10.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Η ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΟΑΚ ΓΙΑ ΤΟΝ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021, η Διαδικτυακή Επιστημονική Ημερίδα με θέμα το ρόλο της γυναίκας στον 21ο αιώνα, που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης, ο Δήμος Χανίων και ο Δήμος Πλατανιά. 
Στόχος της Ημερίδας ήταν ο από κοινού προβληματισμός γύρω από τη δυναμική παρουσία της γυναίκας στα σύγχρονα δρώμενα και κυρίως η κατανόηση της μέγιστης σημασίας του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ιδιαίτερα της προσφοράς της στην οικογένεια, ως επιστήμονος, στην κοινωνία και στον κόσμο μας γενικότερα. 
Την εκδήλωση χαιρέτισε η κα Σοφία Μαλανδράκη, Εκλεγμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Κρήτης, η οποία υπογράμμισε την ιδιότητα της γυναίκας ως επιστήμονος και τη μέγιστη συμβολή της, στην Επιστήμη, ενός τομέα που κατακτήθηκε δύσκολα εκ μέρους των γυναικών στην εποχή μας, αναφέροντας αντίστοιχα λαμπρά ιστορικά παραδείγματα γυναικών. 
Το ερώτημα των ημερών –πάντα κατά την κα Μαλανδράκη– είναι εάν αντικρίζουμε απλώς το πρόβλημα ή θέτουμε τις βάσεις για την επίλυσή του. Η κα Μαλανδράκη αφιέρωσε την Ημερίδα στην κάθε γυναίκα και όλως ιδιαιτέρως στην μητέρα της. 
Ακολούθως, η κα Γεωργία Μηλάκη, Περιφερειακή Σύμβουλος Κρήτης, Εντεταλμένη για θέματα Εθελοντισμού και Διασύνδεσης με Φορείς και Οργανώσεις της Περιφέρειας Κρήτης, στον Χαιρετισμό της, τόνισε πως είναι αναγκαίο να αντιμετωπίσουμε τα στερεότυπα που κυριαρχούν κατά των γυναικών, μέσα από τη στήριξη της Παιδείας και συνεχάρη τους φορείς για την πρωτοβουλία. 
Επίσης, χαιρετισμό απηύθυναν η κα Ελένη Ζερβουδάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Χανίων και Πρόεδρος του ΔΟΚΟΙΠΠ, η οποία παράλληλα μετέφερε τον Χαιρετισμό του Δημάρχου Χανίων, κ. Παναγιώτη Σημανδηράκη αποδίδοντας με εννοιολογική ανάλυση των λέξεων θηλυκού γένους (π.χ. γη, μάνα, γυναίκα κ.ά.), ενώ η κα Χρυσάνθη Μαραγκουδάκη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Προστασίας Δήμου Πλατανιά, ανέφερε πως οι γυναίκες παγκοσμίως οφείλουν να προσπαθούν να «κρατούν ψηλά» το γυναικείο αίτημα για την ισότητα, καθώς και ο 21ος αιώνας είναι ο αιώνας των γυναικών. 
Παρέμβαση έκανε η κα Ζέττα Μακρή, Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Αρμόδια για θέματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής, πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, η οποία εξήρε τον ρόλο της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης στα κοινωνικά δρώμενα. Η κα Μακρή τόνισε πως, «Για την κάθε γυναίκα όταν οι φωνές μας, είναι ενωμένες μπορούμε να κάνουμε τη διαφορά», αλλά και υπογράμμισε πως, «η εκάστοτε γυναίκα καθιστά ξεχωριστή την 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας». 
Κατά την κα Μακρή το όραμα της ισότητας θα πρέπει να επιτευχθεί και με αφορμή την επικαιρότητα, ενώ πρότεινε τη διεξαγωγή συνάντησης γυναικών για κατάθεση προβληματισμών και βιωμάτων μέσα από τη δημιουργία σχετικού ντοκιμαντέρ. 
Πρώτη ομιλήτρια ήταν η κα Μενεξία Τσουμπελή (Χημικός Μηχανικός, Vice President, North America Savory Business, Firmenich), η οποία μίλησε με θέμα: «Γυναίκα, επιστήμονας, μητέρα – τι θα συμβούλευα το νεώτερο εαυτό μου», αναπτύσσοντας τρία βασικά σημεία: α) να γνωρίζεις τι σε ξεχωρίζει και να μπορείς να το μεταβιβάζεις, β) να ισορροπείς στους διάφορους λόγους και στη μακροεικόνα και γ) η ιδέα του προσωπικού συμβουλίου θα βοηθήσει στον να αντιμετωπιστούν δυσκολίες και να δοθούν νέες λύσεις και ιδέες. 
Από την πλευρά της η δεύτερη ομιλήτρια κα Ειρήνη Ηλιάκη (Ιατρός Λοιμωξιολόγος, Cambridge Health Alliance, Instructor, Harvard Medical School), ανέλυσε το θέμα: «Οι μοντέρνες Ιθάκες τι σημαίνουν – από τη ματιά μιας γυναίκας, μητέρας, γιατρού», παρουσιάζοντας χαρακτηριστικά παραδείγματα μέσα από την ιατρική εμπειρία της, με ανθρώπους-θύματα –και ιδιαίτερα περιπτώσεις γυναικών– εξαιτίας διαφόρων ανισοτήτων. Η κα Ηλιάκη «άνοιξε και έκλεισε» ποιητικά την ομιλία της, με αναφορά στο παγκοσμίως γνωστό ποίημα «Ιθάκη» του Κωνσταντίνου Π. Καβάφη. 
Η Ημερίδα μεταδόθηκε από το διαδικτυακό κανάλι του Ιδρύματος στο YouTube, με συντονισμό της εκδήλωσης από την κα Αικατερίνη Καρκαλά, Επιστημονική Συνεργάτιδα της ΟΑΚ, η οποία και «έκλεισε» την εκδήλωση με την απαγγελία σχετικού ποιήματος του Μακαριστού Μητρ. Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου (Γαλανάκη) που αφορά τον σπουδαίο ρόλο των γυναικών, ενώ παράλληλος και ενδιάμεσος σχολιασμός πραγματοποιήθηκε από την κα Σοφία Μαλανδράκη. Ακολούθησε συζήτηση με κατάθεση προβληματισμών για την ενεργή συμμετοχή των γυναικών στην Κοινωνία των Πολιτών, αλλά και τρόπους συνέχισης αυτής της προσπάθειας.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ