Στην πρώιμη Εκκλησία δεν υπήρχε ενιαία ή καθιερωμένη ημέρα για τον εορτασμό της Ανάστασης. Η Πρώτη Οικουμενική Σύνοδος της Νικαίας (325 μ.Χ.) αποφάσισε ότι όλοι οι Χριστιανοί θα έπρεπε να εορτάζουν την Ανάσταση την ίδια ημέρα. Αν και η σχετική απόφαση δεν συμπεριλήφθηκε σε κάποιο επίσημο έγγραφο της Συνόδου, οι επιστολές που απεστάλησαν προς τις Εκκλησίες περιείχαν έναν κανόνα που καθόριζε την ημερομηνία του εορτασμού: Την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη πανσέληνο που έπεται της εαρινής ισημερίας. Αυτός ο υπολογισμός προσδιόριζε μια ενιαία ημερομηνία για τον εορτασμό της Ανάστασης και επικράτησε χωρίς αμφισβήτηση για αρκετά χρόνια. Με βάση αυτό το ιστορικό γεγονός και την επέτειο των 1700 χρόνων από την Οικουμενική Σύνοδο της Νίκαιας η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) πραγματοποίησε, σε συνεργασία με το επιστημονικό δίκτυο Medievalist, διαδικτυακή ημερίδα, με επίκεντρο το Πάσχα και τις ποικίλες εκφάνσεις του στη χριστιανική παράδοση, από την πρωτοχριστιανική περίοδο έως και τον ύστερο Βυζαντινό κόσμο -και ιδιαίτερα μέσα από τις επιρροές της Οικουμενικής Συνόδου της Νίκαιας.

Το Συνέδριο καλωσόρισε η επιστημονική συνεργάτιδα της ΟΑΚ, Ζωή Τσιάμη, η οποία μετέφερες τους χαιρετισμούς και τις ευχές του Σεβ. Μητρ. Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, Προέδρου της ΟΑΚ, και του Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος, Δρ. Κωνσταντίνου Ζορμπά, τονίζοντας την συμβολή της Ακαδημίας στην ερμηνεία και τη διατήρηση των θρησκευτικών και λαϊκών παραδόσεων, αλλά και τις πρωτοβουλίες που θα λάβει το Ίδρυμα για το παραπάνω θέμα..
Η πρώτη συνεδρία άνοιξε με τον Δρ. Stefan Marić, ο οποίος παρουσίασε την εργασία του, αναδεικνύοντας τις εντάσεις αλλά και τις συνέχειες στη λειτουργική και θεσμική εξέλιξη του Πάσχα πριν την Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Ακολούθησε η Δρ. Ιωάννα Σκούρα με την εισήγησή της, εξετάζοντας την πολυπλοκότητα του εκκλησιαστικού ημερολογίου και τις συζητήσεις περί του Πάσχα στην ύστερη βυζαντινή περίοδο.

Η δεύτερη συνεδρία ξεκίνησε με την παρουσίαση του Δρ. Kristiyan Kovachev με θέμα τη διαπολιτισμική διάδοση και εδραίωση της Ακολουθίας της Μεγάλης Παρασκευής και ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Δρ. John J. Gallagher, όπου αναλύθηκε η προσέγγιση του Θεόδωρου της Ταρσού της Κιλικίας (602-690 μ. Χ.), Μικρασιάτης απόστολος της Αγγλίας, και η επιρροή του στον καθορισμό του Πάσχα στην αγγλοσαξονική εκκλησία.
Το Συνέδριο συγκέντρωσε πολλούς ακαδημαϊκούς και ερευνητές από διαφορετικά πεδία, προσφέροντας ένα γόνιμο πεδίο ανταλλαγής ιδεών για την πασχάλια παράδοση και τη θεσμική της διαμόρφωση στην ιστορία του Χριστιανισμού. Τον συντονισμό του Συνεδρίου είχαν οι Ζωή Τσιάμη, Επιστημονική Συνεργάτιδα της ΟΑΚ και Δρ. John J. Gallagher, εξωτερικός συνεργάτης της ΟΑΚ.
