17.9 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Η Παναγία η Ελεούσα της Πριγκήπου

ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΠΡΙΓΚΗΠΟΝΝΗΣΩΝ

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης ημών, Μητροπολίτης Γέρων Πριγκηποννήσων κ. Δημήτριος, χθές, Πέμπτην,7ην Ιουλίου, εχοροστάτησεν εν τω Ι. Ναώ της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κατά την Ι. Ακολουθίαν του Εσπερινού και την εν συνεχεία Ι. Παράκλησιν προς την Υπεραγίαν Θεοτόκον, το πρώτον ενώπιον της άρτι συντηρηθείσης αρχαίας Ιεράς Εικόνος Αυτής, γνωριζομένης ως Εικόνος Παναγίας της Ελεούσης.

Η θαυματουργός αύτη Εικών, λιτανευομένη κατά την αρχαιότητα, -έργον των αιώνων 14ου και 16ου- τυγχάνει αμφιπρόσωπος, φέρουσα έμπροσθεν την παράστασιν της Παναγίας της Ελεούσης και όπισθεν της Αναστάσεως του Χριστού, είχε προσδώσει την επωνυμίαν αυτής εις τον ημέτερον Κοινοτικόν Ναόν της Παναγίας Πριγκήπου.

Ο Ποιμενάρχης ημών, Μητροπολίτης κ. Δημήτριος,  τω τέλει της Ι. Ακολουθίας της Παρακλήσεως, ανεκοίνωσε κατα την ομιλίαν του προς τους προσελθόντας πιστούς, ότι ως εκ των ανωτέρω ιστορικών δεδομένων, Θεού θέλοντος, από της προσεχούς μεγάλης εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, θα  επαναφέρη την αρχαίαν ονομασίαν του Ναού, ως Ναού της Παναγίας της Ελεούσης, τον οποίον και θα ονομάση Καθεδρικόν Ναόν της Μητροπόλεως Πριγκηποννήσων, ως φέροντα εις τους κόλπους αυτού αποτεθησαυρισμένην τοιαύτης ιερότητος και ιστορικότητος Θεομητορικήν Εικόνα, ευλογούντα δε και την εν τω περιβόλω αυτού έδραν του Ποιμενάρχου της Επαρχίας αυτής του Θρόνου.

Κατά την Ι. Ακολουθίαν, παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίται Φιλαδελφείας κ. Μελίτων και Καλλιουπόλεως και Μαδύτου κ. Στέφανος, καθώς και τα μέλη της Εφοροεπιτροπής Πριγκήπου, υπό την προεδρείαν της Ευγεν. κ. Αγνής Νικολαίδου.

Εκ της Ιεράς Μητροπόλεως,

8 Ιουλίου 2022

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ