10.4 C
Athens
Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου, 2024

ΤΑ ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ ΤΟΥ ΝΑΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΤΟΥ ΛΕΠΡΟΥ ΣΤΗΝ ΚΙΣΑΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ (ΦΩΤΟ)

Με λαμπρότητα και κάθε επισημότητα τελέστηκαν σήμερα το δειλινό, Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2018, τα Θυρανοίξια στον Ιερό Ναό του νέου Οσίου Νικηφόρου του λεπρού στο Σηρικάρι Κισάμου, με την παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου Βαρθολομαίου και του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. 
Οι πιστοί κατέκλυσαν κατά χιλιάδες τον περίβολο του Ιερού Ναού από νωρίς το μεσημέρι, καταφθάνοντας στο Σηρικάρι από όλες τις γωνιές της Κρήτης. 
Στην τελετή παρέστησαν και ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης Ειρηναίος και πολλοί Αρχιερείς ως και εκπρόσωποι Εκκλησιών, αλλά και το σύνολο των τοπικών και περιφερειακών αρχών.

Ο «ΠΡΑΣΙΝΟΣ» ΝΑΟΣ 
Η ενεργειακή αυτονόμηση του ναού, πρωτοβουλία της τοπικής Εκκλησίας (Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου), εντάσσεται πλήρως στην ανάληψη περιβαλλοντικών πρωτοβουλιών από το Οικουμενικό Πατριαρχείο για την ευαισθητοποίηση όλων στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για εγκατάσταση και λειτουργία ενός συστήματος συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 12,94kW αποτελούμενο από φωτοβολταϊκά, ηλεκτρικούς συσσωρευτές (μπαταρίες) και ενός μικρού συμβατικού ηλεκτροπαραγωγού ζεύγους (Η/Ζ) για εφεδρεία. Το υβριδικό αυτό σύστημα θα υποστηρίζει πλήρως την αυτόνομη λειτουργία του ναού και θα συνοδεύεται από τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας του υφιστάμενου εξοπλισμού, καθώς και τεχνολογίες απομακρυσμένης παρακολούθησης και ελέγχου της εγκατάστασης (Micro SCADA). 
Για την επιτυχή υλοποίηση του υβριδικού σταθμού συνεργάστηκαν με τη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου οι εταιρείες NARADA Co (δωρεά μπαταριών) και EDF EN HELLAS A.E. (δωρεά φωτοβολταϊκών συστημάτων). Η εγκατάσταση και ο συντονισμός για τη λειτουργία του συστήματος έγινε από τις εταιρείες ΗΛΙΟΑΙΟΛΙΣ Ε.Ε. και GEOMETRIS Ltd. 
Τέλος, το Εργαστήριο “Φωτοβολταϊκών και Ενεργειακών Συστημάτων” του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΤΕΙ Κρήτης θα επιβλέπει τη λειτουργία του υβριδικού αυτού συστήματος, καθώς θα είναι σημαντική η συμβολή της συγκεκριμένης εγκατάστασης σε ερευνητικούς σκοπούς, όπως για την ανάπτυξη και εφαρμογή προηγμένου υπολογιστικού εργαλείου προσομοίωσης για μικροδίκτυα και για την περαιτέρω ανάπτυξη και διάδοση ολοκληρωμένων λύσεων ενεργειακής αποθήκευσης με συσσωρευτές. Επίσης θα αποτελέσει κέντρο προβληματισμού και εκπαίδευσης για καθηγητές, φοιτητές και μαθητές, οι οποίοι ασχολούνται με τα προγράμματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ