16.5 C
Athens
Κυριακή, 10 Νοεμβρίου, 2024

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Νικήτας μιλά στον «Ε.Κ.» από την «πόλη φάντασμα» για την κατάσταση στη Βρετανία

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων με τον Οικουμενικό Πατριάρχη
Φωτογραφία: Νικόλαος Μαγγίνας

Του Θεοδώρου Καλμούκου
15 Απριλίου, 2020

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μεγάλης Βρετανίας Νικήτας σε τηλεφωνική συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» για την πανδημία του κορωνοϊού χαρακτήρισε το Λονδίνο ως «πόλη φάντασμα». Τόνισε ότι «επικρατεί μια ατμόσφαιρα αβεβαιότητας, καθώς ουδείς γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί».

Είπε ακόμα, πως «μαζί με την αβεβαιότητα για το μέλλον, υπάρχει και μια ατμόσφαιρα φόβου και καχυποψίας. Οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν έξω, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται κυβερνήσεις και πρακτορεία ειδήσεων, οι νέοι φοβούνται ότι δεν θα υπάρχουν θέσεις εργασίας και μέλλον γι’ αυτούς».
Ο Αρχιεπίσκοπος Νικήτας είπε επίσης πως «μεταξύ των κρουσμάτων συγκαταλέγονται και δύο κληρικοί, οι οποίοι ωστόσο είναι σε καλή κατάσταση, δόξα τω Θεώ. Δεν είμαστε σίγουροι πόσοι πιστοί μας έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά οφείλω να επισημάνω ότι έχουμε και ανθρώπινες απώλειες μεταξύ του ποιμνίου μας».

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:


«Εθνικός Κήρυξ»: Σεβασμιώτατε είναι δυνατόν να περιγράψετε το κλίμα που επικρατεί στο Λονδίνο και γενικότερα στην Αγγλία με την επιδημία του κορωνοϊού;
Αρχ/πος Νικήτας: Η κατάσταση στο Λονδίνο και εν γένει στην Αγγλία είναι η ίδια με την κατάσταση που επικρατεί στα περισσότερα μεγάλα αστικά κέντρα. Συνηθίζω να χρησιμοποιώ την έκφραση «πόλη φάντασμα» για να περιγράψω τα τεκταινόμενα. Επικρατεί μια ατμόσφαιρα αβεβαιότητας, καθώς ουδείς γνωρίζει τι πρόκειται να συμβεί. Εκκλησίες και σχολεία παραμένουν κλειστά, επιχειρήσεις και καταστήματα έχουν τα ρολά κατεβασμένα, άνθρωποι στοιχίζονται σε τεράστιες ουρές έξω από τράπεζες, σούπερ μάρκετ και άλλους χώρους. Μαζί με την αβεβαιότητα για το μέλλον, υπάρχει και μια ατμόσφαιρα φόβου και καχυποψίας. Οι άνθρωποι φοβούνται να βγουν έξω, οι πολίτες δεν εμπιστεύονται κυβερνήσεις και πρακτορεία ειδήσεων, οι νέοι φοβούνται ότι δεν θα υπάρχουν θέσεις εργασίας και μέλλον γι’ αυτούς. Σε όλους αυτούς τους ανθρώπους, προσπαθούμε να προσφέρουμε την ελπίδα, τον Ιησού Χριστό.
«Ε.Κ.»: Υπάρχουν κρούσματα ανάμεσα στους πιστούς των ενοριών της Αρχιεπισκοπής ή ακόμα και σε ιερείς;

Αρχ/πος Νικήτας: Ναι, έχουμε κρούσματα, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και δύο κληρικοί, οι οποίοι ωστόσο είναι σε καλή κατάσταση, δόξα τω Θεώ. Δεν είμαστε σίγουροι πόσοι πιστοί μας έχουν μολυνθεί από τον ιό, αλλά οφείλω να επισημάνω ότι έχουμε και ανθρώπινες απώλειες μεταξύ του ποιμνίου μας. Εχετε παρακαλώ κατά νου ότι η Αρχιεπισκοπή μας ποιμαίνει πάνω από μισό εκατομμύριο πιστών. Η πλέον αξιομνημόνευτη περίπτωση, ωστόσο, είναι αυτή ενός ιατρού, ο οποίος, νοσηλευόμενος με τον ιό, ήρθε σε επικοινωνία με ιερέα μας και του ζήτησε να λάβει τη Θεία Κοινωνία. Ξεχωρίζω αυτή την περίπτωση, καθώς συνιστά μαρτυρία πίστης και ελπίδας. Ο ιατρός, ο ιατρικός λειτουργός, είναι ταυτόχρονα και ένας άνθρωπος που πιστεύει και στρέφει το βλέμμα του προς τον Χριστό, την μόνη απάντηση σε όλα τα προβλήματα του κόσμου. 
«Ε.Κ.»: Είχατε πρόσφατα τηλεδιάσκεψη με τους Θρησκευτικούς Ηγέτες της Αγγλίας. Ποια τα βασικά σημεία και συμπεράσματα; 
Αρχ/πος Νικήτας: Το πλέον σημαντικό αποτέλεσμα της τηλεδιάσκεψης αυτής υπήρξε το γεγονός ότι εκπέμψαμε μήνυμα ελπίδας προς όλους τους ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι άνθρωποι φαίνεται ότι χάνουν την ελπίδα τους και καθήκον δικό μας είναι να δώσουμε θάρρος στους ανθρώπους. Υπάρχουν άνθρωποι που υποφέρουν από κατάθλιψη λόγω της απομόνωσης και οφείλουμε να τους βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν και να ξεπεράσουν την οδυνηρή αυτή κατάσταση. Οι άλλοι ηγέτες συμμερίστηκαν την ανησυχία μου για την ανάγκη στήριξης και των κληρικών μας, οι οποίοι υφίστανται πίεση μεγάλη, καθώς καλούνται να χειριστούν ζέοντα προβλήματα και ζητήματα του ποιμνίου τους.
Επιπλέον ανταλλάξαμε πληροφορίες περί των διαθεσίμων πόρων για τη σίτιση και στέγαση των αστέγων. Επί παραδείγματι, διανέμουμε δέματα τροφίμων μέσω τριών σημείων διανομής. Παράλληλα, εργαζόμαστε από κοινού προκειμένου να υπαχθούμε στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης προς κάλυψη βασικών μας αναγκών. Η ισχύς εν τη ενώσει. 
«Ε.Κ.»: Πώς αντιμετωπίζει την πανδημία ο βρετανικός λαός; 
Αρχ/πος Νικήτας: Θεωρώ ότι η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών ακολουθεί τις κυβερνητικές οδηγίες. Ακούμε να επαναλαμβάνεται διαρκώς το σύνθημα «Μείνετε Σπίτι – Προστατέψτε το NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας) – Σώστε Ζωές». Οι δρόμοι είναι άδειοι, όπως και οι καρδιές πολλών. Αλλά, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες, οφείλουμε να δούμε τι μπορούμε να διδαχθούμε. Για παράδειγμα, οι οικογένειες έρχονται πιο κοντά και αναπτύσσουν δυνατότερους δεσμούς, ιδιαίτερα οι γονείς με τα παιδιά τους.
Εν μέσω αυτών των έκτακτων περιστάσεων, βλέπουμε το χειρότερο και το καλύτερο στην ανθρωπότητα. Δεν θα ήθελα να μιλήσω για τις σκοτεινές πλευρές της πανδημίας. Αλλά, έχω δει νέους ανθρώπους να παραδίδουν φαγητό σε ανθρώπους υπέργηρους και απομονωμένους. Εχω δει ανθρώπους να καθαρίζουν τους δρόμους και τα πεζοδρόμια. Εχω ακούσει για ανθρώπους που προσφέρουν τους μισθούς τους. Και, εντός ολίγων ωρών, εκατοντάδες χιλιάδες εθελοντών εκδήλωσαν ζωηρό ενδιαφέρον να βοηθήσουν σε νοσοκομεία, κέντρα υγείας και αλλού. Τι άλλο θα μπορούσαμε να ζητήσουμε αυτές τις δύσκολες ώρες;

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ