14.3 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Διαλέξεις για την Πολίτικη Ρωμιοσύνη στο Σισμανόγλειο της Πόλης (Βίντεο)

«Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης»

Γ΄Κύκλος διαδικτυακών διαλέξεων / Ιανουάριος – Ιούνιος 2022

Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων και της προβολής της ιστορικής Συλλογής Σακκουλίδη, η οποία στεγάζεται στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Μελέτης της καθ’ Ημάς Ανατολής συνεχίζει τον β΄κύκλο διαδικτυακών διαλέξεων υπό τον τίτλο «Τόποι και Πρόσωπα της Πόλης» για την πρόσφατη ιστορία του Ελληνισμού της Πόλης.

Ακαδημαϊκός συντονισμός προγράμματος: Ευαγγελία Αχλάδη, Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης Σισμανογλείου Μεγάρου – Σάββας Τσιλένης, Πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ Ημάς Ανατολής.

3 Μαΐου 2022

Κατερίνα ΜπούραΚωνσταντινούπολη 1908-1912: Εκλογές, πολιτικά κόμματα και Έλληνες βουλευτές στην Οθωμανική Βουλή

Αικατερίνη Μπούρα

Η Αικατερίνη Μπούρα είναι Πρέσβης ε.τ. Διετέλεσε, μεταξύ άλλων, Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Πρέσβης της Ελλάδας στον Λίβανο, Πρέσβης της Ελλάδας στα ΗΑΕ και Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη. Έχει διδακτορικό στην Ιστορία από το King’s College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου με θέμα το ‘Ελληνικό millet στην Οθωμανική Πολιτική: Πτυχές των Σχέσεων Ελλήνων και Νεότουρκων 1908-1912’. Άρθρα της για τους Έλληνες βουλευτές στην Οθωμανική Βουλή 1908-1918, έχουν δημοσιευθεί στο ΔΕΛΤΙΟ (1983), του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών -μετάφραση στο τουρκικό περιοδικό Toplumsal Tarih, (Ag. 1988) – και στον τόμο ‘Ottoman Greeks in the Age of Nationalism’ που επιμελήθηκαν οι Dimitri Dondicas and Charles Issawi (eds), Princeton 1999. Συν-επιμελήθηκε την έκδοση: Α. Σουλιώτη-Νικολαΐδη Οργάνωσις Κωνσταντινουπόλεως, Αθήνα 1983. Είναι Πρόεδρος των Φίλων της Γενναδείου Βιβλιοθήκης.26 Απριλίου 2022

Γιώργος Ιωαννίδης, Ιστορίες, στιγμές και στιγμιότυπα από τη ζωή μας στην Κωνσταντινούπολη.

Γιώργος Ιωαννίδης

Ο Γιώργος Ιωαννίδης αποφοίτησε από το Ζωγράφειο Λύκειο Κωνσταντινούπολης. Σπούδασε Ηλεκτρονικός Μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Βοσπόρου και έκανε μεταπτυχιακό στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης (Master of Science Electrical Engineering). Είναι ένας αναγνωρισμένος μάνατζερ του κλάδου τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής στην Ελλάδα, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και του Καυκάσου, με ιδιαίτερη εμπειρία στην αναδόμηση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό μεγάλων εταιρειών. Από τον Απρίλιο 2015 έως τον Φεβρουάριο 2017 έχει διατελέσει Σύμβουλος Επιχειρήσεων μεταξύ άλλων στις εταιρείες ARGELA (θυγατρική της Turk Telekom), Neotel (Εναλλακτικός Τηλεπικοινωνιακός Πάροχος στην Βόρεια Μακεδονία στα πλαίσια project της Τράπεζας EBRD), BS Telecom (Εναλλακτικός Τηλεπικοινωνιακός Πάροχος στην Βοσνία Ερζεγοβίνη στα πλαίσια project της EBRD), της Unisystems Τουρκίας (θυγατρική της Unisystems Ελλάδος του Ομίλου Quest). Από τον Ιούλιο 2018 εως Ιούλιο του 2019 διετέλεσε Σύμβουλος Διοίκησης της θυγατρικής της Turkcell, Lifecell Ventures και μέχρι σήμερα της Match-Makers Ventures. Μιλάει ελληνικά, τουρκικά, αγγλικά και γαλλικά.

19 Απριλίου 2022

Δημήτριος Παλαβίδης, Η παρασκευή, η έψησις και ο καθαγιασμός του Αγίου Μύρου

Δημήτριος Παλαβίδης

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, σπούδασε στο Κεντρικό Παρθεναγωγείο, στο Ζωγράφειο Λύκειο και στην Θεολογική σχολή της Χάλκης. Μετά από την στρατιωτική του θητεία ασχολήθηκε με το ερασιτεχνικό θέατρο του Φιλανθρωπικού Συνδέσμου Νέων της Πόλης. Από το 1972 έχει καταγράψει με τον φακό του μνημεία της Κωνσταντινουπόλεως και της Μικράς Ασίας, όλες τις εκκλησίες της Πόλης, καθώς και τελετές στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Έχει κάνει εκθέσεις φωτογραφίας και ομιλίες με θέμα την Κωνσταντινούπολη και την Μικρά Ασία και έχουν εκδοθεί πολλά βιβλία με φωτογραφίες του. Στην Ελλάδα έχει εγκατασταθεί από το 1980 αλλά επισκέπτεται τακτικά την Πόλη και την Μικρά Ασία για να εμπλουτίσει το αρχείο του. Υπήρξε για πολλά έτη διοικητικό μέλος της Εστίας Θεολόγων Χάλκης και εκδόθηκε με την επιμέλεια και με φωτογραφίες του λεύκωμα, για την Ιερά Θεολογική σχολή Χάλκης και την Εστία Θεολόγων Χάλκης. Το 2005 για την προσφορά του στις αλησμόνητες Πατρίδες ανακηρύχθηκε ως «σύγχρονη προσωπικότητα της Ελλάδος» από την οργάνωση του Οικουμενικού Ελληνισμού. Τό 2000 εξέδωσε μέ συνεργασία τού Μυρεψού Ιωσήφ Κωνσταντινίδη ένα βιβλίο μέ τίτλο Το Άγιο Μύρο στό Οικουμενικό Πατριαρχείο και τό 2021 φωτογραφικό εξέδωσε φωτογραφικό άλμπουμ με τίτλο Πατριαρχικές Αναμνήσεις, αφιερωμένο στην τριακονταετή Πατριαρχεία του Οικουμενικού μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου.

Γεύσω Ελματζίογλου Παπαδάκη, Χρήστος Ευελπίδης (1904-1981)

Γεύσω Ελματζίογλου Παπαδάκη

Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1956. Στο τέλος της 3ης Γυμνασίου, όπου φοιτούσε στο Ζάππειο Παρθεναγωγείο της Κωνσταντινούπολης, αναχώρησε για την Αθήνα και εισήχθη στο Αρσάκειο από το οποίο και αποφοίτησε. Σπούδασε στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αθήνας (1974-1978) ενώ άρχισε να παρακολουθεί και Ζωγραφική στη Σχολή Βακαλό από την οποία αποφοίτησε το 1980. Συνέχισε τις σπουδές της παρακολουθώντας ελεύθερα μαθήματα σχεδίου, χρώματος, σύνθεσης, αλλά και Βυζαντινής Αγιογραφίας, τεχνολογίας υλικών, ιστορίας της τέχνης, εκμαγείου γλυπτικής. Έχει ασχοληθεί με εφαρμοσμένες τέχνες, όπως, τοιχογραφία αλλά και με επιζωγραφίσεις σκηνικών στο θέατρο. Ασχολήθηκε με καλλιτεχνικά μαθήματα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση καθώς και με την δημιουργική απασχόληση ατόμων με ειδικές αναγκες στον χώρο των εικαστικών τεχνών. Αρθρογραφεί για το περιοδικό λόγου και τέχνης «Η Κινστέρνα», σε θέματα εικαστικών. Έργα της έχουν γίνει εξώφυλλα βιβλίων στις εκδόσεις Τσουκάτου, Σιδέρη, Διάπλαση, Gutenberg. Έχει εκδώσει βιβλίο με σκέψεις και 12 ζωγραφιές της με τίτλο «Το σημειωματάριο» από τις εκδόσεις «Το Ροδακιό.» Έχει επίσης εκδόσει βιβλίο για παιδιά προσχολικής ηλικίας και πρώτων τάξεων του δημοτικού σχολείου, με τίτλο “Ομαδικά παιχνίδια, με άξονα την ζωγραφική”, από τις εκδόσεις «Διάπλαση». Έργα της βρίσκονται σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Αυστρία, Λουξεμβούργο, Πεκίνο, Νέα Υόρκη. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερες από εκατό ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Bέλγιο, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία, Τουρκία, Γαλλία, στην «23η Art fair, Artist 2013» στην Κωνσταντινούπολη με την Gallery Pinelo, στην Art Athina 2017 με την γκαλερί Melkart Paris καθώς και στην Art Athina 2019, 2010, 2021 με τη Gallery Genesis. Ήταν μια από τους καλλιτέχνες που εκπροσώπησε την Ελλάδα, στην Μπιενάλε του Πεκίνου το 2008. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 21 ατομικές εκθέσεις, στην Αθήνα, (1992,1996, 2000, 2003, 2005, 2008, 2012, 2015, 2018), Λουξεμβούργο (1997), Κωνσταντινούπολη (2013), Βρυξέλλες (2007, 2011), Παρίσι (2017) Θεσσαλονίκη(2001), Χανιά (2001), Πάτρα (2013, 2019), Μύκονο(1995), Αίγινα (2012). Επίσης συμμετείχε στην ομαδική έκθεση, «Τα ωραία του Πέραν» στο Σισμανόγλειο Μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη σε επιμέλεια Ίριδας Κρητικού. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και επίσης μέλος της Εταιρείας Μελέτης της Καθ’ ημάς Ανατολής.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ