13.7 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος στον «Ε.Κ.» για τα δέκα έτη ποιμαντορίας του

Του Θεόδωρου Καλμούκου / Εθνικός Κήρυξ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων Απόστολος, εκ των κορυφαίων ιεραρχών του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ομιλεί στον «Ε.Κ.» με αφορμή τη συμπλήρωση δέκα ετών ευδόκιμης ποιμαντορίας στην ιστορική Γεροντική Μητρόπολη Δέρκων. Γεννημένος στην Κωνσταντινούπολη έχει υπηρετήσει από διάφορες θέσεις στο Πατριαρχείο, αλλά και στην παλαίφατη Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Ο Μητροπολίτης Γέρων Δέρκων κ. Απόστολος είναι εκ των στενοτέρων και εμπίστων συνεργατών του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος του αναθέτει την Πατριαρχική Επιτροπεία όταν ταξιδεύει εκτός Τουρκίας, όπως είχε γίνει και πρόσφατα με την επίσκεψη του Πατριάρχη στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η συνέντευξη του Μητροπολίτη Δέρκων έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Σεβασμιώτατε, πώς αισθάνεστε με τη συμπλήρωση δεκαετούς ποιμαντορίας στην ιστορική Γεροντική Μητρόπολη Δέρκων;

Μητρ. Απόστολος: Aγαπητέ κ. Καλμούκο, ο Πανάγαθος Θεός εισηγήσει της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και ψήφων κανονικών γενομένων υπό της Αγίας και Ι. Συνόδου εξελέγην παμψηφεί στον τρίτο βαθμό της Αρχιερωσύνης το έτος 1995, υπό τον ψιλόν τίτλον Αγαθονικείας, Τιτουλάριος Μητροπολίτης. Το 2000 κατετάγην στους εν ενεργεία Ιεράρχας του Θρόνου υπό τον τίτλον Μοσχονησίων και από το 1995 έως το 2011 ανέλαβα σε δύσκολα χρόνια την πνευματική καθοδήγηση της εν Χάλκη Ι. Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδος, όπου επί 127 συναπτά έτη λειτούργησε το φυτώριον του εμψύχου υλικού του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ήτοι η περίπτυστος ιστορική Ιερά Θεολογική Σχολή. Εργάστηκα με όση δύναμη επ’ ωφελεία της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και της Χαλκίτιδος Σχολής, ώσπου η Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου με εξέλεξε παμψηφεί Μητροπολίτη στη Γεροντική και Ιστορική Μητρόπολη των Δέρκων. Κλήθηκα στην Αρχιερατική μου πορεία να σηκώσω το βάρος της ποιμαντορίας μίας Ιστορικής Μητροπόλεως, η οποία προστατεύει θα έλεγα την Πόλη και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, διότι βρίσκεται περιμετρικά των τειχών της Πόλεως. Τα 10 αυτά χρόνια που βρίσκομαι στον Θρόνο των Δέρκων όλοι μαζί, κλήρος και λαός, εργαζόμαστε, ώστε να κρατήσουμε εν ζωή, ό,τι παραλάβαμε από τους ενδόξους προγόνους μας. Όσο μου το επιτρέψει ο Θεός θα συνεχίσω, τουλάχιστον θα προσπαθώ να κρατήσω ανοιχτές τις εκκλησίες και τα κοιμητήρια ανοιχτά, έστω και με το λιγοστό ποίμνιο της περιφέρειάς μας. Αισθάνομαι μεγάλη χαρά, διότι κρατάμε όλοι μαζί, ως συγκυρηναίοι του Οικουμενικού μας Πατριάρχου, την Ελπίδα της Ρωμηοσύνης και το Φως του Φαναρίου αναμμένα. Είναι ένα συναίσθημα, που το ζει μόνο, όποιος ζει στην Πόλη.

«Ε.Κ.»: Οταν εισερχόσασταν στον ιερό κλήρο και στην υπηρεσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου είχατε σκεφθεί πως μια μέρα θα εκλεγόσασταν Μητροπολίτης Δέρκων;

Μητρ. Απόστολος: Οταν κάποιος έχει την επιθυμία να συμβάλλει στο έργο και να εισέλθει στο δυναμικό του Οικουμενικού Πατριαρχείου, δεν σκέφτεται το μέλλον. Κάθε χρόνος, κάθε μήνας, κάθε μέρα και κάθε λεπτό είναι διαφορετικό. Σκοπός του Κλήρου και του εργατικού δυναμικού στο Φανάρι είναι η εργασία, η υπακοή, ο σεβασμός προς το θεσμόν διά την προώθηση των αναφυέντων εκάστοτε θεμάτων της Μητρός Εκκλησίας. Η εργατικότητα, η τιμιότητα και η αφοσίωση, ως γνωστόν, ανταμείβεται προς δόξαν Θεού και όχι των ανθρώπων. Γι’ αυτό το λόγο είναι δύσκολο το έργο του Αρχιερέως. Στην Πόλη δεν σκέφτεσαι, ο χρόνος σταματά…

«Ε.Κ.»: Από πόσες ενορίες, παρεκκλήσια, Αγιάσματα, κοιμητηριακούς ναούς συγκροτείται σήμερα η Μητρόπολη;

Μητρ. Απόστολος: Κάποτε η Γεροντική Μητρόπολη των Δέρκων απαριθμούσε 41 χωριά, ισάριθμες εκκλησίες, κοιμητήρια και αγιάσματα και περιτείχιζε την Ιστορική Πόλη. Σήμερα, δυστυχώς, μετά τα ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος και την συρρίκνωση της Ρωμηοσύνης, η Μητρόπολη απαρτίζεται από 5 κοινότητες, τουτέστιν 5 εκκλησίες. 3 κοινότητες στην πλευρά του Βοσπόρου και 2 στην πλευρά της θάλασσας του Μαρμαρά. Η εκκλησιαστική έδρα είναι η Κοινότητα των Θεραπείων με τον Μητροπολιτικό Ναό της Αγίας Παρασκευής ενώ τα γραφεία της Μητροπόλεως βρίσκονται, άχρι καιρού, στην Κοινότητα του Μακροχωρίου, κοντά στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου. Στην πλευρά του Βοσπόρου βρίσκονται άλλες δύο κοινότητες, αυτή του Βαθυρρύακος με τον Ιερό Ναό της Αγίας Παρασκευής και αυτή του Γενή Μαχαλλέ Άνω Βοσπόρου με τον Ιερό Ναό του Γενεσίου του Τιμίου Προδρόμου. Στην πλευρά της θάλασσας του Μαρμαρά βρίσκεται άλλη μία κοινότητα, αυτή του Αγίου Στεφάνου με τον ομώνυμο Ιερό Ναό. Επίσης, στην περιφέρειά μας έχουμε 3 κοιμητήρια με ισάριθμους ναούς και 8 Αγιάσματα, τα οποία λειτουργούν συχνά.

«Ε.Κ.»: Τι σας ρωτούν οι νέοι και οι νέες σήμερα αναφορικά με την Ορθόδοξη Πίστη;

Μητρ. Απόστολος: Οι νέοι και οι νέες, σήμερα, αγχώνονται μήπως χάσουν την ταυτότητά τους, ως Χριστιανοί. Κύριο μέλημά τους είναι να πηγαίνουν τα παιδιά τους, αλλά και οι ίδιοι, σε σχολεία για να μάθουν την ελληνική γλώσσα, την παράδοση και να διαιωνίσουν τα ήθη και τα έθιμα της Ρωμηοσύνης. Εκτός από αυτό, προσπαθούν να έρχονται στους Ιερούς Ναούς μας, ώστε να συμμετέχουν «κοινοτικά» στην Θεία Ευχαριστία.

«Ε.Κ.»: Με τι επαγγέλματα ασχολούνται, ως επί το πλείστον, οι πιστοί που ανήκουν στις ενορίες της Μητρόπολης;

Μητρ. Απόστολος: Οι περισσότεροι των πιστών της επαρχίας μας, εργάζονται είτε στις κοινότητές μας ή σε κοινότητες της Πόλης, είτε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, είτε στον ιδιωτικό τομέα. Αλλοι ασχολούνται με το εμπόριο στις αγορές και άλλοι είναι εκπαιδευτικοί ή εργαζόμενοι στα σχολεία της Ομογένειας. Σκοπός μας είναι να μην μείνει κανένας πιστός χωρίς εργασία. Προσπαθούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα που ανακύπτουν κατά καιρούς.

«Ε.Κ.»: Ποια η γνώμη σας για την Ομογένεια της Αμερικής; Τι είμαστε εμείς για σας;

Μητρ. Απόστολος: Σίγουρα, η Ομογένεια της Αμερικής έχει πολλά κοινά σημεία με την Ομογένεια της Πόλης, διότι λειτουργούν με τον θεσμό των Κοινοτήτων. Η γλώσσα, ο πολιτισμός, η παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα είναι ο κοινός στόχος. Όμως, η Ομογένεια της Αμερικής είναι ελεύθερη να το εκφράσει με οποιοδήποτε τρόπο. Είστε άξιοι συγχαρητηρίων, διότι συγκεντρώνεστε ναι μεν σε κοινότητες, αλλά έχετε αρχηγό τον Χριστό και την Εκκλησία Του. Αυτό είναι το πιο σημαντικό. Όλα κινούνται γύρω από την Εκκλησία. Είχα επισκεφθεί την Αμερική για την 44η Κληρικολαϊκή συνέλευση της Βοστώνης το 2018 και έμεινα έκθαμβος. Μπορέσατε και χτίσατε μία δεύτερη Ελλάδα, η οποία είναι ζηλευτή ακόμα και σε αυτούς που μείνανε πίσω. Νομίζω, πως η Διασπορά του Ελληνισμού και της Χριστιανοσύνης στην Αμερική είναι το καύχημα του Οικουμενικού μας Πατριαρχείου. Είναι σημαντικό να μείνει, ως έχει, όλο αυτό το οποίο οργανώθηκε για την Πίστη μας και τον Ελληνισμό.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ