7.3 C
Athens
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025

“Προς Εκκλησιασμόν” με τον Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο (Βίντεο)

Η ενορία του Ι. Ναού Αγίου Γεωργίου Νέου Ψυχικού παρουσιάζει την διαδικτυακή εκπομπή «Προς Εκκλησιασμόν», όπου φιλοξενούνται εργάτες του πνεύματος και της τέχνης. 

Στην 82η εκπομπή προσκεκλημένος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Επιμελείται και παρουσιάζει ο Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος.

Κάμερα, τεχνική επεξεργασία: Κατερίνα Δ. Λεονάρδου.

Φωτογραφίες: π. Μιχαήλ Σταθάκης.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος στην συνέντευξή του αναφέρεται στην μικρασιατική καταγωγή του, στις σπουδές του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στην διδακτορική διατριβή του, στην ένταξή του στον κλήρο, στην μακρά θητεία και εμπειρία του στους διαχριστιανικούς διαλόγους, στις διορθόδοξες σχέσεις, αλλά και για το θέμα του πρωτείου και της συνοδικότητας στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Επίσης, στην εκπομπή γίνεται εκτενής αναφορά στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο, από την οποία το 2025 συμπληρώνονται 1700 χρόνια, με αφορμή και το πρόσφατο πόνημα του Σεβ. κ. Χρυσοστόμου “Α’ Οικουμενική Σύνοδος – Νίκαια της Βιθυνίας – 325 μ.Χ. Ιστορικοδογματική θεώρηση” (Εκδόσεις Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος).

Στο βιβλίο, για το οποίο γίνεται λόγος στην εκπομπή, παρουσιάζεται το ιστορικοδογματικό έργο και η προσφορά της τόσο σε θεολογικό επίπεδο, όσο και σε γενικότερα θέματα του εκκλησιαστικού βίου. Κορυφαίο έργο της Συνόδου υπήρξε αναμφιβόλως η αποτυπωθείσα στο Σύμβολο της Πίστεως Χριστολογία της, το οποίο αποτελεί επεξεργασία τοπικών βαπτιστηρίων Συμβόλων, καθώς και οι θεσπισθέντες υπ’ αυτής είκοσι ιεροί Κανόνες. Το έργο αποτελείται από Εισαγωγή, το Α΄ Κεφάλαιο στο οποίο παρουσιάζονται οι χριστολογικές διδασκαλίες του Αρείου και η αντιμετώπισή τους, το Β΄ Κεφάλαιο, στο οποίο παρουσιάζεται η προετοιμασία και η σύγκληση της Συνόδου, το Γ΄ Κεφάλαιο, στο οποίο εκτίθεται το θεολογικό της έργο και κυρίως το Σύμβολο της Πίστεως, ενώ στο Δ΄ Κεφάλαιο παρουσιάζονται οι 20 ιεροί Κανόνες της Συνόδου και η θέση της για τον κοινό εορτασμό του Πάσχα. Το έργο κατακλείεται από Επίλογο-Συμπεράσματα, πλούσια βιβλιογραφία και παράρτημα με τα κείμενα του Συμβόλου της Πίστεως και του Κανόνες της Συνόδου.

Σχετικά άρθρα

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ