14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Το Βραβείο «Nicholas J. Bouras» στον Άρχοντα Οστιάριο Μιχάλη Ψαρό

Εθνικός Κήρυξ

Φωτογραφίες: Χριστόδουλος Αθανασάτος

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το θερμό χειροκρότημα απέσπασε ο Άρχων Οστιάριος του Τάγματος Άγιος Ανδρέας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Μιχάλης Ψαρός, ο οποίος τιμήθηκε με το βραβείο “Νικόλαος Μπούρας” (Nicholas J. Bouras), στην καθιερωμένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Midtown Hilton.

Παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρου, ο οποίος επρόκειτο να λάβει το Σάββατο το “Βραβείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων” για το 2022, αλλά και του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, όπως επίσης και γνωστών ομογενών, ο κ. Ψαρός έλαβε την τιμητική διάκριση που παραπέμπει στον αείμνηστο ευεργέτη του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής, που έφυγε από την ζωή το 2013.

Ο Μιχάλης Ψαρός, εμφανώς συγκινημένος, ανέβηκε για την παραλαβή του βραβείου συνοδευόμενος από την σύζυγό του, Ρόμπιν και την μικρότερη κόρη του, Μαρίνα.  Παρέλαβε το βραβείο από τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας, ο οποίος, πριν την παράδοση, απευθύνθηκε στο κοινό και έπλεξε το εγκώμιο του δραστήριου ομογενούς επιχειρηματία, ενώ στο πλευρό του βρίσκονταν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος και ο επικεφαλής του Τάγματος “Άγιος Ανδρέας”, Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης.

“Για τον άνθρωπο που αγάπησε την πατρίδα μας την Ελλάδα, την Εκκλησία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, τον Πατριάρχη μας Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπό μας Ελπιδοφόρο, ας τον ευλογεί ο Θεός. Τα χέρια του πάντα ανοιχτά, για να χαρίζει χαρά και ελπίδα στους ανθρώπους και αναφωνούμε ‘Αξιος!’”, αναφώνησε ο κ.κ. Θεόδωρος.

Ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας κ.κ. Θεόδωρος συγχαίρει τον Μιχάλη καρό λίγο πριν την απονομή του βραβείου (Ε.Κ./ Χ. Αθανασάτος)

Το “παρών” έδωσαν επίσης ο Ομοσπονδιακός Βουλευτής της Φλόριδα, Κωνσταντίνος Μπιλιράκης (Gus Bilirakis), ο πνευματικός επικεφαλής του Τάγματος “Άγιος Ανδρέας”, π. Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο επιχειρηματίας Τζον Κατσιματίδης, η πρώην πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Νάνσυ Παπαϊωάννου, ο Ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ, Δημήτρης Κόκοτας και ο Σύμβουλος Έκδοσης του “Εθνικού Κήρυκα”, Αντώνης Η. Διαματάρης με την σύζυγό του, Λίτσα.

“Θυμίζει το Νικόλαο Μπούρα”

Το κοινό καλωσόρισε ο Δρ. Αντώνιος Λυμπεράκης, ο οποίος έκανε αναφορά στην προσωπικότητα του Μιχάλη Ψαρού, αλλά και το Νικόλαο Μπούρα και την διαρκή προσφορά του στην Εκκλησία και την ομογένεια.

Στην συνέχεια, ο Άρχων Αρχειοφύλαξ, Γεώργιος Σάφιολ (George Safiol) προχώρησε ένα ακόμη βήμα, παραλληλίζοντας την προσφορά του Νικολάου Μπούρα σε δύσκολες, οικονομικά, στιγμές της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με την αντίστοιχη του Μιχάλη Ψαρού, ιδίως όσον αφορά στην ανέγερση του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν.

“Όταν υπήρχε πρόβλημα στην Εκκλησία, ο Νικόλαος Μπούρας ήταν εκεί.  Με τον ίδιο τρόπο και ο Μιχάλης Ψαρός, που βγήκε μπροστά όταν είχαμε τα προβλήματα με τον Άγιο Νικόλαο”, ανέφερε ο Τζορτζ Σάφιολ, ο οποίος ήταν και ο πρόεδρος της εκδήλωσης. 

Πρόποση προς τιμήν του Μιχάλη Ψαρού έκανε ο δικαστής Θεόδωρος Μποζονέλης, ενώ έναν ξεχωριστό τόνο έδωσε ο Άρχων Πρωτοεκδίκος, Νικόλας Τριάντο (Nicholas J. Trianto), ο οποίος είναι θείος του τιμώμενου και έκανε ορισμένες προσωπικές αναφορές.

“Ιδιαίτερη στιγμή του βραβείου”

Αμέσως μετά την παραλαβή του βραβείου, ο Μιχάλης Ψαρός ευχαρίστησε άπαντες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην σύζυγό του, Ρόμπιν, την οποία ευχαρίστησε για την στήριξή της με δάκρυα στα μάτια, ενώ ανακοίνωσε ότι η μεγαλύτερη κόρη του, Αλεξάνδρα, πρόκειται να παντρευτεί στον Άγιο Νικόλαο του Σημείου Μηδέν.

Παράλληλα, τόνισε ότι “το χρονικό σημείο του βραβείου έχει σημασία”, αναφερόμενος στην επέτειο από τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, αφού και ο ίδιος έλκει την καταγωγή του από την Αλικαρνασσό.

“Το χρονικό σημείο αυτής της βράβευσης έχει σημασία.  Όπως ξέρουμε όλοι, τον περασμένο μήνα συμπληρώθηκαν 100 χρόνια από την πυρπόληση της Σμύρνης, αλλά και της Γενοκτονίας που σκότωσε 2 εκατομμύρια ανθρώπους.  Ο γίγαντας στην ζωή μου ήταν ο παππούς μου, ο Μιχάλης ο Κουρέας από την Αλικαρνασσό, στην Μικρά Ασία.  Μόνο στην Αμερική θα μπορούσε ο εγγονός ενός ορφανού και πρόσφυγα, που επιβίωσε στο πεδίο θανάτου της Μικράς Ασίας, να είναι εδώ απόψε για να λάβει το βραβείο”, είπε ο κ. Ψαρός. 

Στην συνέχεια, έκανε αναφορά στο νέο Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου, τονίζοντας ότι “η ολοκλήρωσή του αποτελεί ένα θαύμα”, και πως θα είναι “η δική μας Αγία Σοφία και ο Αμερικανικός Παρθενώνας, είναι ένα θαύμα”.

Παράλληλα, ο Μιχάλης Ψαρός αναφέρθηκε σε άλλες δυσμενείς συγκυρίες της περιοχής, όπως είναι η τουρκική προκλητικότητα και η διαχρονική εχθρική στάση της προς την Ορθοδοξία, αλλά και στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, που συνοδεύεται με μια εχθρική και επιθετική τάση του Πατριαρχείου της Μόσχας, με αποδέκτη το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης.

“Τώρα, επιπρόσθετα με την αντιμετώπιση του τουρκικού προβλήματος, η Μητέρα Εκκλησία και οι Άρχοντες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν και την διπλή απειλή από την εχθρική Ρωσική Εκκλησία, που υποστηρίζεται από έναν Τσάρο (σ.σ. τον Βλάντιμιρ Πούτιν) με τεράστιους οικονομικούς πόρους, που αμφότεροι αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία της Κωνσταντινούπολης.  Θα πρέπει να χαιρετίσουμε την Αποστολική σοφία του Παναγιωτάτου για το κουράγιο να δημιουργήσει την αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία, η οποία προσέδωσε στην Ουκρανία την πραγματική της ανεξαρτησία”, είπε ο κ. Ψαρός.

Μάλιστα, καταλήγοντας, στο ίδιο πλαίσιο, ο Μιχάλης Ψαρός κατηγόρησε τον Πατριάρχη Μόσχας ότι, επί της ουσίας, εξελίσσεται σε “παπαδοπαίδι του Βλάντιμιρ Πούτιν”, δίνοντας το στίγμα για τον ρόλο που επιτελεί.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ