Του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου κ. Νικάνδρου
Η παρουσία μας στη Νέα Ζηλανδία επ’ ευκαιρία της ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτου Νέας Ζηλανδίας κ. Μύρωνος, μας έδωσε την ευκαιρία να θαυμάσουμε τις φυσικές ομορφιές της χώρας αλλά και να αποκτήσουμε πνευματικές εμπειρίες από την παρουσία της ιεραποστολικής Μητροπόλεως Νέας Ζηλανδίας.
Για να μην μακρυγορήσω, αναφερόμενος στα ιστορικά γεγονότα της ιδρύσεως της Μητροπόλεως και των διατελεσάντων Μητροπολιτών, θα ήθελα να αναφερθώ με σεβασμό και θαυμασμό πολύ εις τον γνωστό σε όλους πρ. Μητροπολίτη Νέας Ζηλανδίας και νυν Μητροπολίτη Γάνου και Χώρας κ. Αμφιλόχιον, ο οποίος εποίμανε την ιεραποστολική Μητρόπολη Νέας Ζηλανδίας από το έτος 2005 έως και τον Ιούλιο 2018.
Τον Σεβασμιώτατο είχαμε την ευλογία να τον γνωρίσουμε από την παρουσία του στις Επισκοπικές συνελεύσεις, οι οποίες εγίνοντο στο Σίδνεϊ υπό την προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Στυλιανού. Η κλονισμένη υγεία του εμφανής, αλλά η δύναμη της θελήσεώς του δυνατή. Ολιγόλογος στις συνεδριάσεις αλλά η παρουσία του αγιοπατερική.
Αρκετές φορές ήλθε στην Αδελαΐδα ελειτούργησε, εκήρυξε και μας μίλησε για την ιεραποστολή που τελούσε στη Νέα Ζηλανδία.
Έμεινα κατάπληκτος και εγώ και οι συνοδοί μου π. Διογένης Πατσούρης και π. Μιχαήλ Ψαρομμάτης όταν στην τελετή της ενθρονίσεως του νέου Μητροπολίτου είδαμε ιερείς και ιερομόναχους να πλαισιώνουν τον νέον ποιμενάρχη τους. Ο Σεβασμιώτατος Αμφιλόχιος όταν ενθρονίστηκε το 2005 βρήκε έναν ιερέα και φεύγοντας άφησε 6 ιερείς. Δικαίως ο νέος Μητροπολίτης που αναφέρθηκε στο έργο των προκατόχων του, εμνήσθη και της ιεραποστολικής καρποφόρου ποιμαντορίας του Σεβ. Αμφιλοχίου.
Την Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018 επισκεφθήκαμε την νεοσύστατη Ιερά Μονή των Αγίων Αρχαγγέλων στην ωραιοτάτη περιοχή Levin. Μας υποδέχθηκε ο επιστάτης εφημέριος της Μονής πανοσιολογιότατος π. Μελέτιος. Ο π. Μελέτιος, σερβικής καταγωγής, φοιτητής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Βελιγραδίου, προφανώς βαπτισμένος χριστιανός, αλλά λόγω της πολιτικής τότε καταστάσεως δεν εγνώριζε πολλά για την ορθόδοξη πίστη του. Κατ’ ευλογημένη συγκυρία ηγήθηκε μιας μικράς ομάδος δεκαπέντε αγοριών για κατασκηνωτική περίοδο στη Ρόδο. Ευκαιρία, όπως μας έλεγε για «αναψυχή, πράσινο, μπάνιο και ξεκούραση». Όμως η πρόνοια του Θεού τον εκάλεσε να γνωρίσει περισσότερο την Ορθοδοξία, γνωρίζοντας τον ιεραπόστολο π. Αμφιλόχιο Τσούκο, ηγούμενο της Ιεράς Μονής Παναγίας στο Θάρρι της Ρόδου. Εκάρη μοναχός υπό του γέροντος π. Αμφιλοχίου και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος από το Μητροπολίτη Ρόδου κ. Κύριλλον. Στο μοναστήρι παρέμεινε επί δέκα έτη και εν συνεχεία ηκολούθησε το Σεβασμιώτατο Γέροντά του εις τη Νέα Ζηλανδία. Διακονεί σε ενορίες στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας Γουέλλινγκτον, αλλά έχει και τη μέριμνα στα ιεραποστολικά κέντρα των νήσων Φιτζί, Τόγκα και Σαμόα. Μια νέα ιεραποστολική διακονία δια την οποία θα αναφερθούμε εις το δεύτερο μέρος.