15.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

Οι φλόγες της καταστροφής και η φλόγα της πίστης

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς,

Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης

Στον ιστορικό Ιερό Ναό Μιχαήλ Αρχαγγέλου (Ροτόντα Επισκοπής Κισάμου, 6ος αιώνας), έλαβαν χώρα δύο ξεχωριστά γεγονότα, με πολύ προβληματισμό και πολλά μηνύματα. Το πρώτο, η καθιερωμένη ευλογία των καρπών της γης, μετά την Ιερά Παράκληση, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου. Η πράξις αυτή της ευλογίας των καρπών της γης την πρώτη Κυριακή του Αυγούστου είναι μία συγκινητική πράξη ευλογίας και ευχαριστίας, κυρίως των κόπων του αγροτικού κόσμου που προσπαθεί να επιβιώσει δαμάζοντας τα άγρια στοιχεία της φύσης. Κι εμείς, ως Εκκλησία, κλήρος και λαός, ανταποδίδουμε με την αγάπη μας και με σεβασμό για την αξιοσύνη αυτών των ανθρώπων. Δυστυχώς, όμως, στις ημέρες μας ο κόπος αυτός καίγεται. Μερικές σπίθες αρκούν για να καταστρέψουν ό,τι κατάφερε να δημιουργήσει. Μερικές φλόγες αρκούν να ξεσηκώσουν ολόκληρη τη φύση, η οποία «συστενάζει και συνωδίνει» (Ρωμ., 8:19) για να τη μετατρέψουν από παράδεισο σε κόλαση. Συγκινητική η στιγμή κατά την οποία περνούσε πάνω από τη σύναξη των ανθρώπων ένα ελικόπτερο με τον κάδο γεμάτο για να σβήσει ό,τι απέμεινε από τις πυρκαγιές που δεν καίνε μόνο το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τις καρδιές μας. Χάνουμε οργανωμένα οικοσυστήματα με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον ίδιο τον άνθρωπο και τη φύση.

Θυμός, αγανάκτηση και απελπισία!  Άραγε, πόσους καύσωνες, πόσες πλημμύρες, πόσα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να αντέξει ο κόσμος μας; Κι εκεί αναδύεται ο άλλος άνθρωπος, ο άνθρωπος της αλληλεγγύης, που δεν μένει στον καναπέ του σπιτιού του. Ο κόσμος που θέλει να κάνει κάτι για τους πυρόπληκτους συνανθρώπους μας, ο κόσμος της προσφοράς των άλλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία λειτουργούν ως ιμάντας επιτάχυνσης αυτής της βούλησης. Αυτή είναι η πραγματική δικτύωση! Αυτή είναι η προσφορά της χαμένης κοινότητας, αυτός είναι ο άνθρωπος, έστω κι εάν επιμένουμε να ψάχνουμε τον μετάνθρωπο.

Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε στον δοκιμαζόμενο από τις φωτιές συνάνθρωπό μας. Οι καταστροφές είναι τεράστιες και στο φυσικό περιβάλλον, για το οποίο όλοι αγωνιζόμαστε ως συνυπεύθυνοι για την προστασία του και ιδιαιτέρως ο Οικουμενικός μας Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄. Σεβόμαστε την προσπάθεια όλων των συνανθρώπων μας που προσπαθούν να σώσουν ό,τι απέμεινε. Ασφαλώς και η ανθρώπινη ζωή είναι ανεκτίμητη και δεν συγκρίνεται με κανένα άλλο υλικό αγαθό, αλλά θα πρέπει πλέον να κατανοήσουμε ότι οι «καιροί άλλαξαν» και δεν μπορούμε να μένουμε αδιάφοροι απέναντι στην όποια κλιματική κρίση.

Μετά την Ιερά Παράκληση ακολούθησε η δεύτερη εκδήλωση με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και αναφορά στους Νεομάρτυρες και τον Άγιο Μελχισεδέκ, Εθνοϊερομάρτυρα, Επίσκοπο Κισάμου και Σελίνου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης και τους Δήμους Πλατανιά, Κισάμου και Καντάνου – Σελίνου. Πέρα από την υποδοχή της Ιερής Εικόνας Αγίων Νεομαρτύρων του Νομού Χανίων, συγκινητική και η υποδοχή του λάβαρου της Κρητικής Επανάστασης (αντίγραφο της σημαίας της Καγκελαρίας των Σφακίων) από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ρόδο», αλλά και η αποχώρησή του σιγοψιθυρίζοντας τον Εθνικό μας Ύμνο.

Το θέμα αυτής της εκδήλωσης επικεντρώθηκε σε μία άλλη φλόγα. Αυτή της πίστης που ξεπηδά «από τα κόκκαλα βγαλμένη των Ελλήνων τα ιερά», που ανασταίνει τους ανθρώπους, που τούς δίδει ελπίδα για να προχωρήσουν μπροστά. Η ομιλία του Χαράλαμπου Στεργιούλη, Δρος Φιλοσοφίας, Συγγραφέα, Διδάσκοντος του ΕΚΠΑ, με θέμα: «Νεομάρτυρες. Η δόξα της Ανατολικής Εκκλησίας», δεν άφησε κανένα αδιάφορο. Λόγος μεστός, ουσιαστικός, ελπιδοφόρος. Οι Νεομάρτυρες αποτελούν τη δόξα της Ανατολικής Εκκλησίας, όπως σημειώνεται στο Προοίμιο του «Νέου Μαρτυρολογίου». Ο Όσιος Νικόδημος ο Αγιορείτης, μαζί με τη θεοφόρο τριάδα των Πατέρων της Χίου, Μακαρίου Νοταρά, Ισιδώρου του Χίου και Αθανασίου του Παρίου, κατέγραψαν τα «Μαρτύρια» απλών Ελλήνων που αρνήθηκαν να «τουρκέψουν» ή «τούρκεψαν» και μετανόησαν, επανερχόμενοι στις τάξεις της ορθόδοξης Εκκλησίας. Τα παραδείγματα πολλά.

Το «Νέον Μαρτυρολόγιον» διακινήθηκε μεταξύ των υπόδουλων Ελλήνων με σκοπό την καλλιέργεια μαρτυρικού φρονήματος σε αρκετούς, κυρίως αρνησίχριστους, δηλαδή Χριστιανούς, οι οποίοι είχαν εξωμόσει και ασπαστεί το Ισλάμ. Οι Νεομάρτυρες αποτέλεσαν στην πραγματικότητα μία από τις πιθανές «απαντήσεις» στις προκλήσεις της οθωμανικής εξουσίας. Η δεκαπενταετής Ελένη από τη Σινώπη αρνήθηκε να υποταχθεί στις αισχρές επιθυμίες του πασά της πόλης· ο οσιομάρτυρας Δαμιανός μαρτύρησε, επειδή είχε κατανοήσει τη σημασία της διατήρησης της Κυριακής αργίας από τους σκλαβωμένους Χριστιανούς ως ένα βασικό στοιχείο εθνικής αφύπνισης· ο μοναχός Προκόπιος απαρνήθηκε τη ζωή του μοναχού και ασπαζόμενος το Ισλάμ, επιθύμησε να γευτεί τις ανέσεις του κοσμικού βίου. Όταν συνειδητοποίησε το λάθος του, ομολόγησε τον Χριστό και μαρτύρησε στη Σμύρνη· ο Μελχισεδέκ, Επίσκοπος Κισάμου, με τον ιεροδιάκονο Καλλίνικο, έπεσαν θύματα της εκδικητικής μανίας του τουρκικού όχλου. Εργαζόμενος για την ευόδωση της Επανάστασης στην Κρήτη ο μαρτυρικός Μελχισεδέκ πότισε το δένδρο της Ελευθερίας με την ίδια του τη ζωή, όπως και ο Καλλίνικος.

Όλοι γνωρίζουμε ποια φλόγα πρέπει να ακολουθήσουμε στη ζωή μας και ποια πρέπει να αποφύγουμε. Όλοι γνωρίζουμε ότι οι Νεομάρτυρες λαμπρύνουν με το βίο και το μαρτύριό τους την Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία. Η ιστορία μας είναι καταγεγραμμένη σε πλήθος ιστορικά κείμενα, αλλά ποτισμένη με τον αγώνα και την αγωνία για ένα καλύτερο και ελεύθερο αύριο. Ένα αύριο με σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τη νίκη απέναντι σε κάθε μορφή αδικίας, ακροτήτων, στιγματισμού, ιδεολογίας.

Ακολούθησαν Χαιρετισμοί από τους διοργανωτές, οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία της μνήμης, της ελευθερίας, της πίστης και της θυσίας. Ο λόγος του Σεβασμιωτάτου εξίσου γεμάτος μηνύματα. Αναφορές στους μεγάλους μας ποιητές Σεφέρη και Ελύτη επιβεβαίωσαν πόση σημασία έχει να γνωρίζουμε σωστά για να μπορούμε να κρίνουμε και σωστά! Η ανάγκη και η συγγραφή ενός νέου Θούριου, που αυτή τη φορά θα γραφεί στην ψυχή μας για να πάρουμε από τα αποκαΐδια της καταστροφής των πυρκαγιών τη μικρή εκείνη σπίθα που μπορεί να κάνει γενναίες επαναστάσεις με όπλο την αυτογνωσία, για τη μεγάλη «Επανάσταση των Συνειδήσεων»!

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο πρώην Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Βασίλειος Διγαλάκης, ο Βουλευτής Χανίων κ. Μανούσος Βολουδάκης, η Περιφερειακή Σύμβουλος Κρήτης, Εντεταλμένη για θέματα Υγείας, Παιδείας και Πολιτισμού στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και Πρόεδρος της νεοσύστατης Επιτροπής για τον «Εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821» στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων κα Σοφία Μαλανδράκη, κληρικοί, Ενοριακοί Σύλλογοι, εκπρόσωποι Φορέων και Πολιτιστικών Συλλόγων κ.ά.

Συγχαρητήρια επίσης και για την όλη οργάνωση, την οποία είχε η κα Ασπασία Λουπάκη, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Πλατανιά, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η κα Ζαχαρένια Σημανδηράκη, Ειδική Συνεργάτιδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ