10.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, υποψήφιος για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο Κύπρου, στον «Ε.Κ.»

Του Θεοδώρου Καλμούκου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, ο οποίος είναι και τοποτηρητής της Εκκλησίας της Κύπρου, με αποκλειστική συνέντευξη στον «Ε.Κ.» μίλησε για τις επικείμενες αρχιεπισκοπικές εκλογές για τις οποίες είναι και ο ίδιος υποψήφιος.

Η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Πανιερώτατε, σε τι κατάσταση βρίσκεται η Εκκλησία της Κύπρου έπειτα από την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου;

Μητρ. Γεώργιος: Νομίζω ότι βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση γιατί όλοι μαζί αναπληρώνομε το κενό που άφησε ο Μακαριστός.

«Ε.Κ.»: Οντας εκ των πλέον στενών και εμπίστων συνεργατών του, είχατε κάνει συζήτηση για τη διαδοχή και τις προτιμήσεις του;

Μητρ. Γεώργιος: Πάντα μου έλεγε, αλλά νομίζω δεν είναι σωστό, ούτε και θα φανεί ότι είναι αντικειμενικό να πω κάτι. Είχε ανησυχία διότι ήθελε και να συνεχιστεί και να εδραιωθεί το έργο του γιατί μου έλεγε ότι μερικοί καταπολεμούν τη Θεολογική μας Σχολή. Μερικοί έλεγαν και το θέμα μας με το Ουκρανικό. Κάποιοι έλεγαν για την παρέμβασή μας στο εθνικό θέμα. Δεν θα μπορούσα να πω κάτι περισσότερο.

«Ε.Κ.»: Καθότι η σύνθεση του τριπροσώπου εξαρτάται από την ψήφο του λαού, τί εισπράττετε αυτές τις ημέρες;

Μητρ. Γεώργιος: Ερχονται κάποιες καλές ειδήσεις ότι ο κόσμος καταλαβαίνει και δεν θα φέρει στο τριπρόσωπο μόνον εκπροσώπους της λεγόμενης φιλορωσικής πλευράς. Ομως υπάρχει κι ένας κίνδυνος από αυτούς που δίνονται μεγάλα ποσοστά από τις δημοσκοπήσεις να πριμοδοτήσουν κάποιους για να αφήσουν έξω την άλλη πλευρά.

«Ε.Κ.»: Οταν λέτε να πριμοδοτήσουν τι εννοείτε;

Μητρ. Γεώργιος: Υπάρχουν Επίσκοποι οι οποίοι είναι υποψήφιοι κι έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά. Αν τους δώσει κάποιος που έχει πολλά ποσοστά δέκα τοις εκατό θα πάει κι εκείνος στο τριπρόσωπο και θα μείνουν άλλοι έξω. Δεν είναι δυνατόν κάποια άτομα τα οποία παραδοσιακά ήταν υποστηρικτές του τάδε και τώρα να αρχίζουν να μιλούν για κάποιον άλλον. Αυτά τα παίγνια μπορεί με τον νόμο να είναι νόμιμα, αλλά είναι ανήθικα.

«Ε.Κ.»: Ποιες θα ήταν μερικές από τις προτεραιότητές σας αν εκλεγείτε;

Μητρ. Γεώργιος: Να διατηρηθεί, να εμπεδωθεί και να επεκταθεί το φιλανθρωπικό και κοινωνικό έργο του μακαριστού. Εκανε μεγάλο φιλανθρωπικό έργο. Οταν ήλθε στην Αρχιεπισκοπή βρήκε πολλά ανενεργά Κληροδοτήματα, περιουσίες ολόκληρες που δόθηκαν από ανθρώπους για συγκεκριμένους σκοπούς, όπως να σπουδάζουν νέα παιδιά, να πηγαίνουν άρρωστοι στο εξωτερικό για θεραπείες, να βοηθούνται φτωχοί και να επιβιώνουν. Τα έβαλε τα Κληροδοτήματα σε εφαρμογή κι από τα εισοδήματά τους έστειλε πάρα πολλούς νέους για σπουδές, πολλούς αρρώστους για θεραπεία και βοήθησε πολλούς άστεγους.

Το κοινωνικό του έργο κορυφώθηκε με το χτίσιμο μιας μεγάλης φοιτητικής εστίας με πολλά μικρά διαμερίσματα. Εκεί που ένας φοιτητής για ένα δωμάτιο πλήρωνε 800 ευρώ για ενοίκιο, τώρα με 250 ευρώ είναι καλυμμένο το νερό, το ρεύμα και το ίντερνετ. Αυτά θα τα επεκτείνομε και σε άλλες πόλεις που υπάρχουν πανεπιστημιακές σχολές.

Το δεύτερο είναι κάτι το οποίο τώρα γίνεται αντιληπτό στην κυπριακή κοινωνία η υπογεννητικότητα στις τάξεις του Ελληνισμού. Δεν αναπληρώνεται ο πληθυσμός μας, ο δείκτης είναι 1,3 οπότε πρέπει να δοθούν κίνητρα από την Εκκλησία σε Ορθόδοξους Χριστιανούς ώστε να αποκτήσουν περισσότερα από δύο παιδιά. Κι έχω υπ’ όψιν μου αυτό να το θέσω σε εφαρμογή γιατί αρχίσαμε να μην μπορούμε να στελεχώνουμε την Εθνική Φρουρά.

Το τρίτο είναι ιδιαίτερη μέριμνα για τη νεότητα. Στην Πάφο έχουμε ένα νεανικό κέντρο, ενώσαμε ένα διώροφο κι ένα τετραώροφο και κάναμε αίθουσα διδασκαλίας με δωρεάν μαθήματα σε κάποιους τομείς, ιχνογραφία, αγιογραφία, χορούς, μουσική, γυμναστήριο με σύγχρονα όργανα γυμναστικής, επιτραπέζια παιχνίδια, επιχορηγούμενα ροφήματα και τρόφιμα για να μπορούν οι νέοι να μην πηγαίνουν αλλού που υπάρχουν κίνδυνοι με ναρκωτικά και άλλα, αλλά να έρχονται εκεί. Αυτόν τον θεσμό σκέπτομαι να τον φέρω και στη Λευκωσία, η οποία μάλιστα έχει και χώρους που μπορούν να γίνουν και γήπεδα.

Επίσης, εκείνο το οποίο θα επιδιώξω είναι στη διελκυστίνδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και Πατριαρχείου Μόσχας να πω ότι είναι λελυμένο το θέμα, δεν θα επανέλθει διότι λύθηκε από την πλειοψηφία της Συνόδου. Μερικοί ανθυποψήφιοι λένε ότι θα ξαναφέρουν το θέμα στην Ιεραρχία.

Αλλο θέμα σπουδαίο είναι ότι η Εκκλησία πρέπει να έχει φωνή στο εθνικό θέμα.

Εχω και μία άλλη άποψη η οποία αυτόν τον καιρό φαίνεται να γίνεται κατανοητή περισσότερο από όλο τον κόσμο, κι αυτό είναι το μεταναστευτικό. Αυτούς που έρχονται από εμπόλεμες καταστάσεις τους δεχόμαστε, να τους δώσουμε τόπο να μείνουν και φαγητό να φάνε και χρήματα να ζήσουν. Ομως το μεταναστευτικό έγινε εργαλείο στα χέρια της Τουρκίας για να μειώσει δημογραφικά τον χαρακτήρα και των ελεύθερων περιοχών. Να φέρει πλήγματα στην οικονομία μας, να καταστήσει και την παιδεία μας τρωτή, αλλά και σε περίπτωση σύρραξης να πάρουν το μέρος της, να γίνει πέμπτη φάλαγγα στους κόλπους μας. Πάση θυσία όλοι πρέπει να συμπαρασταθούμε στις προσπάθειες της κυβέρνησης για να εφαρμοστούν κάποιες αποφάσεις της Ευρώπης να κατανεμηθούν οι μετανάστες σε ίσα ποσοστά σε όλες τις χώρες. Δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά κινδυνεύουμε.

Κι ένα τελευταίο, βλέποντας τις εξελίξεις στην επιστήμη και την τεχνολογία ο κόσμος σήμερα ζητά κάποιες άμεσες απαντήσεις. Εχω πρόθεση να συστήσω ένα Γραφείο από ευσεβείς επιστήμονες, αλλά και θεολόγους μελετηρούς να δίνουν τις απαντήσεις που πρέπει, όπως π.χ. στα γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα, υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, εκφάνσεις της κλωνοποίησης.

«Ε.Κ.»: Ποια η γνώμη σας για την Ομογένεια της Αμερικής;

Μητρ. Γεώργιος: Εχουμε πολύ καλές σχέσεις με την Ομογένεια. Από το χωριό μου, την Αθηένου, πάνω από χίλια άτομα στην Αμερική βοήθησαν να χτιστούν γηροκομεία και κάποια κοινωφελή ιδρύματα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ