Ρέα Ξενιάδου Πουρνάρα
Πόλις, 28 Φεβρουαρίου 2021
Η Δ΄ Διάσκεψη της Χάλκης που διεξήχθη διαδικτυακά ακριβώς ένα μήνα πριν στην Αμερική, και όχι στην Θεολογική Σχολή της Χάλκης όπως οι προηγούμενες, έκριβε για πολλούς μια αναπάντεχη στιγμή στην πρώτη κιόλας συνεδρία της Διάσκεψης.
Ο πρώτος ομιλητής, ο οικονομολόγος Jeffrey Sachs, διακεκριμένος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Columbia, αναφερόμενος στη πνευματική αξία της προστασίας του περιβάλλοντος και στην επιτακτική δέσμευση να ενώσουμε την θρησκεία με την επιστήμη, εν όψει της πανδημίας, είπε ότι διδάχθηκε πολλά και γνώρισε τον Πατριάρχη μέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Βαρθολομαίος: Αποστολή και Όραμα», δείχνοντας μάλιστα το ίδιο το βιβλίο στην οθόνη σε όλους τους συμμετέχοντες!
Η συγγραφική αυτή μελέτη του π. Ιωάννη Χρυσαυγή έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα την μέρα αυτή που ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος γίνεται 81 χρονών. Οι σελίδες του βιβλίου που ξετυλίγουν φύλλο φύλλο την ζωή του από την Ίμβρο μέχρι τη διαρκή παρουσία του στην Ιστορία ως ο 270ος Αρχιεπίσκοπος Κωνσταντινουπόλεως, Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης, αποτελούν πηγή άντλησης γνωριμίας μαζί του για κάθε ενδιαφερόμενο και οξυδερκή αναγνώστη.
Θα ήθελα να σημειώσω μέρος των λόγων – Τιμής Ένεκεν – του πρώην Αρχιεπισκόπου του Canterburry Rowan Williams από τις σελίδες αυτές ως δώρημα στον Παναγιώτατατο για την γενέθλια μέρα του:
«Είναι συχνά δύσκολο για ένα μη ορθόδοξο να κατανοήσει τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριάρχη. Έχει μια εποπτεία ενός μεγάλου δικτύου τοπικών Εκκλησιών εκτός των παραδοσιακών κοιτίδων της Ορθοδοξίας, αλλά δεν έχει μια αχανή διεθνή κεντρική γραμματεία ή μία κουρία, ενώ η οικουμενική του αυθεντία προκαλεί ενίοτε αμφισβητήσεις. Το πατριαρχικό συγκρότημα χαρακτηρίζεται από αλγεινή λιτότητα και παραμένει όρθιο σε συνθήκες ιδιαίτερα επισφαλείς, καταμεσής μιας ισλαμικής κοινωνίας, που δεν είναι πάντοτε φιλική. Αυτή είναι η κατάσταση στην οποία ζει ένας σύγχρονος Πατριάρχης…. Ενσαρκώνοντας την πολύπλοκη ιστορία της Ορθοδοξίας, το πατριαρχικό αξίωμα ενεργεί ως υπενθύμιση πως οι βουλές του Θεού μέσα στην Εκκλησία Του δεν εξαρτώνται από αριθμούς, υλικούς πόρους, πολιτιστική ηγεμονία ή οτιδήποτε άλλο, αυτά έρχονται και παρέρχονται…
Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μάς έχει βοηθήσει όλους να καταλάβουμε τι μπορεί να σημαίνει αυτή η σπουδαία θέση, σε έναν κόσμο όπου η ακεραιότητα στη μαρτυρία της αλήθειας είναι ολοένα και πιο σημαντική από κάθε μέσο πνευματικού δήθεν ελέγχου. Μιλά εν ελευθερία, υπό την πληρέστερη θεολογική έννοια – μια ελευθερία σαν αυτή του Αποστόλου Παύλου, προς τον οποίο ο Χριστός λέει: “Η δύναμις μου εν ασθενεία τελειούται” (Β΄ Κορ. 12,9).»
Tιμής Ένεκεν, Παναγιώτατε, Χρόνια Πολλά να ζείτε!