19.3 C
Athens
Πέμπτη, 29 Μαΐου, 2025

Ειδήσεις από την Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας (27 Μαΐου 2025)

Ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας στον εορτασμό της 10ης επετείου της Ενορίας Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω Σύδνεϋ

Το Σάββατο, 24 Μαΐου, εορτάστηκε με λαμπρότητα, μέσα σε ατμόσφαιρα πνευματικής χαράς και συγκινήσεως, η 10η επέτειος της ιδρύσεως της Ενορίας Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω, στην περιοχή Banksia του Σύδνεϋ. Το επίσημο Δείπνο για τον εορτασμό της επετείου, τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος. Παρέστησαν, επίσης, ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Πέρθης κ. Ελπίδιος και άλλοι εκλεκτοί προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων το ζεύγος Peter και Nila Deriashnyj, ηγετικά στελέχη της Ουκρανικής Ορθόδοξης κοινότητας και των Ουκρανών Ελεύθερων Κοζάκων της Αυστραλίας.

Κατά τη διάρκεια του Δείπνου, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος απηύθυνε θερμό χαιρετισμό προς τα ευσεβή μέλη και τους φίλους της εορτάζουσας Ενορίας, εκφράζοντας την πατρική ευαρέσκειά του για την πνευματική πρόοδό της και για το κλίμα ενότητας και ομοψυχίας που έχει καλλιεργηθεί στους κόλπους της. Ιδιαιτέρως εξήρε τη συμβολή του Ιερατικώς Προϊσταμένου, ιδρυτή και πρωτεργάτη της Ενορίας, π. Σάββα Πιζάνια, ενώ ευχαρίστησε επίσης για τη συνεισφορά τους τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Βέλλη, την Πρεσβυτέρα κ. Στέλλα Πιζάνια και όλους τους αφοσιωμένους συνεργάτες τους. Εξέφρασε, επιπλέον, την ευγνωμοσύνη της τοπικής Εκκλησίας προς τον κ. Damian Trad, Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Trad Financial Services», και το ζεύγος John και Julia Marcus, συνιδρυτές της «Marcus Legal», για την πολύτιμη υποστήριξή τους προς την Ενορία Αγίου Σάββα του εν Καλύμνω.

Περαιτέρω, ο Αρχιεπίσκοπος υπενθύμισε ότι «όπου υπάρχει ενότητα και αγάπη, εκεί είναι το Άγιο Πνεύμα», ενώ, αντίθετα, «όπου υπάρχουν διχασμοί, διαιρέσεις και μίση, εκεί είναι ο διάβολος». Αναφερόμενος στην πορεία της εορτάζουσας Ενορίας, επεσήμανε ότι, όπως όλες οι Ενορίες, γνώρισε κι εκείνη δοκιμασίες και περιπέτειες, μέχρις ότου έφτασε η «στιγμή του Θεού», η ευλογητή ένταξή της, πριν από τρία έτη, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. «Ενετάχθη στην κανονική Εκκλησία ομαλά, γλυκά, αγιοπνευματικά», σημείωσε, «και πραγματικά, σήμερα, αυτό που κάνουμε είναι να χαιρόμαστε τους καρπούς της ενότητος· να χαιρόμαστε τους καρπούς του Παναγίου Πνεύματος». 

Από την πλευρά του, ο π. Σάββας Πιζάνια, αφού ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο και την Ιερά Αρχιεπισκοπή για τη στήριξη και την πνευματική καθοδήγησή τους, εμφανώς συγκινημένος περιέγραψε την πορεία της Ενορίας, από ένα όνειρο της νιότης του σε μια ακμάζουσα πνευματική κοινότητα. «Αυτό το ταξίδι ξεκίνησε ως μια ήσυχη προσευχή στα νιάτα μου, όχι γεννημένη από φιλοδοξία, αλλά από αφοσίωση. Το να τιμήσω τον θαυματουργό Άγιο Σάββα εδώ, στην Αυστραλία, κάποτε φαινόταν αδύνατο. Αλλά με την πρόνοια του Θεού, και παρά τις αποτυχίες και τις αντιξοότητες, αυτό που ξεκίνησε ως ελπίδα έγινε πραγματικότητα», ανέφερε, μεταξύ άλλων. Στο τέλος, ο π. Σάββας προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο και στους λοιπούς επισήμους αναμνηστικά δώρα, μεταξύ των οποίων μία σκληρόδετη επετειακή έκδοση με λεπτομερή περιγραφή της ιστορίας και των επιτευγμάτων της Ενορίας.

Η ζεστή και όμορφη βραδιά περιελάμβανε μουσική και παραδοσιακούς χορούς, ενώ στην κορύφωσή της ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος, περιστοιχούμενος από τον Επίσκοπο Πέρθης κ. Ελπίδιο, τον Ιερατικώς Προϊστάμενο π. Σάββα, την Πρεσβυτέρα Στέλλα και τον Πρόεδρο κ. Βελλή, έκοψε την εντυπωσιακή επετειακή τούρτα, που ήταν σε σχήμα μικρογραφίας της εκκλησίας του Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω στο Banksia του Σύδνεϋ.

Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου
για την Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλιώσεως 2025

Στις 28 Μαΐου του 2000 η γέφυρα Harbour Bridge του Σύδνεϋ μετατράπηκε σε σύμβολο ενότητος και δεσμεύσεως στον ευγενή σκοπό της ουσιαστικής συμφιλιώσεως του Αυστραλιανού Έθνους. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, Αβορίγινες, κάτοικοι των Νησιών του Πορθμού Torres και μη αυτόχθονες Αυστραλοί, πορεύτηκαν πλάι-πλάι και ένωσαν τις φωνές τους, για να διατρανώσουν ότι ένα έθνος αληθινά ενωμένο είναι το έθνος στο οποίο κανείς δε μένει πίσω.

Κάθε χρόνο, τέτοιες ημέρες, καλούμαστε να διασχίσουμε εκ νέου τη νοητή εκείνη γέφυρα η οποία ενώνει τα υφιστάμενα επιτεύγματα με τις προσδοκίες για ένα μέλλον με ακόμα βαθύτερη συμφιλίωση της ευρύτερης αυστραλιανής κοινωνίας με τους Πρώτους Κατοίκους της χώρας. Αρχή και τέλος αυτής της νοητής διαδρομής αποτελούν οι επέτειοι δυο ιστορικών γεγονότων που κατέστησαν ορόσημα στην πορεία αποκατάστασης των λαθών και αδικιών του παρελθόντος: οι επέτειοι του δημοψηφίσματος της 27ης Μαΐου 1967 και της αποφάσεως του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την υπόθεση Mabo, της 3ης Ιουνίου 1992.

Καθώς εισερχόμαστε στην εφετινή Εβδομάδα Εθνικής Συμφιλιώσεως, είναι η στιγμή να σταθούμε με ενσυναίσθηση ενώπιον της ιστορίας, να διδαχθούμε από τις σκοτεινές πτυχές του παρελθόντος, αλλά και από τις φωτεινές παρακαταθήκες των τελευταίων δεκαετιών, και να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για συνεχή ενδυνάμωση των σχέσεων αλληλοσεβασμού και αλληλοκατανοήσεως.

Η πρόκληση αυτή αφορά όλους όσοι μοιραζόμαστε ένα κοινό παρόν και την ευθύνη για ένα κοινό μέλλον στην ευλογημένη Αυστραλία· πολλώ δε μάλλον, εμάς τους Ορθοδόξους Χριστιανούς που το Ευαγγέλιο της αγάπης, της ειρήνης και της δικαιοσύνης μάς υπαγορεύει να καταργούμε διαχωρισμούς, να ρίχνουμε τα τείχη των διακρίσεων και να στήνουμε γέφυρες οι οποίες ενώνουν και συμφιλιώνουν τους ανθρώπους.

Ας αδράξουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τον ευλογημένο τόπο στον οποίο ο Θεός μας έταξε να ζούμε, να γνωριστούμε βαθύτερα με τους Πρώτους Κατοίκους του και, με τις προσευχές, τον λόγο και τις πράξεις μας, να αφήσουμε το δικό μας αποτύπωμα στην πορεία προς μια ακόμα δικαιότερη και ουσιαστικά συμφιλιωμένη αυστραλιανή κοινωνία.

Message from Archbishop Makarios of Australia for National Reconciliation Week 2025

On the 28th of May 2000, Sydney’s Harbour Bridge was transformed into a symbol of unity and commitment to the noble cause of genuine reconciliation within the Australian Nation. Tens of thousands of people – Aboriginal Australians, Torres Strait Islander peoples, and non-Indigenous Australians – walked side by side and raised their voices together, proclaiming that a truly united nation is one in which no one is left behind.

Each year, during this time, we are called to cross once again that symbolic bridge which unites the existing achievements with the hopes for a future marked by deeper reconciliation between the broader Australian society and the First Peoples of this land. The beginning and end of this symbolic journey are marked by two historic events that became milestones in the effort to rectify past mistakes and injustices: the anniversary of the 27th of May 1967 referendum, and the High Court decision in the Mabo case on the 3rd of June 1992.

As we enter this year’s National Reconciliation Week, now is the moment to stand before history with empathy, to learn from the dark chapters of the past as well as from the luminous legacy of recent decades, and to reaffirm our commitment to continually strengthening the bonds of mutual respect and understanding.

This challenge concerns all of us who share a common present and the responsibility for a common future in this blessed land of Australia. Even more so, it concerns us Orthodox Christians, for the Gospel of love, peace, and justice compels us to dismantle barriers, tear down the walls of discrimination, and build bridges that unite and reconcile people.

Let us seize this opportunity to grow in our understanding of the sacred land in which God has placed us to live, to deepen our relationship with its First Peoples, and through our prayers, our words, and our actions, to leave our own mark on the journey toward a fairer and truly reconciled Australian society.

Χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου στο Ντάργουιν

Την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 18 Μαΐου 2025, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ. Μακάριος, ο οποίος πραγματοποίησε ποιμαντική επίσκεψη στο Ντάργουιν, κατόπιν αδείας και ευλογίας της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, χειροθέτησε σε Πρωτοπρεσβύτερο του Οικουμενικού Θρόνου τον π. Χρήστο Τσορακλίδη, Ιερατικώς Προϊστάμενο της νεοσύστατης Ενορίας Αγίου Σάββα του Νέου του εν Καλύμνω.

Μετά την ανάγνωση του Πατριαρχικού Ευεργετηρίου Γράμματος, ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε συγχαρητήριες ευχές προς τον τιμώμενο κληρικό και τον επαίνεσε για τη θεοφιλή διακονία του στην τοπική Εκκλησία, καθώς και για την αφοσίωσή του προς τη Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως. Ιδιαιτέρως επαίνεσε και ευχαρίστησε τον π. Χρήστο για τις άοκνες προσπάθειες που έχει καταβάλει για την ευόδωση του σκοπού της ιδρύσεως νέας Ενορίας στην πρωτεύουσα της Βορείου Επικρατείας της Αυστραλίας.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος επεσήμανε ότι το οφφίκιο του Πρωτοπρεσβυτέρου του Οικουμενικού Θρόνου, εκτός από μεγίστη τιμητική διάκριση, συνιστά και μεγίστη ευθύνη για τους κληρικούς στους οποίους απονέμεται. Τέλος, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι ο π. Χρήστος θα φανεί αντάξιος των προσδοκιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ευχήθηκε ο Θεός να του χαρίζει υγεία, δύναμη και άφθονες ευλογίες, για να συμβάλει στην περαιτέρω πνευματική άνθηση της Ορθοδοξίας στη Βόρειο Αυστραλία.

Ο τιμηθείς κληρικός ευχαρίστησε τον Οικουμενικό Πατριάρχη για την υψίστη αυτή τιμή και υποσχέθηκε πως θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την πρόοδο της Εκκλησίας και τη σωτηρία των ανθρώπων.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ