη δική του δύναμη και να αφεθή στον Χριστό μετανοημένος και ανακαινισμένος διά των μυστηρίων της Εκκλησίας μας. Γιατί, όσο μένουμε καθηλωμένοι στις επιθυμίες μας, στις φιλοδοξίες μας και στα πάθη μας, δεν έχουμε σχέση με τον Σταυρωθέντα Χριστό ούτε μπορούμε να γευθούμε την Ανάστασή Του.

Ο Πατριάρχης σας, τον οποίον η πρόνοια του Θεού αξίωσε να δη το φως της ημέρας σε αυτόν τον τρισευλογημένο τόπο, στην Ίμβρο μας, στο νησί της καρδιάς μας, των καημών μας, των πατέρων μας και της ατελείωτης νοσταλγίας μας, σας καλεί για μια ακόμη φορά: “εξέρχεσθε οι πιστοί εις την Ανάστασιν”. Ο τόπος μας, αγαπητοί μου συμπατριώτες, μας θυμίζει την Βασιλεία που ήλθε να εγκαθιδρύση ο Χριστός στη γη. Βασιλεία χάριτος, αγάπης, ειρήνης και ομορφιάς. Ένας τέτοιος τόπος είναι και το νησί μας, που διαθέτει ένα μοναδικό πολιτισμό και πολλή χάρη και ομορφιά. Καμμιά λατρεία της δύναμης και της εξουσίας του κόσμου τούτου δεν υπάρχει εδώ. Δεν την επιδιώξαμε ποτέ. Στο ήθος και στο βίωμα των προγόνων μας δεν επιζητήθηκε ποτέ η ένταση και η κοσμική δύναμη, αλλά η καθαρότητα και η πρόγευση της Βασιλείας του Θεού.

Λίγοι είναι οι Ρωμιοί που απέμειναν πιά στην Ίμβρο μας και χιλιάδες εκείνοι που ξεριζώθηκαν από την μικρή πατρίδα τους και ρίζωσαν σε άλλους τόπους, χωρίς όμως ούτε στιγμή να ξεχάσουν το αγαπημένο νησί τους. Όσοι έμειναν, λοιπόν, κι όσοι επιστρέψαμε στην Ίμβρο αυτές τις ημέρες, μαζί με την παρουσία του καλού μας ποιμενάρχου Μητροπολίτου κ. Κυρίλλου και των αδελφών αρχιερέων Ιερωτάτων Μοσχονησίων καί Μύρων και των άλλων αγαπητών κληρικών, θα βιώσουμε τα γεγονότα της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος με τα μοναδικά ήθη και έθιμα του τόπου μας και τις παραδόσεις των προγόνων μας. Και θα θυμηθούμε τα παλιά.

Συγκινούμαι, διότι βλέπω την Ίμβρο ντυμένη με το ανοιξιάτικο φόρεμά της, μοσχομυρισμένη από τα αρώματα των λουλουδιών των αγρών της και με ᾽έρχεται να την ρωτήσω: “Που πας ντυμένη στα καλά σου, κρατώντας τα δοξασμένα βάγια στα χέρια σου;”. Σιωπώ όμως, διότι ξέρω την απάντηση: “Πηγαίνω κι εγώ μαζί σου, τον Ίμβριο Πατριάρχη, και μαζί με όλα τα παιδιά μου τους Ιμβρίους που ήρθαν να ζεσταθούν από τη θαλπωρή της μάνας τους γης, πηγαίνω στην κατάνυξη να υπαντήσω τον Νυμφίο και να συνεορτάσω μαζί σας την Ανάσταση».

Ακολούθως, ο Παναγιώτατος αναφέρθηκε στην παρουσία του Θεοφιλ. Επισκόπου Στοβίων και των τιμηθέντων κληρικών από την Ι. Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.

«Σήμερα έχουμε στο χωριό μας, στον τόπο μας, στην Ίμβρο, εκλεκτούς επισκέπτας αδελφούς από το εξωτερικό, από την Αρχιεπισκοπή Αχρίδος, από τη Δημοκρατία της Βορείου Μακεδονίας. Ήρθαν να υποβάλουν τα σέβη τους εν τω προσώπω του Οικουμενικού Πατριάρχου προς την Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, η οποία ως πραγματική Μητέρα που είναι αγκάλιασε και αυτόν τον λαό, και αυτήν την Εκκλησία που ήταν για περίπου 70 χρόνια αποκεκομμένη από το σώμα της υπόλοιπης Ορθοδοξίας, χωρίς κοινωνία με τις άλλες (κατά τόπους) Ορθόδοξες Εκκλησίες. Και ήρθε πάλι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, όπως έκανε σε πόσες ανάλογες περιπτώσεις δια μέσω της ιστορίας, να αποκαταστήσει την κοινωνία με τους αδελφούς μας αυτούς, τους χριστιανούς της Βορείου Μακεδονίας, να τους εισαγάγει σε κοινωνία με τον υπόλοιπο ορθόδοξο κόσμο. Αυτό έγινε πέρυσι τον Μάιο, στις 9 Μαΐου 2022, και μετά από το Οικουμενικό Πατριαρχείο άρχισαν και άλλες Εκκλησίες να αναγνωρίζουν την κανονικότητά τους, να τους δέχονται εις κοινωνίαν μαζί τους. Και τώρα βρισκόμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας της αποδόσεως και στην Εκκλησία αυτή, υπό ορισμένους όρους, του καθεστώτος της Αυτοκεφαλίας. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Το κυριότερο ήταν ότι μπορέσαμε και λειτουργήσαμε μαζί και κοινωνήσαμε από το ίδιο άγιο ποτήριο. Και αυτό έγινε πέρυσι την μεγάλη γιορτή της Πεντηκοστής, όταν ο Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος Στέφανος, ο πολύ αγαπητός αδελφός, ήρθε από τα Σκόπια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και λειτουργήσαμε μαζί, και κοινωνήσαμε μαζί, και δώσαμε την ευλογία μας μαζί εις τον λαό του Θεού. Ήταν μία μεγάλη και ιστορική ημέρα. Τώρα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα, είναι λεπτομεριακά. Επαναλαμβάνω ότι το κυριότερο ήταν ότι σταθήκαμε γύρω από την ίδια αγία Τράπεζα του Πανσέπτου Πατριαρχικού Ναού και κοινωνήσαμε των Αχράντων Μυστηρίων διαδηλώνοντας τοιουτοτρόπως την ενότητα της πίστεως εν τω συνδέσμω της αγάπης. Σήμερα έχουμε μαζί μας τον θεοφιλέστατο Επίσκοπο κύριο Ιάκωβο, βοηθό Επίσκοπο του Μητροπολίτου Ναούμ, ενός άλλου αγαπητού αδελφού, ο οποίος μόνασε και εις το Άγιον Όρος και πήρε τα νάματα της αγιορετικής παραδόσεως και τα μετέφερε στην πατρίδα του, στη Βόρειο Μακεδονία. Μαζί με τον αδελφό Ιάκωβο είναι οι Αρχιμανδρίτες και οι Πρωτοπρεσβύτεροι, οι οποίοι ετιμήθησαν σήμερα από την Μητέρα Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία, και θα επιστρέψουν στην χώρα τους σταυροφόροι, πνευματικοί ήρωες, προσφιλή τέκνα της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, και θα μεταφέρουν εκεί το μήνυμα της στοργής και της αγάπης, με την οποία το Οικουμενικό Πατριαρχείο περιβάλει και αυτούς τους αδελφούς μας εκεί, παρά τα διάφορα παρατράγουδα που ακούγονται δυστυχώς από άλλες αδελφές Εκκλησίες, οι οποίες δεν σέβονται την κανονική τάξη, δεν σέβονται την ορθόδοξη παράδοση, και προσπαθούν να εισαγάγουν καινά δαιμόνια στην ορθόδοξο εκκλησιολογία και στο ορθόδοξο κανονικό δίκαιο. Όμως ζη Κύριος ο Θεός.

Αδελφοί και τέκνα, Ίμβριοι και μη Ίμβριοι, Ίμβριοι και φίλοι της Ίμβρου επισκέπτες, σας εύχομαι από καρδίας καλό Πάσχα, καλή Ανάσταση. Σε εσάς, αδελφοί, καλή επιστροφή στην πατρίδα σας, να γίνετε κομιστές, διερμηνείς των καλύτερων αισθημάτων μας, από το Φανάρι, από την Κωνσταντινούπολη, από την Μεγάλη Εκκλησία και από την ταπεινή Ίμβρο».

Ο Θεοφιλ. Επίσκοπος κ. Ιάκωβος, στον σύντομο χαιρετισμό του, εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή του στην Ίμβρο, διότι του δόθηκε η ευκαιρία να μοιραστεί τα αισθήματα αγάπης του Πατριάρχου για την ιδιαίτερη πατρίδα του. Στη συνέχεια, επεσήμανε ότι αισθάνθηκε έντονα ότι «εδώ φυλάσσετε την πίστη των Αποστολών και των Αγίων Πατέρων αμώμητη και αναλλοίωτη». Στη συνέχεια μετέφερε τα σεβάσματα του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ. Στεφάνου και όλων των Αρχιερέων της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, οι οποίοι, όπως είπε, διατηρούν άρρηκτο δεσμό με το Άγιον Όρος, «το οποίο είναι υπό την προστασία και δικαιοδοσία σας». Ευχαρίστησε, τέλος, τον Παναγιώτατο για την ιδιαίτερα τιμητική απονομή των οφφικίων προς τους κληρικούς της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.

Στη συνέχεια, ο Παναγιώτατος προσέφερε Βάγια σε όλο το εκκλησίασμα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ