21.5 C
Athens
Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024

Οι Νιχωρίτες του Βοσπόρου στην Λιτανεία του Αγίου Θεοδώρου του Βυζαντίου στην Μυτιλήνη

Τη διάσωση της πόλης της Μυτιλήνης και του νησιού από την πανώλη, με τη  θαυματουργική επέμβαση του Αγίου Θεοδώρου του Νεομάρτυρος το 1832, γιόρτασε σήμερα η Μητρόπολη Μυτιλήνης, με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών.

Στην λιτανεία συμμετείχαν οι ιεράρχες: ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Κυδωνιών κ. Αθηναγόρας, ο Μητροπολίτης Μυτιλήνης κ. Ιάκωβος και ο Μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος.

Η ανάμνηση του μεγάλου αυτού θαύματος γιορτάζεται από το 1936, ενώ καθιερώθηκε και επικυρώθηκε με βασιλικό διάταγμα από τις 8 Μαΐου του 1937 ειδική παλλεσβιακή πανήγυρις, η οποία γιορτάζεται με λιτάνευση του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Θεοδώρου, την 4η Κυριακή από του Πάσχα, γνωστή ως Κυριακή του Παραλύτου.

Στην Θ. Λειτουργία και την λιτανεία συμμετείχαν και πιστοί από την Κοινότητα Νεοχωρίου του Βοσπόρου, με τον Πρόεδρο κ. Λάκη Βίγκα, Άρχοντα Μ. Χαρτοφύλακα της Μ.τ.Χ.Ε.

Το Νεοχώρι της Κωνσταντινουπόλεως, απ’ όπου καταγόταν ο Νεομάρτυς Θεόδωρος ο Βυζάντιος, αδελφοποιήθηκε με την Μυτιλήνη κι έτσι συμμετείχαν στους φετινούς εορτασμούς οι Νιχωρίτες, υπό τον Μητροπολίτη Κυδωνιών κ. Αθηναγόρα, Πατριαρχικό Επόπτη της Περιφερείας Βοσπόρου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ