11.1 C
Athens
Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024

Η ΑΥΤΟΚΕΦΑΛΙΑ ΤΗΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου 
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Ουκρανίας, υπογράμμισε με έμφαση κάτι πέρα από το κανονικό και κανονολογικό του πράγματος. Είπε ότι «είναι δικαίωμά της» και ότι το «δικαιούται» να λάβει την Αυτοκεφαλία. 
Ο Πατριάρχης έθεσε, δηλ., το όλο ζήτημα και στη βάση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που διαφεύγει εντελώς της προσοχής των άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Η Ρωσία δεν τα πάει καλά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, όπως και οι περισσότερες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες, οπότε το επιχείρημα του Πατριάρχου αποτελεί «ξένον άκουσμα»! 
Το θέμα προσλαμβάνει ιδιαίτατη σημασία, καθώς η Ουκρανία θεώρησε την Αυτοκεφαλία ως αποτίναξη του Ρωσικού ζυγού, κάτι ανάλογο, δηλαδή, με τις Εκκλησίες των Βαλκανίων, που θεωρούσαν την Αυτοκεφαλία αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής τους ταυτότητας, με την αποτίναξη του οθωμανικού ζυγού. 
Διαβάζουμε σε ανακοινώσεις Αυτοκεφάλων Εκκλησιών ότι αν δεν βρεθεί η λύση μεταξύ Μόσχας και Κωνσταντινουπόλεως, πρέπει να γίνει σύγκληση Πανορθοδόξου Συνόδου ή Σύναξη Προκαθημένων, κάτι που ζήτησε εξ’ αρχής και η Μόσχα. 
Όμως, το Οικουμενικό Πατριαρχείο δεν έχει κάποιο πρόβλημα με την Μόσχα. Η Μόσχα έχει με το Φανάρι. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης μνημονεύει κανονικά τον Μόσχας Κύριλλο στα Δίπτυχα. Ο Πατριάρχης Μόσχας έχει διακόψει την μνημόνευση του Οικουμενικού. Εκείνος έχει θέμα. 
Το Φανάρι έκανε αυτό που έκανε πάντοτε σε σχέση με την Αυτοκεφαλία. Δεν έκανε κάτι διαφορετικό. Εάν η Ρωσική Εκκλησία θεωρεί ότι πλήττεται, ας βρει …αυτοάνοση λύση. 
Οι υπόλοιπες Αυτοκέφαλες Εκκλησίες καλό θα είναι να μην κάνουν τον «δάσκαλο» στο Φανάρι, απ’ όπου απέκτησαν την εκκλησιαστική τους υπόσταση. 
Eπανέρχομαι: Ήταν δικαίωμα της Ουκρανίας η Αυτοκεφαλία.
Η Μόσχα θέλει την Ουκρανία υπό την μπότα της. Παθαίνει αλλεργία, όχι στο άκουσμα, αλλά και στην ιδέα του δικαιώματος. 
Όμως το Φανάρι προπορεύεται. Όχι μόνο ως Πρωτόθρονη Εκκλησία της Ορθοδοξίας. Αλλ’ ως Εκκλησία που γεννά την ιστορία εν ελευθερία και αγάπη σε κάθε εποχή. 
Ας αφουγκραστούμε την φωνή του Πατριάρχη: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν στον πυρήνα της εκκλησιαστικής μαρτυρίας».

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ