13.7 C
Athens
Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου, 2024

Αγρυπνία επί τη μνήμη του Αγίου Μιχαήλ Χωνιάτη προεξάρχοντος του Χαλκίδος Χρυσοστόμου

Φωτογραφίες: Σπύρος Παπαγεωργίου

Σε μυσταγωγική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής 3ης Ιουλίου 2022 ιερά αγρυπνία στον ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, από το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ι.Α.Α τιμώντας τη μνήμη του εν αγίοις Πατρός ημών Αγίου Μιχαήλ του Χωνιάτου, Μητροπολίτου Αθηνών, με την ευκαιρία της επετείου οκτακοσίων ετών από την κοίμησή του.

Η ιερά αγρυπνία τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομο, συλλειτουργούντος του Αν. Διευθυντή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως και Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Παν. Αρχιμ. Θεολόγου Αλεξανδράκη, αμφότερων προσκεκλημένων του Προϊσταμένου του ως άνω ιερού Ναού Πανοσ. Αρχιμ. Μιχαήλ Σταθάκη, ενώ συμμετείχαν και πολλοί ευλαβείς ενορίτες.

Ο π. Θεολόγος απηύθηνε προς το ευσεβές εκκλησίασμα την εγκύκλιο του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, επί τη επετείω οκτακοσίων ετών (1222-2022), της οσιακής κοιμήσεως του Μητροπολίτου Αθηνών Αγίου Μιχαήλ του Χωνιάτου που συμπίπτει με τη συμπλήρωση εκατό ετών από την Μικρασιατική Καταστροφή. Ο Άγιος Μιχαήλ έλκει εξάλλου την καταγωγή του  από τις Χώνες της Μικράς Ασίας.

Ακολούθως ο π. Θεολόγος Αλεξανδράκης, προσέφερε στον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο, εκ μέρους του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου  Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, Προέδρου του Δ.Σ. του Ι.Π.Ε., και της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού, εικόνα του αγίου Μιχαήλ Χωνιάτου, που στεφανώνει την πόλη της Χαλκίδος την οποία επισκέφτηκε επανειλημμένως στη διάρκεια του βίου του. Συναριθμείται για αυτό το λόγο και στην τοπική αγιολογία της Εύβοιας. Ευχήθηκε δε ολοκάρδια στον Σεβασμιώτατο να απολαμβάνει τα δώρα της αγάπης, που είναι  η ύψιστη ευλογία κατά τον Χωνιάτη.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, στην αντιφώνησή του, ευχαρίστησε θερμά τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β’ για το αντίγραφο εικόνας του Αγίου Μιχαήλ Χωνιάτου και  για την άδεια να επισκεφτεί και να λειτουργήσει στον ιερό ναό της Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Αναφέρθηκε, συγκινημένος, στον Άγιο Μιχαήλ Χωνιάτη, ως τελευταίο Βυζαντινό μητροπολίτη Αθηνών αλλά και ως εκφραστή της ποιμαντικής επιστήμης. Ευχήθηκε θερμά στον π. Μιχαήλ Σταθάκη χρόνια πολλά και ευλογημένα από τη χάρη και τις πρεσβείες του αγίου που φέρει το όνομά του. Εξήρε το έργο που επιτελούν τόσο ο π. Θεολόγος όσο και ο π. Μιχαήλ, ως συνεργάτης του Ι.Π.Ε. και μέλος της συγγραφικής ομάδας του εκπαιδευτικού προγράμματος «Οι Άγιοι των Αθηνών».

Τέλος ο οικοδεσπότης και προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Μιχαήλ, ευχαρίστησε θερμά τον Σεβασμιώτατο που κόσμησε με την παρουσία τη μνήμη του Αγίου καθώς και τον π. Θεολόγο και τους λοιπούς πατέρες, εξήρε το έργο του Αγίου, του οποίου έχει την τιμή και την ευλογία να φέρει το όνομά του, ενώ επεσήμανε και την λόγια παρουσία του Αγίου στον μητροπολιτικό θρόνο της πόλεως των Αθηνών, τη στιγμή που ο Άγιος Μιχαήλ Χωνιάτης θεωρείται μια από τις κορυφαίες προσωπικότητες της άρρηκτης ένωσης Χριστιανισμού και Ελληνισμού, και της σύζευξης αυτών των δύο πυλώνων, ως μήτρα του σύγχρονου παγκόσμιου πολιτισμού. Άλλωστε, πληθώρα στοιχείων για το έργο του αγίου μπορεί κανείς να συλλέξει από την ελληνική εργογραφία, ενώ για την προσωπικότητά του έχει γράψει και ο Φώτιος Κόντογλου ένα εξαιρετικό κείμενο, υπό τον τίτλο: «Το θρηνητικό τρυγόνι της αιώνιας Αθήνας».

Εν κατακλείδι, τόσο ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος, όσο και ο π. Μιχαήλ ευχαρίστησαν τους καλλικέλαδους μαΐστορες που απάρτισαν τον Βυζαντινό Χορό «ΤΡΟΠΟΣ», υπό την διεύθυνση του κ. Κωνσταντίνου Αγγελίδη και συνεισέφεραν με το τάλαντο τους πολλά στη νυχτερινή μυσταγωγία.

Τελευταίο αλλά όχι έσχατο, αξίζει να σημειωθεί το πλήθος των ενοριτών που έσπευσε να ευχηθεί στον προϊστάμενο του ιερού ναού αλλά και οι εθελοντές της ενορίας που επιμελήθηκαν με περισσή φροντίδα και αισθητική αρτιότητα τις απαιτήσεις της ιεράς αγρυπνίας αλλά και το πλουσιοπάροχο κέρασμα που ακολούθησε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του ναού.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ