13.7 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

ΔΣΟ στην Σαουδική Αραβία: Κοινός στόχος η αλληλοκατανόηση χριστιανών και μουσουλμάνων

Ριάντ, 23 Σεπτεμβρίου 2021

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΣΕΪ́ΧΗ ΤΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗΣ ΛΙΓΚΑΣ:

Να διαψεύσουμε όσους μιλούν για σύγκρουση πολιτισμών!

«Μπορούμε να εργαστούμε από κοινού για να διαψεύσουμε στην πράξη όσους έχουν μιλήσει για πόλεμο πολιτισμών, αλλά και όσους θέλουν να εργαλειοποιήσουν την θρησκεία για να εξυπηρετήσουν ξεπερασμένα από την ιστορία μεγαλοϊδεατικά οράματα στην ευρύτερη περιφέρειά μας, υπονομεύοντας τη διεθνή τάξη». Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας (ΔΣΟ), Μέλος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος στην αντιφώνησή του στον Γενικό Γραμματέα της Παγκόσμιας Μουσουλμανικής Λίγκας (ΠΜΛ), Σεΐχη Δρ. Mohammad Alissa, κατά την επίσημη επίσκεψη της αντιπροσωπείας της ΔΣΟ στην έδρα της ΠΜΛ στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Μετά τη συνάντηση παρατέθηκε γεύμα εργασίας, στο οποίο παρακάθησαν επίσης οι πρέσβεις της Ελλάδος κ. Αλέξης Κωνσταντόπουλος και της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Κοζλόφ και ο σύμβουλος της ΔΣΟ Δρ Κώστας Μυγδάλης.
Ο σεΐχης Mohammad Alissa τόνισε κατά την υποδοχή της αντιπροσωπείας ότι «η ΔΣΟ παίζει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Η σχέση μας με την Ορθοδοξία είναι ισχυρότερη γιατί οι Ορθόδοξοι είναι οι γείτονες μας. Ιδιαίτερα για την Ελλάδα θέλω να πω ότι στην Αθήνα είναι οι αδελφοί μας, οι φίλοι μας, εκεί είναι ο πολιτισμός. Η ελληνική φιλοσοφία ωφέλησε πολύ τους μουσουλμάνους, οι οποίοι μετέφρασαν τα έργα των Ελλήνων φιλοσόφων και αυτά διαδόθηκαν τον 7ο και 8ομ.Χ. και ήταν περήφανοι οι μουσουλμάνοι γι’ αυτήν την φιλοσοφία. Έχω κι εγώ προσωπικά μελετήσει την ελληνική φιλοσοφία και ωφελήθηκα από την σοφία της. Πιστεύω ότι οι Έλληνες παρέδωσαν στον κόσμο τη σοφία της ηθικής φιλοσοφίας.
Η ΔΣΟ είναι ένας σημαντικός σύνδεσμος με τον Ορθόδοξο κόσμο και εμείς επιθυμούμε να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τους γείτονες και αδελφούς μας. Γιατί παραδόσεις και έθιμα είναι κοινά. Σεβόμαστε ιδιαίτερα τους Ορθοδόξους γιατί είναι οι γείτονές μας. Κι όπως γνωρίζετε στο αραβικό κόσμο η μία πόρτα είναι δίπλα στη άλλη. Ανέκαθεν στην ιστορία υπήρξε αλληλεγγύη μεταξύ Ορθοδόξων και Αράβων. Αισθανόμαστε ότι είμαστε ένα. Και αυτά είναι τα αισθήματα του αραβικού και γενικά του ισλαμικού κόσμου. Όταν συναντώ Ορθοδόξους συναντώ δικούς μου ανθρώπους γιατί υπάρχει μια ισχυρή ιστορική σχέση. Καλώς ήλθατε να ξέρετε ότι είμαστε μεταξύ οικείων».
Για τη δράση της ΠΜΛ ο σεΐχης Mohammad Alissa υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «συγκεντρώνει στους κόλπους της μουσουλμάνους διανοούμενους, θεολόγους και νέους. Έχουμε υπογράψει Μνημόνια Κατανόησης και με άλλες θρησκείες και δόγματα. Χαίρομαι ότι σύντομα, ελπίζω, θα μπορέσουμε να υπογράψουμε στην Αθήνα ένα Σύμφωνο Κατανόησης και με την ΔΣΟ και να προχωρήσουμε γοργά σε κοινές δράσεις».
Μάλιστα, ο σεΐχης Δρ. Mohammad Alissa πρότεινε τη δημιουργία ενός μουσείου κοινής ορθόδοξης και ισλαμικής κληρονομιάς ως δείγμα της διάθεσης σύσφιξης των σχέσεων και της συνεργασίας.

Μακραίωνες σχέσεις με αραβικό κόσμο
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην παρέμβασή του αναφέρθηκε στις δυνατότητες «εμβάθυνσης των σχέσεών μας που μπορεί να οδηγήσει σε καρποφόρα συνεργασία. Μια συνεργασία η οποία μπορεί να βαδίσει ως συνέχεια των μακραίωνων σχέσεων που έχουν κληροδοτηθεί από την συνύπαρξη του Ορθοδόξου κόσμου με τον αραβικό ισλαμικό. Η γεωγραφική μας γειτνίαση συνέβαλε επίσης και στον αλληλοεπηρεασμό των πολιτισμών μας. Και πρέπει σήμερα να στραφούμε προς το παρελθόν και να αναδείξουμε ακριβώς εκείνες τις στιγμές της γόνιμης συνεργασίας. Ως Έλληνας δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον καταλυτικό ρόλο των Αράβων διανοουμένων, όπως ο Αβικέννας και ο Αβερρόης, που υπηρέτησαν με σοφία και σεβασμό την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και εν γένει τα αρχαία ελληνικά γράμματα, συμβάλλοντας στην κληροδότησή τους στον σύγχρονο κόσμο.
Θέλω, λοιπόν, να πιστεύω ότι η εκκίνηση μιας κοινής συμπόρευσης που επιχειρούμε σήμερα, με την πλούσια προϊστορία της πολιτισμικής μας αλληλεπίδρασης, με στόχο την εξάλειψη των προκαταλήψεων, του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, και ταυτόχρονα την ενίσχυση της αλληλοκατανόησης, του αλληλοσεβασμού και της αλληλεγγύης, συνιστά αχτίδα ελπίδας για έναν καλύτερο κόσμο.
Οι δύο μεγάλοι οργανισμοί μας η ΠΜΛ και η ΔΣΟ, κοσμικοί φορείς δύο μεγάλων θρησκειών, όπως είναι το Ισλάμ και η Ορθοδοξία, δείχνουν τον δρόμο για το κοινό μας αύριο. Γιατί σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία, μέρα με την ημέρα, και όπου η τεχνολογία κάνει τον πλανήτη μας να φαντάζει υπερβολικά μικρός, είναι πολλά τα προβλήματα που ακόμη μας ταλανίζουν. Αναφέρω για παράδειγμα τις παγκόσμιες ανισότητες, την κλιματική αλλαγή, τα μεταναστευτικά ρεύματα, την αναταραχή σε πολλά σημεία του πλανήτη, μεταξύ αυτών στην Μέση Ανατολή αλλά και στη βόρεια Αφρική, στην Λιβύη, το πρόβλημα της τρομοκρατίας.
Σε αυτά και σε πολλά άλλα ακόμη ζητήματα, με σημαντικότερο τον παραμερισμό των προκαταλήψεων, είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να βρούμε κοινούς τόπους, να καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα, να προχωρήσουμε σε κοινές δράσεις, σεβόμενοι ταυτόχρονα ο ένας την ταυτότητα του άλλου».
Οι δυο αντιπροσωπείες συμφώνησαν το επόμενο διάστημα να υπογράφει στην Αθήνα Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της ΔΣΟ και της ΠΜΛ.

Διερμηνέας της ΔΣΟ ήταν ο Roni Bou Saba, Λιβανέζος θεολόγος, φιλόλογος, μεταφραστής, δάσκαλος της Αραβικής γλώσσας και υπ. Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.

ΜΑΧΙΜΟΣ 2
ΜΑΧΙΜΟΣ 3
ΜΑΧΙΜΟΣ 4
ΜΑΧΙΜΟΣ 6
ΜΑΧΙΜΟΣ 7

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ