Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της «Τριλογίας Ιδεών», η οποία είναι αφιερωμένη στη μνήμη και στο έργο του οικουμενικού Μίκη Θεοδωράκη, παρουσιάστηκε την Κυριακή, 29 Ιουνίου τ.έ., στο 4ο Φεστιβάλ Βιβλίου Χανίων, η έκδοση του νέου βιβλίου, με τίτλο «Πολίτης – Πολιτισμός – Πολιτική», εκδ. Ακρίτας (2025), το οποίο περιλαμβάνει τα πρακτικά του Συνεδρίου «Σοσιαλισμός και Πολιτισμός (1977) καθώς και «Μαρξισμός και Ορθοδοξία» (1987) στην Ορθόδοξο Ακαδημία Κρήτης.
Ο Πρόεδρος του ‘’Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη’’ Γιώργος Αγοραστάκης αναφέρθηκε στην πολύπλευρη και πολυσύνθετη προσωπικότητα του Μίκη Θεοδωράκη και τόνισε ότι «είναι πιο γνωστός -άγνωστος Έλληνας καθώς η προσωπικότητα του επισκιάστηκε από τον καλλιτέχνη. Η πλευρά του στοχαστή είναι μια εξίσου ισχυρή πλευρά με τον καλλιτέχνη που είναι παντελώς άγνωστη και χρέος μας και υποχρέωση είναι να την φωτίσουμε».

Ο Ηρακλής Μοσκώφ Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Στο βιβλίο παρουσιάζονται ζητήματα της δεκαετίας του 1970 και του 1980, όπως ο διάλογος ανάμεσα στην Ορθοδοξία και τα ιδεολογικά ρεύματα της εποχής. Μεταξύ των συμμετεχόντων σε αυτόν τον διάλογο υπήρξε και ο πατέρας μου, Κωστής Μοσκώφ, δύο κείμενα του οποίου περιλαμβάνονται στο βιβλίο. Ο ίδιος συνήθιζε να λέει με χιούμορ: «Ο διάλογος αυτός αντιμετωπίστηκε με ειρωνεία και χιούμορ την εποχή εκείνη». Σήμερα, ωστόσο, ο ίδιος διάλογος επιστρέφει — ουσιαστικός, επίκαιρος και βαθιά γόνιμος. Για εμένα προσωπικά, η παρουσία μου στην εκδήλωση είχε ιδιαίτερη σημασία: η δράση της ΟΑΚ αποτέλεσε το αντικείμενο της έρευνας της διδακτορικής μου διατριβής στο LSE, με την Ακαδημία να με φιλοξενεί για έναν μήνα στις πανέμορφες εγκαταστάσεις της, κατά την περίοδο της έρευνας. Τα συμπεράσματα αυτής της μελέτης επηρέασαν καθοριστικά τη μετέπειτα επιστημονική και επαγγελματική μου σταδιοδρομία. Η δράση της Ακαδημίας, και ιδιαίτερα του μακαριστού Μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη, αποτελεί ίσως το πιο πρωτοποριακό και εμπνευσμένο εκκλησιαστικό εγχείρημα στον χώρο των κοινωφελών δράσεων στην Κρήτη.
Με περισσότερα από 3.000 συνέδρια από την ίδρυσή της, η ΟΑΚ προωθεί τον διάλογο, τη γεφύρωση της θρησκείας με τις ιδεολογίες και τον πολιτισμό, συνδυάζοντας καινοτομία με κοινωφελείς πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται σε πραγματικές κοινωνικές ανάγκες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στο συλλογικό καλό».

Ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ, ο οποίος συντόνιζε την Εκδήλωση, αναφέρθηκε στη σχέση μεταξύ του μακαριστού Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη και του Μίκη Θεοδωράκη αναφέροντας «αν και φαινομενικά προέρχονταν από δύο διαφορετικούς χώρους, είναι ενδιαφέρουσα η διαστάυρωση των σκέψεών τους και η συναντίληψή τους τόσο για τη νέα κατάσταση που έτεινε τότε να παγιωθεί, όσο και για την ανάγκη μίας ‘’επανάστασης’’, πολιτισμικής για τον Μίκη Θεοδωράκη, ηθικής για τον κυρό Ειρηναίο και της ‘’εσχατολογικής χριστολογίας’’ του Μοσκώφ. Ένα από τα ισχυρότερα και αποτελεσματικότερα όπλα του ιμεριαλισμού – καπιταλισμού ήταν η υποταγή των μαζών στην κολοσσιαία μηχανή παραγωγής πνευματικο-καλλιτεχνικών υποπροϊόντων. Η βιομηχανία ης σκέψης και της Τέχνης κατόρθωνε είτε να ουδετεροποιεί τον πνευματικό κόσμο, και να τον αναγκάζει με διάφορους τρόπους να καταστεί αθέλητο ή συνειδητό όργανο στην επιχείρηση του πνευματικού και καλλιτεχνικού αποπροσανατολισμού των μαζών».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: ο Πρωτοσύγκελλος Παν. Αρχιμ. π. Αγαθάγγελος Κουμαρτζάκης της Ιεράς Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου, εκπρόσωπος του Σεβασμ. Μητρ. Κισάμου και Σελίνου Αμφιλοχίου, η Σέβη Βολουδάκη, Υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου και πλήθος κόσμου.






