14.8 C
Athens
Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025

Η έναρξη του 5ου Συνεδρίου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας

«Φροντίζοντας για την ανθρωπότητα σήμερα, μεριμνούμε για την ανθρωπότητα τού αύριο». Κάτω από αυτόν τον εκφραστικό τίτλο φιλοξενούνται από σήμερα 5 έως την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022 στο νησί της Ρόδου, και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο RODOS PALACE, οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου του του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας.  

Από το 2008 έχουν διεξαχθεί τέσσερα Διεθνή Συνέδρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου (2008, 2011, 2014, 2017) στην Ρόδο,  τα Συνέδρια αυτά διοργανώνεται από το Πατριαρχικό Δίκτυο για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας. Το Πατριαρχικό Δίκτυο είναι ο μόνος θεσμός του Οικουμενικού Πατριαρχείου που διαχρονικά συγκεντρώνει  κληρικούς, επιστήμονες και επαγγελματίες διεθνώς που διακονούν τον συνάνθρωπο, δίδοντάς τους την ευκαιρία να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους και να συζητούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. Τα δε Συνέδρια που διεξάγονται αποτελούν το έρεισμα και το εφαλτήριο να βελτιώσουν την διακονία  και μέριμνα που προσφέρουν στον συνάνθρωπο. 

Η επιτυχία τους και η διεθνής αναγνώρισή τους προϊδεάζει για μιαν εξίσου επιτυχημένη συνέχεια με το 5ο Συνέδριο, δεδομένης και της πληθώρας των συμμετοχών. Περίπου διακόσιοι σύνεδροι θα πλαισιώσουν τις εργασίες του Συνεδρίου, πολλοί από τους οποίους έρχονται από άλλες χώρες, ενώ αρκετοί είναι εκείνοι που θα εκπροσωπήσουν Ορθόδοξες Εκκλησίες, επίσημους πανεπιστημιακούς φορείς, ή διακονούν με διάφορες ιδιότητες στους ευαίσθητους χώρους της Υγείας. 

Ιδιαίτερα μετά την παγκόσμια δοκιμασία του κορωνοϊού, αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον όλες ανεξαιρέτως οι ομιλίες, τις οποίες θα αναπτύξουν διακεκριμένοι στον χώρο τους εισηγητές, αλλά και η συζήτηση που κάθε φορά θα ακολουθεί.

Υπενθυμίζεται ότι τα Συνέδρια του Οικουμενικού Πατριαρχείου δίνουν την κατάλληλη ευκαιρία στις τοπικές Εκκλησίες και τους επιστήμονες και επαγγελματίες διεθνώς που διακονούν τον συνάνθρωπο, να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους και να συζητούν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν. 

Οι εργασίες του 5ου Συνεδρίου ξεκίνησαν απόψε, Τετάρτη 5 Οκτωβρίου με την τέλεση της Ακολουθίας του Αγιασμού από τον Επίσκοπο Ολύμπου κ. Κύριλλο, την παρουσίαση των συνέδρων, την ανάγνωση σχετικού Μηνύματος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, χαιρετισμούς εκ μέρους επισήμων φορέων, την παρουσίαση του σκοπού του Συνεδρίου εκ μέρους του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου Σταύρου Κοφινά, του και Συντονιστή του “Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την Ποιμαντική Διακονία στον Χώρο της Υγείας”, την επίσημη έναρξη του Συνεδρίου εκ μέρους του Σεβ. Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κυρίλλου, εκπροσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχου και Προέδρου του «Πατριαρχικού Δικτύου», και τον Εναρκτήριο Λόγο του Συνεδρίου από τον αναπλ. καθηγητή Αθανάσιο Παπαθανασίου, με τίτλο «Μπορεί να θεραπευτεί η σημερινή διχόνοια;» 

Από την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου έως το Σάββατο 8 Οκτωβρίου θα υπάρξουν 13 συνολικά συνεδρίες, οι οποίες θα διερευνήσουν ειδικότερα θέματα που απορρέουν από τον γενικό τίτλο του Συνεδρίου. 

Οι εργασίες θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 9 Οκτωβρίου με αρχιερατική Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα Συμπεράσματα του Συνεδρίου, που αναμένονται με μεγάλο ενδιαφέρον, λίγο πριν ανανεώσουν οι σύνεδροι το ραντεβού τους για το 6ο Συνέδριο, μετά από τρία χρόνια.

5th Conference of the Ecumenical Patriarchate for Pastoral Health Care

The recent Pandemic has brought on new circumstances and challenges that have affected all aspects of our society. This prompts us to immediately exam the care that various agents play in their efforts to minister to Mankind and how this care is incorporated into the life of the Church. It also rekindles the need for professionals and providers, who serve in Health and in other fields, to join together so as to form a source of spiritual support and solidarity that will enable them to continue providing to those they serve in an effective and substantial way. These needs bring forth a vital question regarding the future. Where is our world going and what is our role as members of the Body of Christ in this changing society?

With the blessings of His All-Holiness Ecumenical Patriarch Bartholomew, these needs and this vital question will be addressed at the 5th Conference of the Ecumenical Patriarchate for Pastoral Health Care that will take place between the 5th and 9th of October on the island of Rhodes. The theme of the Conference will be “Ministering to Mankind today, we care for the Mankind of tomorrow”.

On Behalf of His All-Holiness, we invite you to take part in this, the 5th Conference of Rhodes. Your presence will be a great asset to the Ecumenical Patriarchate’s effort in cultivating a spirit of oneness and solidarity in its diakonia to all Mankind. Your knowledge and experience will also contribute to the formation of a higher quality of care and philanthropy.

Χαιρετισμό στο Συνέδριο απηύθυνε ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης.

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Ρόδου, κ. Κύριλλε, Εκπρόσωπε της Αυτού Θεοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου, κ.κ. Βαρθολομαίου, και Πρόεδρε του Δικτύου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, για την Ποιμαντική Διακονία, στον Χώρο της Υγείας. Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Άγιοι Αρχιερείς,

Πρωτοπρεσβύτερε του Οικουμενικού Θρόνου, & Συντονιστά, του Πατριαρχικού Δικτύου, κ. Σταύρε Κοφινά

Σεβαστοί Πατέρες, Αξιότιμοι Άρχοντες της φιλόξενης νήσου της Ρόδου,

Αξιότιμοι Εκπρόσωποι του Ελληνικού Στρατού,

Εκλεκτοί Προσκεκλημένοι, Αξιότιμοι Σύνεδροι,

Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για τη Ρόδο μας, η φιλοξενία του 05ου Συνεδρίου του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου, για την Ποιμαντική Διακονία, στον Χώρο της Υγείας. Μετά τη μεγάλη παγκόσμια περιπέτεια της πανδημίας, όλοι αντιλαμβανόμαστε, τη θεμελιώδη αξία, της σωματικής και ψυχικής υγείας. Και είναι πολύ σημαντικό, πως η Ορθοδοξία, το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο, σκύβει με προσοχή, και φροντίδα, πάνω απ’ αυτό το θέμα, όπως βέβαια κάνει, και με όλα τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα.

Η Διεθνής και Ευρωπαϊκή εμπειρία, έχουν αναδείξει τους Τοπικούς Φορείς, και ιδιαίτερα τους Δήμους, ως καθοριστικούς για την ποιότητα ζωής, την ασφάλεια, και την υγεία των κατοίκων. Η ανταπόκριση, σε αυτόν το δύσκολο ρόλο, βασίζεται στη συντονισμένη προσπάθεια, περισσοτέρων του ενός, παραγόντων. Τίποτα αληθινά μεγάλο, δεν μπορεί να είναι έργο ενός. Οι προκλήσεις της εποχής, προϋποθέτουν, και θα έλεγα ακόμη περισσότερο, επιβάλλουν την στενή, και αποτελεσματική συνεργασία, όλων μας.

Στο νησί μας, έχουμε την ευλογία, ενός πολύ μεγάλου, και σημαντικού φιλανθρωπικού έργου, της Μητρόπολης Ρόδου. Και σε πολλές περιπτώσεις, ενώνονται οι δυνάμεις μας, με τις διαρκώς αναβαθμιζόμενες κοινωνικές δομές μας, ώστε να σταθούμε δίπλα, στους πάσχοντες συνανθρώπους μας.

Αυτό το Χριστιανικό Ήθος, το έχουμε ανάγκη, όσο ποτέ,Σήμερα. Γι’ αυτό, και ο τίτλος του Συνεδρίου, είναι απόλυτα Εύστοχος: Φροντίζοντας για την ανθρωπότητα σήμερα, μεριμνούμε για την ανθρωπότητα, του αύριο. Τίποτα δεν γίνεται χωρίς φροντίδα, χωρίς δέσμευση, και αφοσίωση, στην προοπτική ενός καλύτερου μέλλοντος, για όλους. Με ανθρωπιά, αλληλεγγύη και εμπιστοσύνη.

Σε μια εποχή, μεγάλων διασταυρούμενων κρίσεων, η φροντίδα για το σήμερα, και η μέριμνα για το αύριο, πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, των προτεραιοτήτων μας. Με σχέδιο, με δράσεις, με πόρους, αλλά πάνω απ’ όλα, με αγάπη για τον πλησίον μας. Αυτή είναι η πεμπτουσία, της δικής μας πίστης, της δικής μας Ορθόδοξης Παράδοσης, και είναι χρέος μας, να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας, ο καθένας από το δικό του πόστο ευθύνης, αλλά και όλοι μαζί, συλλογικά, προκειμένου να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες. Να κρατήσουμε το χέρι, σε αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά και να βοηθήσουμε, στην προαγωγή της υγείας,του γενικού πληθυσμού.

Στο Δήμο Ρόδου, είμαστε περήφανοι, για τη συμβολή μας, στη διαχείριση της πανδημίας. Η υγειονομική αξιοπιστία της Ρόδου, και το 2020, και το 2021, και η πολύ καλή συνεργασία, μεταξύ όλων των κρίκων της τοπικής αλυσίδας, αποτέλεσαν το θεμέλιο, για την επιτυχία, της Εφετινής Σεζόν. Είναι πολύ σημαντικό, που τα καταφέραμε, και για μας τους ίδιους, αλλά και για τη δυνατότητα που δώσαμε στη Ρόδο, να κατακτήσει νέες κορυφές, στον τουρισμό, να ενδυναμώσει την οικονομία της, και να ενισχύσει, την κοινωνική συνοχή της.

Αλλά η ευθύνη μας, δεν εξαντλείται μόνον, στις έκτακτες καταστάσεις. Καθήκον και υποχρέωση, της τοπικής αυτοδιοίκησης, όπως ορίζεται από το θεσμικό της ρόλο, είναι να μεριμνά, για την ποιότητα ζωής των δημοτών.

Η διασφάλιση της ποιότητας ζωής, έχει ευεργετικές επιδράσεις, και στη δημόσια υγεία. Για να αναφερθώ σε ένα, πολύ χαρακτηριστικό, παράδειγμα: το άγχος. Τα προβλήματα, που σχετίζονται με το άγχος, είναι πολύ συχνά. Υπολογίζεται ότι ένα 15% περίπου, στο γενικό πληθυσμό, συμβουλεύεται κάποια στιγμή γιατρό, γιατί αισθάνεται άγχος, ένταση, ή ανησυχία. Υπολογίζεται επίσης, ότι μεταξύ 5–7% του γενικού πληθυσμού, κάποια στιγμή της ζωής του, παρουσιάζει κάποια αγχώδη διαταραχή.

Επομένως οι αγχώδεις διαταραχές, θεωρούνται, οι πιο συχνά ανευρισκόμενες διαταραχές, στο γενικό πληθυσμό. Ένας τόπος που κερδίζει σε υποδομές, και σε ποιότητα ζωής, είναι βέβαιο, ότι βοηθά σημαντικά τους κατοίκους του, να μειώνουν το άγχος, μέσα, στην καθημερινότητά τους. Κι αυτή, είναι μια διάσταση που φροντίζουμε κι εμείς, σήμερα, μεριμνώντας για το αύριο, μιας Ρόδου καθαρής, όμορφης, πράσινης και βιώσιμης.

Με τη βοήθεια του Θεού, και τη συνδρομή όλων των Ροδιτών, είμαστε βέβαιοι πως θα καταφέρουμε, να αποτελέσουμε παράδειγμα, και πρότυπο αναφοράς, με διεθνή αναγνώριση.

Με αυτές τις λίγες σκέψεις, εύχομαι κάθε επιτυχία, στις εργασίες του Συνεδρίου. Οι τοποθετήσεις, διακεκριμένων ομιλητών, και τα συμπεράσματά του, θα δώσουν σε όλους μας,Τροφή για Σκέψη, και Έναυσμα για Δράση, για Συνεργασία με Χριστιανική Ανθρωπιά, για αλτρουιστική προσπάθεια, με μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ