Του Αρχιμανδρίτου του Οικουμενικού Θρόνου Γεράσιμου Φραγκουλάκη – Αννόβερο Γερμανίας
«Βάλαν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα!»
Σε συγχαρητήριο μήνυμα των μελών της Ιεράς Συνόδου προς τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο για την 16η επέτειο της ενθρόνισής του μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Έχετε το καθήκον να υπερασπίζεσθε τα εσωτερικά ιεροκανονικά όρια της Εκκλησίας και ταυτοχρόνως να διαφυλάσσετε την εσωτερική της ενότητα και την άμωμο πίστη».
Αυτά τα λόγια θα μπορούσαν να αποτελέσουν υπόδειξη προς τον Πατριάρχη Μόσχας όμως δυστυχώς, όπως φαίνεται, τα μέλη της Ιεράς Συνόδου πιστεύουν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα.
Διαφυλάσσει λοιπόν την εσωτερική ενότητα και την άμωμο πίστη ο Μόσχας Κύριλλος. Πώς το κάνει αυτό; Με το να υποστηρίζει ανοιχτά τον πόλεμο που διεξάγει η Ρωσία στην Ουκρανία. Στην ουσία έχει ταυτίσει πλήρως τη Ρωσική Εκκλησία με την πολιτική του Προέδρου Πούτιν, με αποτέλεσμα να υπονομεύεται η πνευματική και ηθική ανεξαρτησία της Ορθοδοξίας στη Ρωσία. Από την πρώτη στιγμή της εισβολής το 2022, υιοθέτησε τη ρητορική του Κρεμλίνου, παρουσιάζοντας τον πόλεμο ως «πνευματική μάχη» εναντίον της Δύσης και τις «αντιχριστιανικές αξίες» που κατά την γνώμη του επιβάλλονται στην Ουκρανία. Σε αρκετά κηρύγματά του, έχει δικαιολογήσει τη ρωσική εισβολή, λέγοντας ότι η Ρωσία υπερασπίζεται την «ιερή ενότητα» του ρωσικού κόσμου («Русский мир»), μια ιδεολογία που θεωρεί ότι Ρωσία, Ουκρανία και Λευκορωσία αποτελούν έναν ενιαίο πολιτισμικό και θρησκευτικό χώρο και επομένως είναι δικαιολογημένη η ρωσική εισβολή. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να υποσχεθεί στους Ρώσους στρατιώτες ότι, αν πέσουν στα πεδία των μαχών θα έχουν «θεία συγχώρεση».
Οι θέσεις του Πατριάρχη Μόσχας προκάλεσαν σοβαρές αντιδράσεις εντός και εκτός Ρωσίας. Πολλές ενορίες της Ουκρανίας που ανήκαν στο Πατριαρχείο Μόσχας γι’ αυτούς τους λόγους αποκόπηκαν από αυτό, ενώ ο Πατριάρχης Κύριλλος έχει κηρυχθεί ανεπιθύμητος (persona non grata) για την ανάμειξή του στον πόλεμο από την Εσθονία, την Λιθουανία, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τσεχία, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι και ο Μητροπολίτης Ονούφριος επικεφαλής της «Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας» διαφοροποιήθηκε, καταδίκασε την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποκαλώντας την «καϊνική αδελφοκτονία» και τον Μάιο του 2022 συγκάλεσε Σύνοδο όπου αποφασίστηκε η διακοπή των σχέσεων με το Πατριαρχείο Μόσχας και ακολουθώντας μια διφορούμενη στάση κήρυξε την «Εκκλησία του» πλήρως ανεξάρτητη, παρόλο που η Ρωσική Εκκλησία την αντιμετωπίζει ως μέρος της.
Όσον αφορά τώρα στην υπεράσπιση των εσωτερικών ιεροκανονικών ορίων της Εκκλησίας από τον Πατριάρχη Κύριλλο, ποια είναι η αντίληψη για αυτά τα όρια το έχουμε δει τον τελευταίο καιρό, ιδιαιτέρως μετά την εκχώρηση της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.
Επειδή ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος ευθυγραμμιζόμενος με τις εκκλησιαστικές παραδόσεις της Ανατολικής Ορθοδοξίας αναγνώρισε την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας, το Πατριαρχείο Μόσχας απαντώντας ως μη όφειλε στην ενέργεια αυτή, προχώρησε στην δημιουργία Εξαρχίας στην Αφρική, προφανώς στο πλαίσιο της υπεράσπισης των εσωτερικών ορίων του. Τόσο απλά! Λες και η Αφρική αποτελεί εκκλησιαστική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Μόσχας.
Όπως λέει σε συνέντευξη του ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Αντώνιος:«Καταπιαστήκαμε με μεγάλο και νέο για μας έργο στην Αφρική». Άραγε για ποιο λόγο; Για να εκδικηθούν τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας; Όχι μόνο! Αυτή η ενέργεια συνιστά παραβίαση των ιερών κανόνων, καθώς η Αφρική αποτελεί παραδοσιακή κανονική δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και η παρουσία της Ρωσικής Εκκλησίας αποτελεί αντικανονική εισπήδηση που διαταράσσει την ενότητα της Ορθοδοξίας και επί πλέον δεν είναι μόνο εκκλησιαστική αλλά και γεωπολιτική, καθώς εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των σχέσεων Ρωσίας-Δύσης και της προσπάθειας της Μόσχας να επεκτείνει την επιρροή της, χωρίς να δειλιάζει να αντιμετωπίζει την Ορθοδοξία ως μέσο άσκησης πολιτικής επιρροής, αδιαφορώντας για την ενότητα της Εκκλησίας.