14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Επετειακή εκδήλωση της Μητροπόλεως Ρεθύμνης για τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε, το εσπέρας της Κυριακής 4ης Σεπτεμβρίου 2022, στον κατάμεστο προαύλειο χώρο του Κέντρου Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου «ΘΕΟΜΗΤΩΡ», η επετειακή εκδήλωση μνήμης της Ιεράς Μητροπόλεως με θέμα «Μικρασιατών 100χρονα… Από τις Αλησμόνητες Πατρίδες στο Ρέθυμνο».

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης και της Αντιπεριφέρειας Ρεθύμνου, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 ετών από τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922. Και όπως εύστοχα επισημάνθηκε, τόσο από τον κεντρικό ομιλητή κ. Παρασκευά Συριανόγλου, συγγραφέα και πρώην Πρόεδρο του Συλλόγου Μικρασιατών Ρεθύμνου που ανέπτυξε το θέμα «Η προσφορά των Μικρασιατών στην Ελλάδα», όσο και από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομο, σκοπός της εκδηλώσεως αυτής δεν ήταν ο θρήνος, αλλά ο αίνος και η απόδοση τιμής στη Μικρασία και τους Μικρασιάτες, που, αν και ξεριζώθηκαν άδικα και βίαια από της εστίες τους, μετέφεραν και συνέχισαν τον πλούσιο Πολιτισμό της Ρωμιοσύνης στις νέες πατρίδες, μπολιάζοντας τον ελλαδικό χώρο και συμβάλλοντας στην πρόοδο και ανάπτυξή του.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με την προαναφερθείσα ομιλία του κ. Παρασκευά Συριανόγλου, ενώ ακολούθησε η Χορωδία της Σχολής Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, η οποία, υπό τη διεύθυνση του μουσικολογιωτάτου κ. Ευαγγέλου Καπαϊδονάκη, Πρωτοψάλτου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού των Εισοδίων της Θεοτόκου πόλεως Ρεθύμνης και Διευθυντού της Σχολής, απέδωσε θεομητορικούς ύμνους, μελοποιηθέντες από εξέχοντες Μικρασιάτες μελωδούς, καθώς και ψαλτοτράγουδα με αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ακολούθως, μουσικό σχήμα καθηγητών και μαθητών του Μουσικού Σχολείου Ρεθύμνου απέδωσε μικρασιάτικα τραγούδια.

Στη συνέχεια, τραγούδια της Μικρασίας ερμήνευσε η Χορωδία και Ορχήστρα του Συλλόγου Μικρασιατών Ρεθύμνου, υπό τη διεύθυνση του εντιμολογιωτάτου κ. Ανδρέου Γιακουμάκη, Άρχοντος Μαΐστορος της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και Πρωτοψάλτου του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αγίου Τίτου Ηρακλείου. Παράλληλα, μικρασιατικούς χορούς απέδωσαν χορευτές του Συλλόγου Μικρασιατών Ρεθύμνου μαζί με χορευτές του Λυκείου των Ελληνίδων-Παραρτήματος Ρεθύμνης.

Την εκδήλωση συντόνισε με εύστοχες και επίκαιρες αναφορές ο κ. Γεώργιος Σηφάκης, θεολόγος και γραμματέας της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου.

Την εσπερινή μουσικοχορευτική πανδαισία στον υπέροχο εξωτερικό χώρο του Κέντρου «ΘΕΟΜΗΤΩΡ» πλαισίωσαν τα αφιερωμένα στα 100χρονα της Μικρασιατικής Καταστροφής γιγαντοέργα της εικαστικού κ. Εμμανουέλας Πετρακάκη, η οποία, λαμβάνοντας τον λόγο, ανακοίνωσε την δημιουργία ενός ακόμη έργου της με την ιερή μορφή του Αγίου Ιερομάρτυρος Χρυσοστόμου Σμύρνης, το οποίο ευγενικά παραχώρησε στην Ιερά Μητρόπολή μας, για να κοσμεί τους χώρους του Κέντρου Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας. Επίσης, η κ. Πετρακάκη ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Πρόδρομο για την φιλοξενία εκθέσεως των έργων της στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Αρκαδίου, καθώς και για την πρόταση του Σεβασμιωτάτου να πραγματοποιήσει νέα έκθεση το έτος 2024, με έργα αφιερωμένα στα 200 χρόνια από το μαρτύριο των Αγίων Τεσσάρων Ρεθυμνίων Νεομαρτύρων.

Την εκδήλωση κατέκλεισε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος ο οποίος, εμφανώς συγκινημένος από τη μεγαλειώδη και οφειλετική απόδοση τιμής, αίνου και ύμνου στη μνήμη των θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής, μίλησε με λόγους ευγνωμοσύνης και ευχαριστίας προς όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωσή της και όσοι συμμετείχαν σε αυτήν και την καταστόλισαν με την αγάπη και τη στοργή τους, εξαιρέτως δε στην Περιφέρεια Κρήτης και την Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνης για την σημαντική και έμπρακτη συμβολή τους. Ο Ποιμενάρχης μας αναφέρθηκε ιδιαιτέρως στο μακαριστό προκάτοχό του και Μικρασιάτη στην καταγωγή, Μητροπολίτη Άνθιμο Συριανό, στον οποίο επίσης ήταν αφιερωμένη η εκδήλωση, με αφορμή την ονομαστική του εορτή την 3η Σεπτεμβρίου, μνήμη του Αγίου Ιερομάρτυρος Ανθίμου, Επισκόπου Νικομηδείας. Επίσης, αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη στον μακαριστό ευεργέτη της τοπικής μας Εκκλησίας, Γεώργιο Τσικόγια, με την δωρεά του οποίου δημιουργήθηκε το Κέντρο «ΘΕΟΜΗΤΩΡ», καθώς και στον άμεσο προκάτοχό του, τον από Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ευγένιο, με του οποίου τη μέριμνα και επιστασία ολοκληρώθηκε αυτός ο χώρος, που είναι πολύτιμος για το έργο και την προσφορά της Μητροπόλεώς μας στον τόπο μας και τους ανθρώπους του.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης κ. Μαίρη Λιονή, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γεώργιος Μαρινάκης, ο Επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ κ. Μανούσος Παραγιουδάκης, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι, εκπρόσωποι του Στρατού, της Αστυνομίας, του Λιμεναρχείου και άλλων τοπικών αρχών και φορέων, Ηγούμενοι και Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως και πλήθος κόσμου.

Η εκδήλωση αυτή, όπως επεσήμανε στην ομιλία του και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, έχει μια ιδιαίτερη σημασία και σπουδαιότητα, καθώς ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε στον προαύλειο χώρο του Κέντρου Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας της Μητροπόλεως «ΘΕΟΜΗΤΩΡ». Η τοπική μας Εκκλησία εκφράζει τη χαρά της γι’ αυτό, καθώς αποτελεί μια ευλογημένη απαρχή πολλών άλλων εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν στο μέλλον, με αποκορύφωμα, συν Θεώ, τον εορτασμό των 200 ετών από το μαρτύριο των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων του Ρεθύμνου, το έτος 2024, κατά το οποίο θα λάβουν χώρα πολλές επετειακές εκδηλώσεις σε όλη την περιφέρεια της Μητροπόλεώς μας.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ