11.9 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Ιστορικό ορόσημο η έναρξη των εργασιών του Αυστραλιανού Κοινοβουλίου από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο

Την έναρξη των εργασιών του Ομοσπονδιακού Αυστραλιανού Κοινοβουλίου πραγματοποίησε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Καμπέρας. Πρόκειται για ένα γεγονός υψίστης σημασίας για την Αυστραλιανή κοινωνία, αλλά και για την Ελληνική Ομογένεια και την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας, δεδομένου ότι, για πρώτη φορά στην ιστορία της πέμπτης Ηπείρου, ο Έλληνας Αρχιεπίσκοπος, Έξαρχος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Ωκεανία, κλήθηκε να ευλογήσει και να κηρύξει την έναρξη ενός τόσο σημαντικού θεσμικού γεγονότος.

Παρόντες ήταν ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας κ. Scott Morrison, ο Αρχηγός της Αντιπολιτεύσεως κ. Anthony Albanese, οι Γερουσιαστές, οι Βουλευτές, οι Υπουργοί της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης, προσωπικό του Κοινοβουλίου, ενώ από την πλευρά της Εκκλησίας παρέστησαν ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Καμπέρας, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Χαριουπόλεως κ. Βαρθολομαίος, ο Αρχιεπισκοπικός Επίτροπος Αδελαϊδος, Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σινώπης κ. Σιλουανός, ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Χριστοφόρος Κρικέλης, καθώς και ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Καμπέρας κ. Christopher Prowse και ο Αγγλικανός Επίσκοπος Καμπέρας κ. Mark Short. Επιπλέον, εκτός από τα πολιτικά πρόσωπα, στην τελετή παρέστησαν ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αυστραλία, κ. Γεώργιος Παπακώστας, και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καμπέρας, κ. Νικόλαος Λουκαδέλλης.

Κατά την ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος, αφού καλωσόρισε τους κ.κ. Morrison και Albanese, καθώς και όλους τους Γερουσιαστές, τα μέλη και το προσωπικό του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου, περιέγραψε την αξία που αποκτά, για τη σύγχρονη κοινωνία και ιδιαιτέρως για τον πολιτικό κόσμο, το μήνυμα του Απόστολου των Εθνών, ότι κάθε άνθρωπος καλείται να είναι «ναός του ζώντος Θεού» («ἡμεῖς γὰρ ναὸς θεοῦ ἐσμεν. ζῶντος» [2Κορ 6:16-18· 7:1]), ενώ επισήμανε ότι ο ουσιαστικός ρόλος του Χριστιανισμού, και γενικότερα της θρησκείας, στον κόσμο έγκειται στο ότι θέτει ως πρωταρχικό μέλημα όχι απλά την ευημερία του ανθρώπου, αλλά την ευημερία σύνολης της ανθρωπότητας.

Ο Σεβασμιώτατος δε θα μπορούσε να παραλείψει την αναφορά στο οικολογικό ζήτημα, το οποίο βρίσκεται για πολλές δεκαετίες στην πρώτη γραμμή του ενδιαφέροντος της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Υπενθύμισε ότι, ήδη από το 1997, ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος είχε διευρύνει την κατανόηση της έννοιας της αμαρτίας, για να συμπεριλάβει όχι μόνο τη βλάβη που προκαλείται από τους ανθρώπους προς άλλους ανθρώπους, αλλά, εξίσου και σημαντικά, τη βλάβη που προκαλείται προς ολόκληρη την κτίση: τα ζώα, τα δέντρα, τον αέρα, τη γη και το νερό. Για τον λόγο αυτό, όπως τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος, ο Παναγιώτατος Πατριάρχης μας έχει θέσει εδώ και πολλά χρόνια την ανάπτυξη οικολογικών προγραμμάτων στην πρώτη γραμμή της ατζέντας του.

Απευθυνόμενος, καταληκτικά, προς τους κοινοβουλευτικούς αρχηγούς και τους βουλευτές, που εν μέσω πολλών προκλήσεων, καλούνται να διαδραματίσουν βασικό ρόλο για το μέλλον της Αυστραλίας, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος τούς προέτρεψε να προτάξουν την αλληλεγγύη και τον διάλογο κατά την επιτέλεση του ευθυνοφόρου έργου τους, ώστε να επιφέρουν θετικές αλλαγές, τόσο στην αυστραλιανή κοινωνία, όσο και στην παγκόσμια κοινότητα ευρύτερα.

Μετά την τελετή, όλοι οι παριστάμενοι χαιρέτησαν προσωπικά τον Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Μακάριο, εκφράζοντας την ευχαριστία τους και τα συγχαρητήριά τους για το γεγονός, ενώ ο Σεβασμίωτατος είχε ολιγόλεπτη συζήτηση με τον Πρωθυπουργό και τον Πρόεδρο της αξιωματικής Αντιπολιτεύσεως. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι το γεγονός καλύφθηκε δημοσιογραφικά και με μεγάλη έμφαση από τα αυστραλιανά Μέσα Γενικής Ενημερώσεως.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ