6.8 C
Athens
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2025

Απεβίωσε ο Νικόλαος Ιστεκλής, Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως

Φως Φαναρίου

Απεβίωσε ο Νικόλαος Ιστεκλής, Άρχων Πρωτοψάλτης της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως και εκπαιδευτικός.

Ο Νικόλαος Ιστεκλής γεννήθηκε στα Ταταύλα ατις 22 Δεκεμβρίου 1939. Την πρώτη εκπαίδευση έλαβε στην Αστική Σχολή Κουρτουλούς. Συνέχισε τις Γυμνασιακές του σπουδές στην Πατριαρχική Μεγάλη του Γένους Σχολή. Το 1955 εισήχθη στο Λύκειο της Ιεράς Θεολογικής  Σχολής Χάλκης ενώ στην τρίτη λυκείου επανήλθε στην Μεγάλη Σχολή από την οποία αποφοίτησε το 1960. Το 1974 ενεγράφη στο Θεολογικό Τμήμα του Α.Π.Θ., απ΄ όπου αποφοίτησε το 1979. Ήταν κάτοχος πτυχίου Βυζαντινής Εκκλησιαστικής μουσικής του Ωδείου Σερρών. Από το 1962 μέχρι το 2004 διετέλεσε δάσκαλος στην Αστική Σχολή Ταταούλων. Από το 1962 μέχρι το 2001 παράλληλα με τα διδασκαλικά του καθήκοντα διετέλεσε και γραμματέας της Κοινότητας Αγίου Δημητρίου Ταταούλων. Από το 1991 μέχρι το 2004 διετέλεσε Πρόεδρος του Συνδέσμου Μουσικοφίλων, ενώ παράλληλα δίδαξε και την Βυζαντινή Μουσική. Το 1995 έλαβε από τον Οικουμενικό Πατριάρχη το Οφφίκιο του Αρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως. Έψαλε επί σειρά ετών ως  Πρωτοψάλτης στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Τριάδος στη Χαλκηδόνα.

Με αφορμή την εκδημία του Άρχοντος Νικολάου Ιστεκλή εξέδωσαν ψηφίσματα η Κοινότητα Ταταούλων, η Μητρόπολη Χαλκηδόνος και ο Σύλλογος Μουσικοφίλων Πέραν.

Η νεκρώσιμος ακολουθία θα τελεστεί την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2025, ώρα 13:00, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ταταούλων. Θα ακολουθήσει ο ενταφιασμός, στο Κοιμητήριο του Αγίου Ελευθερίου.

Ο Νικόλαος Ιστεκλής συνέγραψε το βιβλίο «Η Ιστορία των Ταταούλων» (εκδόσεις Επτάλοφος, 2011).

Στο βιβλίο αυτό μεταξύ άλλων αναφέρονται τα Ιερά καθιδρύματα καθώς και άλλα ιδρύματα των Ταταούλων όπως: φιλανθρωπικά, εκπαιδευτικά, μορφωτικά, αθλητικά κ.ά. που δείχνουν το ύψος του πολιτιστικού επιπέδου καθώς και τα εθνωφελή, φιλογενή, φιλάνθρωπα, φιλόκαλα και φιλόμουσα αισθήματα των Ταταυλιανών, που δίκαια ανύψωσαν την Κοινότητα σ’ όλους τους τομείς της πνευματικής και κοινωνικής δραστηριότητας της Πόλης στη δεύτερη θέση μετά την μεγαλώνυμη Κοινότητα Σταυροδρομίου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ