11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιος μιλά αποκλειστικά στον «Ε.Κ.»

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο νεοεκλεγείς Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Γεώργιο στην πρώτη αποκλειστική του συνέντευξη στον «Εθνικό Κήρυκα» μίλησε για την εκλογή του, το όραμα και τις στοχεύσεις του, την Ομογένεια και την επιθυμία του να επισκεφθεί την Αμερική, ενώ αποκάλυψε ότι την Κυριακή της Ορθοδοξίας θα μεταβεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η συνέντευξη του Μακαριοτάτου έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Μακαριότατε, πώς αισθάνεστε με την εκλογή σας;

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Αισθάνομαι πρώτα βαθύτατα συγκινημένος γιατί και ο λαός με τίμησε με την ψήφο του και με έστειλε στο τριπρόσωπο αλλά και η Σύνοδος με την ευρεία πλειοψηφία με εξέλεξε Αρχιεπίσκοπο. Αισθάνομαι όμως ταυτόχρονα και μεγάλο το βάρος που επωμίζομαι σκεπτόμενος ότι είμαι Προκαθήμενος μιας Εκκλησίας δύο χιλιάδων ετών και έχω προκατόχους οι οποίοι έδωσαν τη ζωή τους για τον τόπο. Οταν αναλογισθώ ότι ο Κυπριανός έδωσε τη ζωή του απαγχονισθείς από τους Τούρκους, κι όταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ο Γ’ πέθανε τόσο νέος γιατί δεν άντεξε τον πόνο από τη δυστυχία του ποιμνίου του καταλαβαίνετε τι ευθύνες επωμίζομαι και πώς πρέπει να συμπεριφερθώ για να μη φανώ κατώτερος προς αυτόν τον λαό.

Αυτή τη στιγμή διακυβεύεται η ύπαρξή μας σ’ αυτόν τον χώρο που ζούμε εδώ και τρεισήμισι χιλιάδες χρόνια και επομένως διακυβεύεται και η ίδια η Ορθόδοξη Εκκλησία μας. Δεν είναι πια άγνωστος σε μας ο στόχος της Τουρκίας, καθημερινά το λέγει ότι ήλθε να κατακτήσει την Κύπρο και καταλαβαίνετε ότι όπου επικράτησαν προχωρούν σ’ ένα εθνικό ξεκαθάρισμα δεν αφήνουν κανέναν να μείνει στον τόπο του.

«Ε.Κ.»: Σε τι κατάσταση βρίσκει το νέο έτος την Εκκλησία της Κύπρου και γενικότερα τη Μεγαλόνησο;

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Νομίζω πως περάσαμε μία ήπια σχετικά προεκλογική περίοδο, δεν δημιουργήθηκαν πάθη και επομένως είμαστε από απόψεως συμφιλίωσης σε πολύ καλή κατάσταση. Μια πικρότατη γεύση είναι ο θάνατος του Αρχιεπισκόπου μας ο οποίος ήταν για τους περισσότερους μας και πατέρας και καθοδηγητής. Αλλά έτσι είναι τα ανθρώπινα, ένας απέρχεται της ζωής και κάποιος άλλος έρχεται.

Ως προς το εθνικό μας θέμα και το νέο έτος μας βρίσκει σε μία δύσκολη κατάσταση γιατί οι Τούρκοι δεν συγκατανεύουν και ποτέ τους δεν συγκατάνευσαν βέβαια για να βρεθεί μία βάση για ορθή διαπραγμάτευση για το εθνικό μας θέμα. Εκείνοι θεωρούν ότι η Κύπρος πρέπει να γίνει τουρκική κι έχουν σαν μόνιμο στόχο τους αυτό το πράγμα.

«Ε.Κ.»: Αν ήθελαν οι Ηνωμένες Πολιτείες θα είχε λυθεί το θέμα μέχρι τώρα ναι ή όχι;

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Ασφαλέστατα θα είχε λυθεί και τώρα ακόμα αν θέλουν μπορεί να λυθεί.

«Ε.Κ.»: Τι είναι αυτό που τις συγκρατεί και δεν θέλουν;

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Φαίνεται ότι προσβλέπουν στην Τουρκία λόγω της γεωγραφικής της θέσης, λόγω και του πληθυσμού της και δεν θέλουν να υπερασπιστούν το δίκαιο. Καταλαβαίνουν ποίο είναι το δίκαιο, αλλά την βλέπουν σαν έναν δυνητικό σύμμαχο παρ’ όλο ότι ουδέποτε σεβάστηκε συμμαχίες παρά μόνον εξυπηρετεί τα δικά της συμφέροντα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μας βοήθησαν όπως πρέπει. Οχι μόνο εμάς βέβαια, και τους Κούρδους πόσες φορές τους πρόδωσαν; Εντούτοις ελπίζομε ότι κάτω από τον νέο φακό των σημερινών δεδομένων θα καταλάβουν ότι δεν μπορούν και το δίκαιο να εμπαίζουν και τους μικρούς λαούς.

«Ε.Κ.»: Εχοντας πει αυτά για την Αμερική νομίζετε ότι θα υπάρξει δυνατότητα να πραγματοποιήσετε μία επίσκεψη εδώ στις Ηνωμένες Πολιτείες εντός του 2023 να συναντηθείτε με τον Πρόεδρο, με τους αξιωματούχους του υπουργείου Εξωτερικών;

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Αν υπάρχει μία δυνατότητα εμείς θα θέλαμε γιατί διακυβεύεται η ύπαρξή μας, η συνέχιση του Ελληνισμού πάνω στον τόπο μας, στη νήσο μας και δεν νομίζω ότι συμφέρει την Αμερική να εξαφανιστεί ο Ελληνισμός από τη νήσο αυτή. Και πρέπει να αρχίσουν να βλέπουν και ποιο είναι το πραγματικό δικό τους συμφέρον.

«Ε.Κ.»: Ποιες είναι μερικές από τις άμεσες προτεραιότητές σας;

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Θα αγωνισθούμε ως Εκκλησία να επικρατήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλη μας την νήσο όπως ακριβώς απολαμβάνουν αυτά τα δικαιώματα οι Ευρωπαίοι: ελεύθερη διακίνηση, ελεύθερη εγκατάσταση, ελεύθερη αξιοποίηση της περιουσίας παντού, ένας άνθρωπος, μία ψήφος. Αυτά είναι δικαιώματα τα οποία έχει κάθε ελεύθερος άνθρωπος και κάθε Ευρωπαίος. Γιατί εμείς να τα στερούμαστε; Οταν κάτω από την πίεση των τετελεσμένων της εισβολής δεχθήκαμε να συνομιλήσουμε υποχωρώντας για να βρεθεί μία συμβιβαστική λύση δεν ξέραμε ότι η Τουρκία μόνο θα δεχόταν τις δικές μας υποχωρήσεις και θα πίεζε χωρίς να κάνει καμία υποχώρηση εκείνη. Και δώσαμε το τέλειο άλλοθι σε όλους τους ξένους να πουν ότι αφού συνομιλείτε θα τα βρείτε κι ό,τι βρείτε εμείς θα τα υποστηρίξουμε.

Το δεύτερο, θέλουμε να συνεχίσει το φιλανθρωπικό και το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Η Εκκλησία είναι το καταφύγιο όλων των ανθρώπων που έχουν ανάγκη, είτε οικονομική, είτε ηθική, είτε πνευματική. Αυτό το πράγμα πρέπει να το επιδιώξουμε και να στραφούμε προς τον κόσμο. Ιδιαίτερα προς την νεότητα που σήμερα παραπαίει πρέπει να βρούμε τρόπους να την προσεγγίσουμε.

Θα στηρίξουμε και τα νέα ζευγάρια για να καταπολεμηθεί η υπογεννητικότητα που είναι κι αυτός ένας εθνικός κίνδυνος για μας. Θα τα στηρίξουμε με οικονομική βοήθεια.

«Ε.Κ.»: Τι θα θέλατε να πείτε στην Ομογένεια της Αμερικής γενικά και στην εκ Κύπρου καταγόμενη Ομογένεια ειδικότερα;

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Να εντείνουν τις προσπάθειές τους ώστε να βοηθηθεί η Κύπρος με την πίεση που θα εξασκήσουν προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών και οι ίδιοι να κρατηθούν στις αξίες τους και στη γλώσσα μας και στη θρησκεία μας ώστε να μην εξαφανιστεί η Ομογένεια εκεί μέσα σε λίγες γενιές.

«Ε.Κ.»: Πώς απαντάτε σε εκείνους οι οποίοι λένε ότι η Σύνοδος δεν τίμησε και δεν συντάχθηκε με την ετυμηγορία της ψήφου του λαϊκού στοιχείου, η οποία έφερε πρώτον στο τριπρόσωπο τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο και άρα γιατί να γίνεται του λοιπού αυτή διαδικασία της ψήφου των λαϊκών;

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Μα το Καταστατικό είναι ξεκάθαρο. Κι όταν υποβάλλαμε υποψηφιότητα ξέραμε πώς θα προχωρούσαν οι εκλογές. Λέγει ότι ο λαός αναδεικνύει τριπρόσωπο και η Σύνοδος ανεξάρτητα από το ποσοστό των λαϊκών ψήφων που πήρε ο καθένας είναι ίσος απέναντί της. Η Σύνοδος είχε μπροστά της τρεις υποψηφιότητες και επέλεξε εκείνον που ήθελε. Δεν θα ήταν ορθό και απέναντι στους ιερούς κανόνες να εκλέγει ο λαός, διότι αν ήταν ο πρώτος του λαού σημαίνει ότι δεν υπάρχει εκλογή από τη Σύνοδο κι αυτό είναι αντίθετο προς τους ιερούς κανόνες.

«Ε.Κ.»: Υπήρξε επικοινωνία με τον Μητροπολίτη Αθανάσιο;

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Υπήρξε βεβαίως, την ημέρα της εκλογής μιλήσαμε και είπαμε ότι θα συνεργασθούμε για το καλό του τόπου.

«Ε.Κ.»: Οι αρχιερείς οι οποίοι μειοψήφησαν επικοινώνησαν μαζί σας;

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Δεν υπάρχει καμία δυσκολία. Την ίδια ημέρα και με συνεχάρησαν και μιλήσαμε.

«Ε.Κ.»: Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο θα είναι η πρώτη σας επίσκεψη;

Αρχιεπίσκοπος Γεώργιος: Βεβαίως δεν μπορούσε να ήταν αλλιώς. Ηδη ο Παναγιώτατος όταν με πήρε για να με συγχαρεί με κάλεσε την Κυριακή της Ορθοδοξίας και Θεού θέλοντος θα πάω.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ