10.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

ΠΑΓΚΡΗΤΙΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΔΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗΝ Ο.Α.Κ.

Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) 
Το Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2017, πραγματοποιήθηκε στην ΟΑΚ, το Παγκρήτιο Μαθητικό Συνέδριο για την οδική ασφάλεια, το οποίο διοργάνωσε η ΟΑΚ, με την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης και το Δήμο Πλατανιά. Το παρόν Συνέδριο έγινε στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μνήμης για τα θύματα Τροχαίων Δυστυχημάτων. 
Ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ο οποίος ήταν υπεύθυνος και για τον συντονισμό του Συνεδρίου, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, τόνισε πως «η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης έχει ως κύριο προορισμό της, να διευκολύνει τη συνάντηση του ανθρώπου με τον εαυτό του και με τον συνάνθρωπο, σε μία τίμια συζήτηση, δηλαδή στην από κοινού αναζήτηση της αλήθειας». Κατά τον κ. Ζορμπά, «η Κρήτη προσφέρει σήμερα και κάτι άλλο, χωρίς αμφιβολία χρήσιμο για το σημερινό παγκρήτιο μαθητικό συνέδριό μας: Προσφέρει, σε μικρογραφία, όλες τις όψεις εκείνου που ονομάζουμε “κρίση του πολιτισμού”». Για αυτούς τους λόγους, καλωσόρισε τους μαθητές που ήλθαν στην Ακαδημία «σε μία κοινή προσπάθεια για τον εντοπισμό πιθανών διεξόδων ως προς την αντιμετώπιση των τροχαίων δυστυχημάτων». Η απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στάθηκε αφορμή για την παρακάτω μαντινάδα «πολλά πρέπει να αλλάξουμε στους δρόμους π’ οδηγούμε, αλλά τσ’ φύσης την οργή πρέπει να σεβαστούμε». 
Στη συνέχεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Πρόεδρος της ΟΑΚ, στο Χαιρετισμό του επισήμανε πως «το παρόν Συνέδριο δεν αποτελεί ακόμη μία εκδήλωση ανάμεσα στις πολλές, αλλά φανερώνει την έμπρακτη αγωνία και το ενδιαφέρον της Εκκλησίας για τους νέους, καθώς με στοργή και αγάπη αγκαλιάζει τα όνειρα των νέων της Κρήτης», για τους οποίους «αισθανόμαστε όλοι υπερήφανοι» και στους οποίους «ανήκει το παρόν και το μέλλον της Κρήτης». Ο κ. Αμφιλόχιος παρότρυνε τους νέους, «Να σέβεστε το μεγάλο δώρο του Θεού που λέγεται ζωή. Την δική σας και των γύρω σας. Στο ταξίδι της ζωής ανοίξτε τα φτερά σας και πετάξτε….». Τους προέτρεψε, επίσης, «να μην απορρίψουν τις αξίες της ζωής να αγαπούν, να ονειρεύονται, να ερωτεύονται, να σέβονται το δώρο της ζωής», γιατί κατά τον ποιητή «με τον καιρό να ’ναι κόντρα, έχει τιμή σαν πετάς». 
Ο κ. Αμφιλόχιος ανέγνωσε, επίσης, απόσπασμα από την Ομιλία της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου Α΄ κατά την επίσκεψή του στο Πάρκο Τροχαίων Ατυχημάτων Νομού Χανίων «Χρήστος Πολέντας», στις 7 Οκτωβρίου 2009. Στην Ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης διαπιστώνει πως «τα τροχαία ατυχήματα, διά πολλούς και διαφόρους λόγους, τους οποίους δεν είναι του παρόντος να αναλύσωμεν ενταύθα, αυξάνονται καθημερινώς με γεωμετρικήν πρόοδον εις όλον τον κόσμον. Αι εκ τροχαίων ατυχημάτων απώλειαι εις ανθρωπίνας ζωάς ετησίως, εις όλον τον κόσμον, υπερβαίνουν τας αντιστοίχους ενός μεγάλου πολέμου, χωρίς να υπολογίσωμεν όσους καθίστανται διά βίου ανάπηροι. Από αυτό το πανανθρώπινον δράμα, το “σημείον των καιρών”, δεν εξαιρούνται, βεβαίως, ούτε τα Χανιά». Κατά τον κ. Βαρθολομαίο, είναι ανάγκη «να δίδεται ένα διαρκές και μεγαλόφωνον μάθημα εις τους ζώντας. Να υπομιμνήσκεται ότι η ανεύθυνος και απρόσεκτος οδήγησις φονεύει. Ότι η υπερβολική ταχύτης φονεύει. Ότι η επιθετική και ανταγωνιστική οδήγησις φονεύει. Ότι το αλκοόλ φονεύει. Ότι η μη τήρησις μετ’ ευλαβείας των κανόνων οδικής κυκλοφορίας φονεύει. Ότι η μη χρήσις των μέσων προφυλάξεως (ζώνης, κράνους κ.λπ.) φονεύει. Και ακόμη, ότι η αβελτηρία των υπευθύνων διά την ασφάλειαν των οδών εν σχέσει με την κακήν χάραξίν των, με την κατάστασιν του οδοστρώματος, με την ύπαρξιν νησίδων ασφαλείας, με την ορθήν και επαρκή σηματοδότησιν, φονεύει. Ότι η απουσία ανυστάκτου παρακολουθήσεως της συμπεριφοράς των οδηγών, επίσης φονεύει! Προήλθεν, επίσης, η πρωτοβουλία από την ανάγκην να ακουσθή η κραυγή: Προς Θεού, όχι άλλο αίμα εις την άσφαλτον! Είναι κρίμα! Είναι αμαρτία!». 
Ακολούθως, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, στο Χαιρετισμό του τόνισε πως το ζήτημα της οδικής ασφάλειας εξακολουθεί να ταλανίζει τους πολίτες. Η συχνότητα των τροχαίων –τόνισε ο κ. Αρναουτάκης– θα πρέπει να μας προβληματίζει ώστε να μην εφησυχάζουμε και διαβεβαίωσε πως η Περιφέρεια Κρήτης θα συνεχίσει να στηρίζει τους φορείς που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια. 
Στη συνέχεια, Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Ιωάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά, ο οποίος σημείωσε πως για την τραγική κατάσταση στους δρόμους ευθύνεται η προσωπική συμπεριφορά του κάθε πολίτη. Γι’ αυτό η κάθε συμπεριφορά που αλλάζει, γεννά μια νέα ελπίδα. 
Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος –ο οποίος παρακολούθησε όλες τις εργασίες των μαθητών– χαιρέτισε το Συνέδριο που, όπως υπογράμμισε, γίνεται για πρώτη φορά στην Κρήτη και εξέφρασε τη χαρά του για τη συνάντησή του με τα παιδιά και επαίνεσε την ΟΑΚ για το έργο που επιτελεί. Παράλληλα ο κ. Ειρηναίος τόνισε πως υπάρχει ανάγκη συνεργασίας και έκανε λόγο για την έννοια της συμπόρευσης, η οποία έχει τη δύναμη να αλλάξει το –έως τώρα– σκηνικό του θανάτου. 
Αμέσως μετά ακολούθησε η κεντρική Ομιλία από τον κ. Γεώργιο Ουρσουζίδη, Πρόεδρο της «Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής για την Οδική Ασφάλεια» της Βουλής των Ελλήνων. 
Ο κ. Ουρσουζίδης στην ομιλία του παρουσίασε υπό τη μορφή οπτικοακουστικού υλικού, αναλυτικά στατιστικά στοιχεία για την οδική κατάσταση στη χώρα μας, καθώς και το έργο της «Μόνιμης Ειδικής Επιτροπής της Βουλής για την Οδική Ασφάλεια». Ταυτοχρόνως, ο κ. Ουρσουζίσης έκανε λόγο για τις συνέπειες των τροχαίων και την οδύνη που αυτά προκαλούν στους οικείους των θυμάτων από τα τροχαία, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Κατά τον κ. Ουρσουζίδη σαφέστατα θα πρέπει να αυξηθεί η αστυνόμευση του οδικού δικτύου, αλλά κυρίως θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην πρόληψη και στην παιδεία καθώς, «η παιδεία οδικής ασφάλειας αναφέρεται στην ουσιαστική καλλιέργεια της προσωπικότητας του ατόμου και στον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς του». 
Στο τέλος της Ομιλίας του ο κ. Ουρσουζίδης ανέγνωσε το Μήνυμα του Α.Ε. Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλοπούλου, ο οποίος έθεσε υπό την αιγίδα του, το παραπάνω Πρώτο Παγκρήτιο Μαθητικό Συνέδριο για την οδική ασφάλεια και παρόλη την έντονη επιθυμία του, οι ακραίες καιρικές συνθήκες δεν του επέτρεψαν να παρευρεθεί στις εργασίες του Συνεδρίου. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε πως, «εκπληρώνω, κυριολεκτικώς, οφειλόμενο χρέος στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων μου κηρύσσοντας εδώ, στην έδρα της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, μέσω του χαιρετισμού μου αυτού την έναρξη των εργασιών του Παγκρήτιου Μαθητικού Συνεδρίου για την Οδική Ασφάλεια». Κατά τον κ. Παυλόπουλο, «πριν απ’ όλα το Συνέδριο αυτό αποτελεί ρηξικέλευθη πρωτοβουλία ανάδειξης μιάς πραγματικής μάστιγας που πλήττει, χρόνια, τώρα, την Πατρίδα μας, κυρίως δε τους νέους ανθρώπους, εκείνους οι οποίοι συνιστούν την ελπίδα του μέλλοντος για τον Λαό μας και το Έθνος μας: Της μάστιγας των τροχαίων δυστυχημάτων με θύματα κυρίως –όπως ήδη τόνισα– τους νέους ανθρώπους». 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε, επίσης, πως «οφείλω να εκπληρώσω και ένα άλλο χρέος: Ήτοι ν’ αποτίσω φόρο τιμής στο έργο της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης, η οποία το 2018 συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής, έχοντας αποκτήσει πια Πανελλήνια –και όχι μόνο– εμβέλεια με την δραστηριότητά της που οι πτυχές της αγγίζουν όλο το φάσμα των μεγάλων προβλημάτων της Κοινωνίας μας, άρα των μεγάλων προβλημάτων του Λαού και του Έθνους μας. Μέσα σ’ αυτό το πεδίο εντάσσεται και η συμβολή της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης στην διοργάνωση του Παγκρήτιου Μαθητικού Συνεδρίου για την οδική ασφάλεια, δηλαδή, κατ’ αποτέλεσμα, στο πεδίο του σεβασμού της αξίας του Ανθρώπου και της ανθρώπινης ζωής, ιδίως δε των νέων Ανθρώπων. Κάτι το οποίο βρίσκεται άλλωστε στην “καρδιά” της Χριστιανικής Διδασκαλίας κατά το “Αγαπάτε Αλλήλους”, ιδίως δε κατά το “Αγαπήσεις τον πλησίον σου ως σεαυτόν”». 
Κλείνοντας τον Χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Με αυτές τις σκέψεις σας παρακαλώ να δεχθείτε τόσο τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια για την όλη αποστολή της Ορθόδοξης Ακαδημίας Κρήτης αλλά και για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία, όσο και την διαβεβαίωσή μου ότι έχετε την αμέριστη συμπαράσταση της Προεδρίας της Δημοκρατίας ως προς την εκπλήρωση της αποστολής αυτής». Αξίζει δε να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κήρυξε το παρόν Σχολικό Έτος 2017-2018 ως «Έτος Οδικής Ασφάλειας». 
Ακολούθησε η Παρουσίαση Εργασιών των Μαθητών με συντονισμό της Επιστημονικής Συνεργάτιδος της ΟΑΚ, Δρ Μαρίας Χατζηαποστόλου. Οι Αντιπροσωπείες των σχολείων ήταν από τους Νομό Λασιθίου (1ο ΓΕΛ Αγίου Νικολάου, 2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας), Νομό Ηρακλείου (ΓΕΛ Νέας Αλικαρνασσού, Πειραματικό ΓΕΛ), Νομό Ρεθύμνης (ΓΕΛ Ατσιπόπουλου Πειραματικό ΓΕΛ), Νομό Χανίων (ΓΕΛ Κισάμου, ΓΕΛ Κολυμπαρίου, Πατριαρχική Σχολή Κρήτης- Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο). 
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των εργασιών, οι μαθητές προχώρησαν στη σύνταξη και την ανάγνωση της Πρώτης Διακήρυξης για τη Ζωή ενώπιον των επισήμων και των Αρχών του τόπου, υποσχόμενοι πως αυτή θα αποτελέσει αφορμή για μια νέα αρχή, που θα οδηγήσει στην πολυπόθητη αλλαγή της νοοτροπίας μας και στην υπεράσπιση της ζωής. 
Η Ορθόδοξος Ακαδημία παρείχε πλούσια φιλοξενία σε όλους τους συμμετέχοντες. Παρόντες, εκτός του Σεβ. Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και οι Σεβ. Μητροπολίτες Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, Βουλευτές, Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, Στρατηγοί, Δ/ντές Εκπαίδευσης, Εκπρόσωποι Αρχών και Φορέων, Εκπαιδευτικοί και γονείς των παιδιών. Στο τέλος ο Επίσκοπος μοίρασε σε όλους τους μετέχοντες μπρελόκ με αναπαράσταση της Θεοτόκου και του Αγίου Χριστοφόρου. 
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗ ΖΩΗ 
Η «Διακήρυξη για τη Ζωή» έχει ως κεντρικό πυρήνα προβληματισμού την κρίση του πολιτισμού μας, στην ουσία την κρίση των αξιών. Είναι όλως ενδιαφέρον ότι στο παρόν Συνέδριο τονίσθηκε η χριστιανική διάσταση του Πολιτισμού, τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όσο και από τους ίδιους τους μαθητές. 
Το κείμενο της «Διακήρυξης για τη Ζωή» ξεκινά με τη ρήση του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, «Πάντα μοι ἔξεστιν ἀλλ᾿ οὐ πάντα συμφέρει˙ πάντα μοι ἔξεστιν ἀλλ᾿ οὐκ ἐγὼ ἐξουσιασθήσομαι ὑπό τινος», δηλαδή «όλα μου επιτρέπεται να τα κάνω, μας λέγει ο Απόστολος των Εθνών Παύλος, αλλά δεν είναι συμφέρον να τα πράττω όλα. Όλα μου επιτρέπονται, αλλά εγώ δεν θα εξουσιασθώ και δεν θα υποδουλωθώ σε τίποτα που να προσβάλλει την αξιοπρέπειά μου και να απειλεί τη ζωή μου».
Ευχαριστίες εκφράζονται επίσης προς το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων για τη χορήγηση της εκπαιδευτικής αδείας (υπ’ αριθ. Φ15.1/168121/Δ2/9-10-17), την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κρήτης, το Δήμο Πλατανιά για τη συνεργασία στην πραγματοποίηση της παρούσης εκδήλωσης, αλλά και στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης που συμπληρώνει μισό αιώνα ζωής (1968-2018) και συνεχίζει να διακονεί κάθε άνθρωπο χωρίς διακρίσεις. 
Έμφαση δίδεται στο σεβασμό του ανθρωπίνου προσώπου, στον αγώνα της αξιοπρέπειας και της ελευθερίας του ανθρώπου πέρα από διακρίσεις, αλλά και καταχρήσεις, αλλά και στην απόρριψη του θανάτου που προέρχεται από τα τροχαία και τα επακόλουθά του, καθώς το κείμενο αποτελεί μια μεγάλη κατάφαση στη ζωή. Κατά τη Διακήρυξη, «με τη δύναμη που μας χάρισε το παρόν βήμα του διαλόγου, η πίστη στις πανανθρώπινες αξίες, η “Πρόσωπον προς Πρόσωπον” κοινωνία, οι αξίες που υπηρετούμε ως άνθρωποι και ο ειλικρινής διάλογος μεταξύ μας, θεωρούμε καθήκον μας να διακηρύξουμε με την παρούσα συνάντησή μας και να ενώσουμε τις φωνές μας, πως το παρόν Συνέδριο δεν έχει την πρόθεση να καταδικάσει, αλλά να προβληματίσει, να ευαισθητοποιήσει και να αφυπνίσει πάνω στο φλέγον ζήτημα των τροχαίων, ένα ζήτημα ζωής και θανάτου». Για αυτούς τους λόγους «πιστεύουμε ότι το πρόβλημα των τροχαίων ατυχημάτων είναι πρωτίστως πρόβλημα έλλειψης παιδείας, που σχετίζεται τόσο με τη συμπεριφορά μας, όσο και με την ευρύτερη αντίληψή μας για τον κόσμο και τη ζωή». Γι’ αυτό «η λύση δεν βρίσκεται ούτε στα υψηλά πρόστιμα, ούτε στις αυστηρές ποινές, αλλά στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τη ζωή και το συνάνθρωπο, διότι όπως διαβάζουμε στο κατά Μάρκον Ευαγγέλιον, κεφάλαιο 12, στίχος 33: “και το αγαπάν τον πλησίον ως εαυτόν πλείόν εστι πάντων των ολοκαυτωμάτων και των θυσιών”, δηλαδή “το να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου, είναι το σπουδαιότερο από όλα τα δώρα στο Θεό και τις θυσίες”».
Το κείμενο της Διακήρυξης ολοκληρώνεται με έκκληση στην ελληνική Πολιτεία, στα Κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στους Διεθνείς Οργανισμούς (π.χ. ΟΗΕ), στους επίσημους φορείς και σε κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως, ώστε να εργαστούμε μαζί και να αγωνιστούμε για την πολυπόθητη αλλαγή συμπεριφοράς και νοοτροπίας και την υπεράσπιση του δικαιώματος στη ζωή, ενάντια στο θάνατο από τα τροχαία. 
Η «Διακήρυξη για τη Ζωή» στέλνει δυνατά το Μήνυμα: «Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΠΡΩΤΗ – Η ΖΩΗ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥΤΙΜΗ. Προτεραιότητα στη Ζωή!».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ