11 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Η Ελληνική Γλώσσα και Γραμματεία στα Ουμανιστικά Γυμνάσια Βαυαρίας

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Εορταστική εκδήλωση στο Μόναχο

Ο Σύλλογος „Ομάδα Εργασίας Ουμανιστικού Γυμνασίου“ (AK Humanistisches Gymnasium), παράρτημα της „Ένωσης Γονέων των Γυμνασίων Βαυαρίας“, εόρτασε εφέτος το 25ο ιωβηλαίο ζωής και δράσης του.

Εμπνευστής της ίδρυσης του Συλλόγου και ακάματος πρωτεργάτης σε προγράμματα και παρουσιάσεις πολυποίκιλων δραστηριοτήτων είναι ο πρόεδρος του Συλλόγου ιατρός δρ. Peter Römisch. Στη Βαυαρία λειτουργούν 50 ουμανιστικά Γυμνάσια.

Το επίσημο διαφημιστικό φυλλάδιο του συλλόγου αναγράφει σε γερμανική γλώσσα τον τίτλο „Χάρισε στον εαυτό σου μοντέρνα Παιδεία χωρίς ημερομηνία λήξης“ και σε ελληνική γλώσσα τη φράση του  Σοφοκλή στο έργο του Αντιγόνη: „Πολλὰ τὰ δεινά, κοὐδὲν ἀνθρώπου δεινότερον πέλει“.

Η πανηγυρική τελετή του 25ου ιωβηλαίου έλαβε χώρα στην Γλυπτοθήκη του Μονάχου, παρουσία του Βαυαρού Υπουργού Παιδείας και μέλους της Βαυαρικής Βουλής κ. Prof. Dr. Michael Piazolo και εκπροσώπων των Ουμανιστικών Γυμνασίων και άλλων εκπροσώπων βαυαρικών και ελληνικών φορέων και οργανώσεων.

Στον χαιρετισμό του στην τελετή του ιωβηλαίου ο κ. δρ. Römisch καλωσόρισε τους βαυαρούς επισήμους και από ελληνικής πλευράς τον Πρωτοπρεσβύτερο Απόστολο Μαλαμούση, ως εκπρόσωπο της Ιεράς Μητροπόλεως Γερμανίας, τον εκπρόσωπο του Γενικού Προξενείου Μονάχου κ. Χρήστο Νούλα και την Πρόεδρο του Ιδρύματος ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ δρ. Βασιλεία Τριάρχη-Herrmann.

Στην ομιλία του τόνισε την διαχρονική αξία των κλασσικών γλωσσών, ελληνικών και λατινικών για τον πολιτισμό γενικά και για τον σύγχρονο τρόπο σκέψης και ζωής των συνανθρώπων μας.

Ο Βαυαρός Υπουργός Παιδείας με την χαρακτηριστκή επισήμανσή του „το Ουμανιστικό Γυμνάσιο ανήκει στη Βαυαρία και για το λόγο αυτό σας ενισχύουμε“, τόνισε ότι όλα όσα έχουν σχέση με την ύπαρξη και λειτουργία της (βαυαρικής) Πολιτείας θεμελιώθηκαν στην ουμανιστική παιδεία.

Ακολούθησε ομιλία της καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Βερολίνου, Prof. Dr. Susanne Muth με το θέμα: „Πολιτική επικοινωνία χωρίς Ίντερνετ, Ράδιο και Τηλεόραση – Δημόσιες ομιλίες στην αρχαία ΡωμαΪκή Αγορά“. Η κ. Muth παρουσίασε με σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα τις τότε εναλλακτικές λύσεις που εφαρμόστηκαν για την επίλυση του προβλήματος της ακουστικής στη ΡωμαΪκή Αγορά, την ώρα που οι αυτοκράτορες και ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι ή πολιτικοί της ρωμαΪκής κοινωνίας απηύθυναν λόγους στους ρωμαίους πολίτες, που κατά χιλιάδες κατέκλυζαν τον χώρο.

Μαθήτριες και μαθητές του Ουμανιστικού Γυμνασίου Μονάχου Wilhelmgymnasium απέδωσαν καλλιτεχνικά το Πρώτο Στάσιμο της Αντιγόνης του Σοφοκλή, ενώ η μουσική ομάδα του Γυμνασίου Αγίου Στεφάνου στην πόλη Augsburg πλαισίωσε το πρόγραμμα με μουσική του Μότσαρτ, του γερμανού συνθέτη Kurt Noack (*1893 +1945) και του Άγγλου συνθέτη Leslie Searle (*1937).

H Ιερά Μητρόπολις Γερμανίας συνεργάστηκε επανειλημμένα με την “Ομάδα Εργασίας Ουμανιστικού Γυμνασίου” σε ετήσιες Ελληνο-Βαυαρικές Πολιτιστικές Ημέρες (που διοργανώνει από ετών η Μητρόπολη Γερμανίας με συμμετοχή ελληνικών και ελληνοβαυαρικών φορέων και συλλόγων), με προβολή του έργου της και τονισμό της σημασίας της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, παιδείας, γραμματείας και φιλοσοφίας σε γερμανικά γυμνάσια.

Το Ίδρυμα ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ συμμετείχε σε συνεργασία με το Βαυαρικό Υπουργείο Παιδείας και το πρόγραμμα „Griechenland – damals und heute / Ελλάδα – τότε και τώρα“ σε εκπαιδευτικά προγράμματα Ουμανιστικών Γυμνασίων με ανταλλαγές της μαθητιώσας νεολαίας μεταξύ 15 σχολείων της Βαυαρίας και 15 σχολείων της Ελλάδας.

Στα Ουμανιστικά Γυμνάσια (Γυμνάσιο και Λύκειο) της Βαυαρίας διδάσκονται σε διάφορες τάξεις μέχρι και την Τρίτη Λυκείου τόσο η αρχαιοελληνική, όσο και η νεοελληνική γλώσσα, καθώς επίσης και κείμενα των Ευριπίδη, Ομήρου, Πλάτωνα, Αριστοτέλη, Πυθαγόρα, Λουκιανού, Ξενοφώντα, Λυσία, προσωκρατικών συγγραφέων, Θουκιδίδη και πολλών ἀλλων συγγραφέων και ποιητών.

Το έργο της „Ομάδας Εργασίας Ουμανιστικού Γυμνασίου“ στηρίζει και το Βαυαρικό Ίδρυμα για την υποστήριξη της Ουμανιστικής Παιδείας Elisabeth-J.-Saal-Stiftung το οποίο παρέχει ετησίως χρηματικά βραβεία σε μαθήτριες και μαθητές που διακρίθηκαν σε διαγωνισμούς σχετικούς με την αρχαιοελληνική και την λατινική γλώσσα.

Ο διαγωνισμός και η βράβευση οργανώνονται μέσω του προγράμματος PEGALOGOS που έχει ως έμβλημα τον μυθικό Πήγασο. Τα αρχικά γράμματα PEGA είναι τα αρχικά του ελληνικού Πήγασος στη γερμανική γλώσσα (Pegasus). Μεγάλη  και λίαν εντυπωσιακή ψηφιδωτή παράσταση με τον Πήγασο κoσμεί και την πρόσοψη του Εθνικού Θεάτρου Μονάχου.

Πρωτοπρεσβύτερος Απόστολος Μαλαμούσης

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ